Mersin adına kazanç olduğu kadar, ülkenin gelişmesine doğrudan sağlanan kazanç ve kazanımlar olduğunu ifade eden Güzeloğlu, Mersin’in 81 il arasında kamudan aldığından fazlasını kamuya aktaran ve alacağı olan 10 ilden biri olduğunu kaydetti. Mersin’in gıda ve tarımsal üretim alanında Türkiye’nin en büyük üretici kenti olduğu ve 2011’de 3 milyar TL’lik tarımsal üretim gerçekleştirdiği bilgisini veren Güzeloğlu, “Bu veriler çerçevesinde bugünkü fuar, tarımsal altyapının teknolojiyle buluşması, üretimin ulusal ve uluslararası pazara ulaşmasının üretenden son tüketiciye ulaştıran her kişi ve kuruma kazanç sağlayacak bir açılımın önemli bir tamamlayıcısıdır” dedi.
“TEŞVİK PAKETİNDE 3. BÖLGEDE YER ALAN MERSİN, 4. BÖLGENİN SUNDUĞU FIRSATLARDAN DA YARARLANACAK”
Yeni teşvik paketinin Mersin’e getireceği avantajlara da değinen Vali Güzeloğlu, Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde önemli imkanlar ve fırsatlar sunan bir teşvik paketiyle buluştuğunu dile getirdi. Mersin’in teşvik paketinde 3. bölgede yer aldığını anımsatan Güzeloğlu, “Ama teşvik paketi içinde yer alan ve özel yatırımlara konu olan birçok katkı, Mersin’i çok daha avantajlı bir yere taşımaktadır. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yapılacak yatırımlar daha fazla teşvikten yararlanacak. TÜBİTAK destekli ar-ge projelerinde sektörel ve özel teşvikler yatırımcıya sağlanacak. Sektörel işbirliğine dayalı teşviklerde Mersin, OSB altyapısıyla yatırım yapacak her kişiye 4. bölgenin teşvik ve desteklerini sunacak kent olmanın yanında Türkiye’nin en büyük 2. ticari liman merkezine bir kapı yakılığında, altyapısıyla, üretim zenginliği boyutuyla her yatırımcıya emsalsiz yatırım fırsatları sunmaktadır” diye konuştu.
“YATIRIMCILARA YÖNELİK ÇALIŞMALARA BAŞLADIK”
Mersin Valisi ve Valiliği olarak yeni dönemde genel teşvik paketi sonrası Mersin’de tüm yatırımcılara sunulacak ve ev ödevi olarak anlaşılacak çalışmalara başladıklarını aktaran Güzeloğlu, şöyle devam etti: “Bunların başında yeni OSB alanları üretmek, yatırımcıları Mersin’e davet ettiğimizde yatırım altyapıları sunmak ve Mersin’de yatırım yapacak ister stratejik, ara mal doğrudan yüzde 50’den fazla ithalatı gerçekleştirilen sektörler başta olmak üzere sektörel ve bölgesel teşvikleri kullanacak yatırımcı için Mersin’de yatırım yapmayı cazip ve mümkün kılacak çalışmalar geliyor. Bizler, Akdeniz çanağında 3.bölgede yer alan ve 4. bölge teşvikleri sunacak OSB altyapısıyla, imkanlarıyla ve sahip olduğu karşılaştırmalı üstünlükleriyle yatırım yapılacak rakipsiz ve tek merkeziz. Mersin, çok kısa bir gelecekte gerek ülkemizin, gerek uluslararası yatırım yapacak girişimlerin merkezi olacaktır. Talepler şimdiden başlamış ve istekler yoğunlaşmaya doğru çıkmaktadır.”
VALİ GÜZELOĞLU ADANA’YA ÇAĞRISI YİNELEDİ
Stratejik sektörlerden başlayarak Mersin’in sunacağı üstünlükleri Çukurova Kalkınma Ajansı Ar-Ge Ofisi ile tüm kurum ve kuruluşların yatırımcının yanında olacağının altını çizen Güzeloğlu, Adana’ya da çağrı yaparak şunları söyledi: “Biz bu yeni sürece hazırız. Mersin bir bütün olarak Türkiye’nin gelişmesi, kalkınması ve zenginleşmesine katkı sunmaya devam edecektir. Bu fuarlar yakın bir gelecekte büyük ölçekte, bugünkü alanlarının çok ötesinde, uluslararası kimliği çok daha zenginleşmiş ölçekte ve altını bir kez daha çizip Adana’ya buradan çağrı yapıyorum; bütünleşmiş bir Çukurova ölçeğinde gerçekleştirilmelidir. Bu çağrımı her seferinde yineliyor ve bu birlikteliğe Mersin olarak biz hazırız diyorum.”
MTSO Başkanı Aşut da Mersin’in tarım sektöründeki gücünü gıdaya da taşıyacağını belirtti. Aşut, “Gıdanın önemi tarım ve hayvancılıktan elde edilen ana ürünlerde katma değer oluşturmasıdır. Eskiden tarım ürünlerini doğrudan yurt dışına satar, ardından işlenmiş ve paketlenmiş olarak misliyle para verip geri alırdık. Artık kentimiz katma değer oluşturur duruma geldi. Mersin olarak üretmekten, ürettiğimizi markalaştırmaktan, katma değer yaratmaktan başka zenginleşme yolumuz da yoktur. Petrol kadar önemli sektörün stratejik önemi her geçen gün artıyor. Bu bilinçle fuar firmamızın da desteğiyle 6. Gıda Fuarımızın açılışındayız. Kentin markalarını ve yeni pazarlarını oluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ekonomisi yükselen Mersin’in fuarlara, fuarlarınsa Mersin ekonomisine büyük katkılar yapmaya devam edeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Forza Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül ise Suriye’nin durumunun bu sene katılımı 3 holde düşünürken 2 holde bıraktığını, ancak önümüzdeki yıldan itibaren bu fuarın Akdeniz çanağının aranan, uluslararası nitelikte, sektörün tüm sorunlarının paylaşıldığı bir fuar haline geleceğini söyledi. Fuara Tunus, Azerbaycan ve Ürdün’den 3 alım heyetinin geleceğini bildiren Aygül, ayrıca Bağdat ofislerinin hafta sonu düzenleyeceği organizasyon ile Bağdat ve Erbil’den alıcılar ve işbirliği yapmak üzere firmaların geleceğini kaydetti.
Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu ve protokol üyeleri kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdiler. Güzeloğlu, beraberindeki heyetle birlikte stantları tek tek gezerek firma temsilcileri ile görüştü. Mersin firmalarına özel önem gösteren Güzeloğlu, herkese başarılar diledi.
Mersin de Uluslararası Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı açıldı
Mersin 6. Uluslararası Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı açıldı. Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin’in, Akdeniz çanağında teşvik paketinde 3. bölgede yer alan ve 4. bölge teşvikleri sunacak OSB altyapısıyla, sahip olduğu karşılaştırmalı üstünlükleriyle yatırım yapılacak rakipsiz ve tek merkez olduğunu söyledi.
Bunlar da ilginizi çekebilir