15 kişinin katıldığı sınavda başarılı olan 12 kursiyerin Modern Arıcı Yetiştiriciliği Sertifikası aldığı ilk bölüm kursu 72 yaşındaki Refiye Aydilek isimli 4 çocuk annesi ve 7 torun sahibi kadın 100 puanla birinci olarak tamamladı. Gösterdiği örnek başarı ve azmiyle erkekleri ve genç hemcinslerini geride bırakan Aydilek, bu başarısıyla takdir topladı. Başarılı kursiyerlere sertifikaları Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Fırat Erkal, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Osman Koftu, Müdür Yardımcısı Zafer Kaya ve Üzümlü Belediye Başkanı Önder Genç tarafından verildi.
Talep üzerine açılan arıcılık kursunun ilk bölümünün tamamlandığını ifade eden Halk Eğitim Merkezi Müdürü Osman Koftu, “Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüz ile iş birliği içerisinde açtığımız bu kursumuz toplamda 80 saatlik bir kurstur. Tamamlanan birinci dönem kursumuzu başarı ile bitiren 12 kursiyerimizin de bugün sertifikalarını takdim ediyoruz. diyerek Bugün başlayan ikinci dönem kursumuza da 26 arkadaşımız kayıt yaptırdılar. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe müdürlüğümüz ile işbirliği içerisinde gerek Arı yetiştiriciliği, gerekse diğer alanlarda açabileceğimiz tüm kurslarda koordineli bir çalışma sergiliyoruz. Bu konuda ilçe müdürümüze teşekkür ediyorum. Halk Eğitim Merkezi olarak bizler Fethiye’de ara eleman yetiştiriciliği kursunun yanında ihtiyaç duyulan alanda derneklerimiz ve sivil toplum örgütlerimiz ile iş birliği içerisinde kurslarımızı açmaya devam ediyoruz” dedi.
Arıcılığın Türkiye için önemli olduğunu ancak Muğla bölgesi için daha fazla bir önem taşıdığına işaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Fırat Erkal da, “Fethiye ilçesinde bine yakın aile yaklaşık 75 binin üzerinde arı varlığı ile arıcılık yapmakta. 2012 yılı için Fethiye’de arıcılığın ekonomiye katkısı 13 milyon TL’dir. Buda arıcılığın azımsanmayacak bir sektör olduğunun göstergesidir. Üzümlü Beldesindeki arı yetiştiricilerimizden bu türlü taleplerin gelmesi bizleri sevindirdi. Çünkü bölgede uygulanan arıcılıkla ilgili olarak Islah Projesi var, Organik Arıcılık Projeleri var. Muğla bu konuda çok şanslı, Çünkü örgütlenmiş bir arı yetiştiricileri birliği var. Arı yetiştiricisi olan vatandaşlarımız Fethiye için önemli bir iş yapıyorlar. Ben bu kurs tamamlandıktan sonra arıcılıkla ilgili yeterli bilgileri edindikten sonra işi hayata geçirmelerini temenni ediyorum” diye konuştu.
Arı yetiştiricilerinin talebi doğrultusunda kursların açıldığını kaydeden Ziraat Mühendisi Salih Karagöz ise şunları söyledi: “Arıcılarımızın bölge olarak talepleri doğrultusunda düzenlenen bu kursta arı yetiştiricisi vatandaşlarımıza doğru arı yetiştirmeleri konusunda bilgiler aktardık. Üzümlü Beldesinde gerçekleştirdiğimizi birinci dönem kursumuza 15 kişi katıldı ve bunlardan 12 tanesi sertifika almaya hak kazandılar. Bu kursumuzun tamamlanmasının ardından hemen hiç ara vermeden 24 kişinin katılımı ile ikinci dönem kursumuzu başlattık ve kursumuz 15 gün devam edecektir. Arıcılığa başlangıçta arı nedir, arının insana ve doğaya faydaları, arının uçuş mesafeleri, yaşam öyküsü, arı zararları, hastalıkları ile ilgili olarak bir arıcının arı hakkında bilmesi gereken neler varsa hepsini 15 günlük kursumuzda katılımcılarımıza slayt eşliğinde anlattık. 15 günlük kursumuzun ilk bir haftasında kursiyerlerimize teorik bilgiler aktardık. İkinci haftasında ise sahaya inerek uygulamalı olarak eğitim verdik”.
ORGANİK BAL ÜRETMEK İÇİN KURSA KATILMIŞ
Birinci dönem arı yetiştiriciliği kursunu birincilikle tamamlayan Refiye Aydilek, eşini 3 yıl önce kaybettiğini hatırlattı. Yıllardır yanlış şekilde arıcılık yaptığını savunan Aydilek,hedefinin katkısız doğal ve organik bal üretmek olduğunu belirterek, “Daha önce eşim ile birlikte arı yetiştiriciliği yapıyorduk. eşim vefat ettikten sonra oğlumla birlikte arı yetiştiriciliğine ikimiz devam ediyoruz. Ben 72 yaşındayım benim babam da arı yetiştiriciliği yapıyordu bu nedenle bende kendimi bildim bileli Arı yetiştiriciliği ile uğraşıyorum ama düzenlenen bu kurs sayesinden bir çok konuyu yanlış bildiğimi anladım. Kursu başarı ile tamamlayarak sertifikamı aldım bu kursta aldığım bilgiler ile modern arı yetiştiriciliği yapacağım. Hedefim katkısız doğal ve Organik bal yetiştiriciliği yapmak” diye konuştu.
Kursa ilgi gösteren bayan kursiyerlerden Hanife Koçar da, şöyle konuştu: “Kursa Yanıklar köyünden katılıyorum. Biz arıcılık ile uğraşıyoruz. Eşim geçen yıl kursa katılarak Arı yetiştiriciliği belgesi aldı. Bu yıl bende katıldım ve kursu başarılı bir şekilde tamamlayarak belge almaya hak kazandım. Bu kursta daha önceden bir çok konuda doğru bildiğimizi düşündüğümüz hususların aslında yanlış olduğunu öğrendik. Bu kursa katılmadan önce çok fazla bir bilgiye sahip değildim. Ancak bu kursa katıldıktan sonra Arı yetiştiriciliği ile ilgili olarak birçok bilgiye sahip oldum”.