Yeni zeytinyağı sezonu ile ilgili bilgi veren TARİŞ Ödemiş Zeytinyağı Kooperatifi Müdür vekili Süleyman Temel, bu yıl Küçük Menderes bölgesi için zeytinde bolluğun yaşanmadığını belirterek, dağ köylerde ürünün az olduğunu, ova köylerinde ise miktarın iyi olduğunu ifade etti.
Bıçakçı’dan, Kiraz’a, Bülbüller’den Birgi’ye kadar birçok merkezde kooperatif üyelerinin bulunduğunu belirten Temel, “Geçen yıl zeytinyağı açısından çok kaliteli bir yıl oldu. Havzamızdan çok kaliteli yağ elde edildi. Bu kaliteyi yakalamak zor fakat biz TARİŞ olarak kalitenin yüksek olması açısından sıkım standartlarına çok önem veriyoruz. Ortaköy’deki tesisimizde 38-40 derece arasında zeytin sıkıyoruz. Sıkım sıcaklığı çok önemli. Yağın kalitesini çok yakından ilgilendiriyor. Üreticinin bu aşamada ürün miktarından çok niteliğine önem vermesi lazım” dedi.
Bu yıl üreticinin para kazanması için 0.5 asit yağın fiyatının en az 6 lira olması gerektiğini ifade eden Temel, “Bu yıl bu fiyatın yakalanmasının kolay olacağını düşünmüyoruz. Üretici işçilik maliyeti de eklendiğinde kolay kolay istediğini alamaz. Biz TARİŞ olarak tesisimizde üreticiyi düşünerek yüzde 8’e sıkım yapıyoruz. Artık yağın kalitesi çok önemli. Alıcılar bu konuda seçici davranıyor. Zeytinyağı çok diye çok para kazanılacağı anlamına gelmez. Nicelik değil nitelik önemli. Bilinçlenen üreticimiz artık soğuk sıkım istiyor. Çünkü ürün kaliteli olduğunda satışı zor olmuyor. Kalite düştükçe hem fiyat hem alıcı azalıyor. Zeytin ağaçlarının bakımı, zeytinin toplanması da çok önemli. Üretici bazı hususlara dikkat etmezse kalite düşecektir. Günümüzde satarken değil, üretirken para kazanılıyor” diye konuştu.
Tesiste geçen sezon Kasım-Nisan döneminde toplam bin 350 ton ürün sıkarak 245 ton yağ elde ettiklerini söyleyen Temel, bu yıl hedeflerinin bin ton ürün sıkmak olduğunu söyledi.
Üreticilerin 50 kuruşluk yağlık zeytin desteğinden yararlanabilmesi için yaptıkları üretimi İlçe Tarım’a bildirmeleri gerektiğini de sözlerine ekleyen Temel şöyle devam etti: “TARİŞ’in zeytinyağı satabilmesi için de ortaklarımızın rekolte bildirimlerini 15 Kasım’a kadar bize yapmaları gerekiyor. TARİŞ üreticinin bildirimine göre pazara ürün arz ediyor, alıcı buluyor. Üreticilerimizin zeytinyağında zarar etmemeleri için mutlaka kooperatifleşmeleri, var olan kooperatiflerine sahip çıkmaları lazım. Bugün İspanya’da, İtalya’da tüm üreticiler örgütlü durumda. Örgütlü üretici üretirken de satarken de söz sahibi. Raftaki fiyatı bile üretici belirleyebilir. Bu ancak kooperatifleşmekle mümkün. Zeytinyağı sezonunun tüm üreticilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
İzmir Haberleri
İzmir Haberleri