TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ve Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırılan önerge 4 saatlik görüşmenin ardından kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşülmeye devam edilen 3. Yargı Paketi'nin içerisinde yer alan Özel Yetkili Mahkemelerle ilgili önerge TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Zaman zaman sert tartışmalara neden olan ve bir ara tekmeli-yumruklu kavganın yaşandığı Genel Kurul salonunu zaman zaman da CHP'nin protestolarına sahne oldu. Oylama öncesinde Grup Başkanvekilleri birer konuşma yaparken, CHP Grup Başkanvekili Süheyl Batum önergeni getiriliş biçiminin içtüzüğe ve anayasaya aykırı olduğunu söyledi.
Daha sonra kürsüye gelen BDP Grup Başkanvekili Sırrı Sakık ise, Hasip Kaplan'a yönelik gerçekleşen yumruklu saldırıyla ilgili olarak, "Bizi linç etmeye çalışıyorsunuz" dediği ve bir ara da, "Namertsiniz" şeklinde bağırdığı duyuldu.
CHP'nin daha sonra önerge okunurken sıralar vurmaya başlaması üzerine ise önergenin okunmasına ara verildi. Aranın ardından ise Katip üye değiştirilerek Bayram Özçelik önergeyi okumak üzerine eline aldı. Ayrıca Meclis Başkanvekili de değişerek, Mehmet Sağlam'ın yerine Sadık Yakut oturumu yönetti.
ZAMANLAMASI UYGUN DEĞİL
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de, önergenin içerine katılmadıkları gibi zamanlamasının da uygun omladığını belirterek, "Son dakikada bu önerge buraya gelip de, 'biz bugün bunu yasalaştıracağız' derseniz bu yanlış olur. Grubumuz doğal bir tepki gösterdi. Bu tip tepkileri demokrasinin bir gereği olarak kabul etmek lazım. Bu tip tepkilere iktidar çoğunluğu olarak eğer tolerans göstermezseniz, demokraside problem yaşarız" diye konuştu.
Akif Hamzaçebi ayrıca Hasip Kaplan'a yönelik gerçekleşen saldırıyı da eleştirerek, "Bu hareketi doğru bulmuyorum ve kınıyorum. Evet sayın Kaplan yanlış yapmıştır ama gösterilen tepki ölçüsüz olmuştur" dedi. Hamzaçebi ayrıca, "Bu ortamda bu görüşmeye devam etmek doğru değil. Gelin bu görüşmeyi yarına bırakalım. Beğenmeyebilirsiniz ben bir öneri yaptım" diyerek, görüşmenin yarına bırakılması gerektiğini talep etti.
OKTAY VURAL
Genel Kurul'da önergeyle ilgili konuşan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, "Böylesine adalet ve mülkün temeli olan bir konuda Bakanlar Kurulu'nun bir tasarı getirememesi, bir irade beyan etmemesi ve sadece milletvekilleriyle bir öneri olarak getirmesi sağlıklı bir karar alma süreci değil arkadaşlar" derken, "Böylesine önemli bir konuda görüş ve düşüncelerimizi nerede ifade edeceğiz? Komisyonda. Nerede komisyonlar?" diye sordu. Vural, "Varsın yarın tatile gitmeyelim. Çarşamba da, Perşembe de...
Ama inanın bir saat adalet için parmaklarımız kalkarsa, bizim için yapacağımız birçok nafile ibadetin yerine geçer" diyerek, Meclis'in tatile çıkmaması gerektiğini, öngergeyi görüşmesi gerektiğini belirtti.
Oktay Vural, önerge ile ilgili görüşmelerde acele edilmemesi gerektiğine vurgu yaparak, "Acele etmektense, rahmani olan tarafta olmakta fayda var" dedi ve "MHP olarak gelin hep beraber bu konuyla beraber değerlendirmek için bir fırsat tanıyalım. Bununla ilgili bir irade beyanı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
AYLA AKA
BDP Grup Başkanvekili Ayla Aka ise, "Yasa tasarısının getirilme zamanı nasıl yanlışsa, son getirilen önergenin getirilme zamanı da o kadar yanlış olmuştur" diyerek, görüşmelerin oldukça gergin bir ortamda gerçekleşmek zorunda kaldığını ifade etti. Önergeyle ilgili olarak kafalarında birçok soru işareti olduğunu ifade eden Aka, Hasip Kaplan'a yönelik saldırıyla ilgili olaraksa, "Grup Başkanvekilimiz yanlış yapmış olabilir ama bir grup hep beraber yanlış yaptı ve grup başkanvekilimize saldırdı" diye konuştu.
NURETTİN CANİKLİ
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de bir konuşma yaparak, iktidar partisi olarak yapılan sert muhalefetlere dayanacaklarını söyledi. Canikli, çalışmalara kalındığı yerden devam edilmesi gerektiğini sölyeyerek, mutabakatla bir tadilat görüşünün ortaya çıkması durumunda ise bir düzenlemenin de gerçekleşebileceğine vurgu yaptı.
EMİNE ÜLKER TARHAN
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da, "Biz okumadan hiçbirşeyi imzalamayız. Görüyoruz ki, siz okumadan imzalamışsınız" diyerek, "Büyük Türk Hukukçusu Bekir Bozdağ'ın söylediği, polis devletiyle bu devleti yönetmek istediğiniz artık açık" şeklinde konuştu. Tarhan, "Kendinizi tahkim etmek, korumak istiyorsunuz" diyerek, "Bakarsnız birgün yapılandırdığınız o yargı, sizin için bir intikam aracı haline gelebilir. Onun için bu düzenlemeyi yapmak istiyorsunuz" dedi.
Konuşmaların ardından ise TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti tarafından sunulan önergeyi okutarak daha sonra oylamaya sundu. Oylama sonucunda ise Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran düzenleme TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenlemenin kabul edilmesinin ardından ise CHP milletvekillerinin sıralara vurarak gerçekleştirdiği protesto bir süre devam etti.