İZMİR HABER

Namık Çevik'in İsmi Fakültede Yaşayacak

Geçtiğimiz hafta geçirdiği trafik kazası sonrası hayatını kaybeden Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) ikinci Rektörü Prof. Dr. Namık Çevik’in ismi, üniversite senatosunun oy birliğiyle aldığı kararla Balçova’daki Sağlık Yerleşkesinde yapımına başlanan Hemşirelik Fakültesinin Derslik Binasına verilecek. 

Geçtiğimiz hafta vefat eden Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ikinci Rektörü Prof. Dr. Namık Çevik’in ismi, Balçova’daki Sağlık Yerleşkesinde yapımına başlanan Hemşirelik Fakültesi’nin Derslik Binasına verilecek. Namık Çevik anısına düzenlenen törende konuşan DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, “Bundan sonra hocamızın adını ve aziz hatırasını yaşatmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi. 

DEÜ Tıp Fakültesi’ndeki Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu’nda düzenlenen Namık Çevik’i Anma Töreni’nde konuşan DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, “Hocamızın aramızdan ayrılmasıyla birlikte hepimiz çok derin bir üzüntü yaşadık. Son yaptığımız senato toplantısında da bu düşüncelerimizi paylaştık ve hocamız adına bir şey yapmak istedik. Böylece Balçova’daki İnciraltı Sağlık Yerleşkemizde inşaatı devam eden Hemşirelik Fakültesi’nin Derslik Binasına değerli hocamızın ismini vermeyi oy birliğiyle kararlaştırdık” dedi.


Prof. Dr. Namık Çevik’in eşi Prof. Dr. Necla Çevik ve aile üyeleri, DEÜ’nün önceki dönem Rektörleri Prof. Dr. Fethi İdiman, Prof. Dr. Emin Alıcı ve Prof. Dr. Mehmet Füzün ile DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Dicle, DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mete Edizer ile çok sayıda davetlinin katıldığı törende konuşan Rektör Vekili Çelik, “Bizler bundan sonra da hocamızın adını ve aziz hatıralarını yaşatmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye konuştu. 


Konuşmasında Çevik’in yetiştirdiği gençleri, ortaya koyduğu eserleri, insani duruşu ve örnek kişiliği ile Türkiye’nin en kıymetli bilim insanlarından birisi olduğunu kaydeden Rektör Vekili Çelik, “Hocamız uluslararası alanda saygınlığıyla bilinen mütevazı ve nevi şahsına münhasır bir isimdi. Üniversitemizin ikinci rektörü ve üniversitemizin tarihine de gerçek anlamda damga vuran bir şahsiyetti. Vefat haberini aldığımızda derin bir üzüntü yaşadık” ifadesinde bulundu. 


 
BÜYÜK BİR ŞAHSİYETTİ
Cenaze törenlerinde bir insanın ne kadar sevildiğinin daha iyi anlaşıldığını aktaran Rektör Vekili Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Hocamızın ebediyete intikal etmesinin ardından geçen şu kısacak sürede; öyle sanıyorum ki hepimiz birçok şeyi tekrar tekrar düşünmüş; hayatın her noktasında iz bırakmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamışızdır. Ben, hocamızın cenaze merasiminde kendi adıma şunları tespit ettim: Bir bilim insanı, sahip olduğu fikirleriyle kendisinden sonra gelenleri etkiliyor ve yetiştirdiği insanlarla anılıyorsa çok müstesna bir kişiliktir. Olağanüstü bir şey; bunu tartışmamıza bile gerek yok. Ama aynı bilim insanı, kendisini hiç tanımayan gencecik tıbbiyelinin ya da sokakta gördüğünde ve sadece selam verdiği birisinin gözünde yaş olabiliyorsa; işte o gerçekten büyük bir şahsiyettir. Allah, hepimiz için böyle dua eden; böyle içtenlikle düşünen insanları bizler için nasip etsin.” 
Rektör Vekili Çelik, konuşmasının ardından Prof. Dr. Necla Çevik’i sahneye davet ederek, ona bir süre önce Basın Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü’nün Prof. Dr. Namık Çevik ile yaptığı röportajın görüntü kayıtlarını hediye etti. 

SEVGİ TOHUMLARI ÇİÇEK AÇTI
Sahnede kısa bir konuşma yapan Prof. Dr. Necla Çevik ise eşi adına düzenlenen anma programı nedeniyle çok duygulandığını ifade etti. Bir çınarın yitip gittiğini kaydeden Çevik, “Acımı anlatmam mümkün değil. Biz 57 yıl boyunca bir bütündük. Ele ele, göz göze hayata paylaştık; ekmeği bölüştük. Bu kolay hazmedilecek bir şey değil. Ama bizler inançlı insanlarız. Bu hayatın ölümle sonlanacağını da biliyoruz” dedi.
Eşi hakkında yapılan konuşların çok anlamlı olduğunu vurgulayan Çevik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün sevgili eşim hakkında yapılan konuşmalarda; eşimin ektiği sevgi tohumlarının ne kadar güzel çiçek açtığını görünce çok mutlu oldum. Başta Rektörümüz olmak üzere üniversite mensuplarımıza, dinleyenlere ve katılımcılara insanlığın en büyük niteliği olan vefa duygusunu yaşattıkları için teşekkür ediyorum. Rektör Vekili Erdal Hoca’ya, da eşimi kaybettiğim günden bu yana ailemize gösterdikleri ilgiden dolayı ayrıca teşekkür etmek istiyorum.” Çevik, konuşmasının ardından eşi için yazdığı şiiri de okudu.  Konuşmaların ardından Prof. Dr. Namık Çevik anısına düzenlenen kısa film gösterilirken, izleyenler zaman zaman gözyaşlarını tutamadı. Anma programı lokma dağıtımıyla son buldu. 
  

İLGİ YOĞUNDU
Anma ve Saygı Töreninde Türkiye Pediatrik Onkoloji Grubu Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Cengiz Canpolat, Başkent Hastanesi Başhekim Prof. Dr. Hüseyin Gülay, DEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nur Olgun, DEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Duman, Mustafa Kemal Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda ile Prof. Dr. Mete Oktam kısa birer konuşma yaparak, duygu ve düşüncelerini paylaştı. 

KUTU

PROF. DR. NAMIK ÇEVİK DERSLİK BİNASI
İnciraltı Sağlık Yerleşkesinde yapımı devam eden fakülte binası, toplam 5 bin 742 metrekare alan üzerinde eğitim verecek. Yaklaşık 12 milyon TL’ye mal olması planlanan binada 4 kat yer alacak. Binanın ilk iki katında 8 derslik; son iki katında ise 4 amfi bulunacak. Bodrum katındaki okuma salonu ve bilgisayar laboratuvarı ise başta öğrenciler olmak üzere akademik ve idari personelimizin ihtiyaçlarına cevap verecek.


 

{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }