SAĞLIK

Meme kanserinden korunma yolları

Genel Cerrahi Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, düzenli egzersiz ve jimnastik yapan kadınlarda meme kanserinin azaldığını söyledi.


ağrı çoğunlukla iyi huylu bir nedene bağlıdır. Deri belirtileri ileri evre meme kanserinde ortaya çıkar. Meme başında çekilme, santral yerleşimli bir kanseri akla getirmelidir. Meme kanserinde uzak metastazlara ait belirtiler de görülebilir. Bunlar koltuk altında şişlikler, kolda ödem, supraklavikular alanda şişlik ve kemik ağrılarıdır" dedi.

MEME SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN FAKTÖRLER
Daha önce meme kanseri geçirmiş ve tedavi olmuş kadınlarda diğer memede kanser gelişme olasılığının normal kadınlara göre 3-4 kat daha fazla olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Başoğlu, "Ailede birinci derece yakınlarında meme kanseri olan kişilerde, meme kanserine yakalanma olasılığı ailesinde meme kanseri olmayan kadınlara göre iki kat daha fazla. Adet görmeye erken başlanması, menopoza geç girilmesi meme kanseri gelişme riskini arttırır. İlk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri
görülme oranı, 20 yaşından önce doğuranlara göre iki kat fazladır. Menopoz nedeniyle 5-10 yıldan fazla östrojen tedavisi alanlarda da risk artmaktadır" diye konuştu.
Tek taraflı, süt olamayan ve tek duktustan gelen akıntının önemli olduğunu vurgulayan Başoğlu, "İki taraftan süt kıvamında akıntı varsa, hipofiz adenomu veya hipotiroidiye bağlıdır. Akıntının kanlı olması veya akıntıyla birlikte memede kitle bulunması kanser yönünden önemlidir" şeklinde konuştu.

KORUMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR
"Düzenli egzersiz ve jimnastik yapan kadınlarda meme kanserinin azaldığı bilinmektedir" diyen Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, şöyle devam etti:
"Meme kanseri ile beslenmenin de önemli bir ilişkisi vardır. Sebze ve meyveden zengin beslenmek, ağır yağlı yiyeceklerden uzak durmak önemlidir. Alkol kullanılmamalıdır. Hafif egzersiz yapılması, haftada dört saat tempolu yürüyüş, şişmanlığın azaltılması ile meme kanseri riski yüzde 30-40 oranında azaltılabilir."
Meme hastalıklarında uygulanan cerrahi yöntemlere de değinen Başoğlu, "Temel olarak üç yöntem uygulanmaktadır. Bunlar; tüm memenin alınması (mastektomi), sadece kanserli kitlenin çıkarılması (lumpektomi) ve memenin bir bölümünün çıkartılmasıdır" dedi.
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }