Yüksek fiyatlı lüks araçları, sahte fatura ile fiyatını düşük göstererek usulsüz Türkiye’ye getiren firmalara yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda, 6 kişi gözaltına alındı.
Operasyon, 2010 yılının Ocak ayında Narkotik Şube ekiplerince gözaltına alınan Selim I’nın (Tilki Selim) Hummer marka lüks bir cipinin incelemeye alınmasıyla başladı. Ekipler cipi incelerken, bir araçta ilk defa değişik sistemler görmeye başladı. Bunun üzerine Hummer marka aracın ülkemize nasıl geldiğini araştıran yetkililer, aracın faturasında bulunan fiyatın düşük miktarından şüphelenerek aracın ABD’deki satıcı firması ile irtibata geçti. DEA (Uyuşturucu ile Mücadele İdaresi) ile ortaklaşa yürütülen çalışmalarda, araçların ülkeye nasıl getirildiği, aracı alan kişilerin kim olduğu ve nasıl faturalandırıldıkları ve orijinal belgeleri tek tek incelemeye alındı. Daha sonra DEA’nın faturalardaki astronomik uygulamaları görmesi üzerine yapılan incelemede yüzlerce lüks aracın ülkeye bu yolla sokulduğu ve düşük vergi gösterilerek araç başı 150 bin TL zarar edildiği tespit edildi.
Yetkililer, iki yıllık bir çalışmanın ardından ülkeye yasal olmayan yolla sokulan araçlara yönelik operasyon için hazırlığa geçti. ABD Adalet Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren ve üye ülkelerde temsilcileri bulunan DEA ile Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün ortak çalışması sonucunda çözülen şebekelere yönelik operasyon başlatıldı. Operasyonlar neticesinde şebekelerin ülkeyi trilyonlarca lira zarara uğrattığı tespit edildi. İki ülkenin başlattığı kaçak araç operasyonunun karşılıklı devam ettiği belirtildi.
LÜKS BEŞ ARAÇ EMNİYETE GETİRİLDİ
Operasyon kapsamında 5 lüks araç emniyete getirildi. Emniyete getirilen araçlar içerisinde Hummer lüks araç da bulunuyor. Hummer marka lüks zırhlı araçta; sis bombası, duman atma, çivi fırlatma, elektroşok gibi düzenekler bulunuyor. Ayrıca, operasyonlar kapsamında 300 araca el konulabileceği kaydediliyor. Bazı işadamı, futbolcu ve sanatçının, araçlarının düşük vergi ile ülkeye getirildiği bilgisini de veren yetkililer, bu yöntemle araç alanların mağdur olacağını belirtti. Lüks araç satan ve kullananların mali durumlarının da incelendiği, özellikle şüpheli firmaların bütün işlemlerinin tek tek inceleneceği belirtildi. Kaçak araç şebekesinin Amerika ayağını düzenleyen DEA, faturalarda oynama yapan şebeke üyelerini tutukladı. İki yıldır titizlikle yürütülen operasyonun iki ülke de de karşılıklı devam ettiği öğrenildi.
SİSTEM DEĞİŞTİ
Trafik Tescil Şubesi'nde, araçlarını kaydettirmeye giden mal sahiplerinin usulsüz bir şekilde işlem yapması anında Mali Şube’nin sistemine online olarak bildirilecek. Yeni başlayan sistemde lüks aracını piyasa değerinin altında faturalayan ya da herhangi bir usulsüzlük yapan şahısların bilgilerinin sistemden Mali Şube’nin ilgili alanına bildirilmesiyle kaçak araç alan ve satanlara anında müdahale edilebileceği kaydedildi.Öte yandan operasyonda gözaltına alınan 6 kişiden ikisi emniyetteki ifadelerinden sonra, diğer 4 kişi de çıkarıldıkları adli mercilerce serbest bırakıldı.