Maliye Bakanlığı Haberleri

Maliye Bakanı'ndan müjde

Yeni Gelir Vergisi Kanunu ile şu anda geçerli olan vergi oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacağını söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Esnafın vergi yükünü artıracak bir düzenleme söz konusu değil" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uzun süredir kamuoyunun gündeminde olan "Gelir Vergisi Kanun Tasarısı"nın detaylarını düzenlediği basın toplantısında anlatıyor.
Şu anda geçerli olan vergi oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacağını söyleyen Maliye Bakanı, "Esnafın vergi yükünü artıracak bir düzenleme söz konusu değil" dedi.

Bakan Şimşek, Gelir Vergisi Kanun Tasarısı ile harcamalar ve servetten hareketle çapraz bir denetim öngörmediklerini de söyledi.

'GENÇ GİRİŞİMCİYE TEŞVİK'

Şimşek, ilk kez mükellef olacak 29 yaşını aşmamış genç girişimcilerin üç yıl boyunca vergi ödemeyeceğini bildirdi.

'YABANCI YATIRIMCI MÜKELLEF OLACAK'

Maliye Bakanı, yeni yasaya göre Türkiye'de üç yıldan fazla kalan yabancı yatırımcıların vergi mükellefi olacağını kaydetti.

'FUTBOLCULARA İSTİSNA YOK'

Mehmet Şimşek, futbolculara vergi alanında bir istisna tanınmayacağını şu sözlerle ifade etti:

''Özel bir düzenleme yoksa, ki onları sınırladık, genel hükümlere tabi olunacaktır. Bu da şu demek, geliriyle artan oranda bir vergi olacaktır yüzde 15'ten başlayan ve en yüksek yüzde 35'te biten. Dolayısıyla, futbolcu olsun, başka gündeme getirilen hususlar olsun, genel düzenleme söz konusu olacaktır.''

'GAYRİMENKUL YATIRIMLARINDA İSTİSNALAR AZALTILIYOR'

"Şirketlerin portföylerinde tuttuğu gayrimenkul yatırımlarında iki yıldan sonra yüzde 75'lik istisna söz konusuydu" diyen Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz bu istisnayı, kurumlar için, iki yıldan sonra yüzde 40 olarak, üç yıldan sonra yüzde 50 olarak, dört yıldan sonra yüzde 60 olarak, beş yıldan sonra yüzde 75 olarak yeniden tanımladık."

Şimşek, konutta hiçbir şekilde yüzde 75'ten daha fazla bir istisna olmayacağını söyledi.

Konut sahipleriyle ilgili olarak, "Eskiden beş yıl tuttuktan sonra tamamen istisna söz konusuydu elde ettiğiniz kazançta. Şimdi sadece temel konut diye tarif ettiğimiz bir tek konut üzerinden beş yılı beklemeksizin o yüzde 100'luk istisna söz konusu olacak. Yeni konut almanız koşuluyla tabii.

Ama birden fazla konut alım-satımı söz konusuysa bu durumda hiçbir şekilde yüzde 100'lük istisna yoktur. Burada yine kademeli bir istisna sunuyoruz" dedi ve kademelerin kurumlarla aynı olduğunu belirtti.

'VERGİLER KAPASİTENİN ALTINDA'

Gelir ve kazançlar üzerinden alınan verginin Türkiye'nin ekonomik kapasitesinin çok altında olduğunu belirten Şimşek, yeni kanunun gelir ve kazançlar üzerinden alınan vergilere ek yük getirmeden, kayıtdışılığı azaltarak daha fazla kaynak yaratacağını söyledi.

'VERGİLERİN GSYH'YE ORANI YÜZDE 5,8'

Şimşek, "Yeni tasarıyla 53 yıldır yürürülükte olan kanunu kaldırarak, değişen ekonomik ve mali ihtiyaçları da göz önünde bulundurarak yeni bir kanunu yürürlüğe koymayı ümit ediyoruz" dedi.

Kanunun köklü şekilde elden geçirilmesinin kaçınılmaz olduğunu aktaran Şimşek, şu anda Türkiye'de gelir ve kurumlar vergisi toplamının GSYH'ye oranının yüzde 5,8 olduğunu belirtti.

YEDİ ANA BAŞLIKTA TOPLANIYOR

Şimşek yeni kanunun yedi ana başlıkta olacağını söyledi.

Şimşek, "Beyana dayalı vergileme sistemini genişletmeyi öngörüyoruz, yatırım üretim ve istihdamı teşvik ediyoruz, vergiye gönüllü uyumu kolaylaştırıyoruz, engellilerin ekonomik yaşama katılmasını teşvik eden yeni düzenlemeler yapıyoruz, enerji tasarrufunu teşvik ediyoruz, yürütmede esneklik için Bakanlar Kurulu'nun yetkilerini genişletiyoruz" şeklinde konuştu.

Ücretler ve istisna kapsamındaki bazı serbest meslek kazançlarından belirlenen haddi aşanlar için beyanname verilmesi istenecek.

 
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }