MAGAZİN

PKK 8 Mayis'da Çekiliyor

Terör örgütü PKK'nın Kandil yöneticisi Murat Karayılan, Öcalan'ın talimatı üzerine çekilmenin 8 Mayıs'ta başlayacağını açıkladı.

Kandil'de gazetecilere açıklamalarda bulunan Karayılan, geri çekilmenin kademeli olarak ve belli bir disiplin içerisinde gerçekleştirileceğini belirtti. 
Karayılan, örgüt üyelerinin, geldikleri güzergahı takip ederek Kuzey Irak'taki kamplara çekileceğini ifade etti. Geri çekilme konusunda belli bir takvim vermeyen Karayılan, bunun en kısa sürede tamamlanacağını kaydetti. 
Kürtçe, Türkçe ve İngilizce yapılan açıklamada Karayılan ayrıca uluslar arası güçlerin de meselenin çözümüne katkı sunmalarını isteyerek, özellikle AB, ABD ve Rusya'nın sürece destek olması gerektiğini ifade etti.
Karayılan, geri çekilme sırasında herhangi bir saldırı olması halinde, geri çekilmeyi durduracaklarını ve "misillemede" bulunacaklarını belirtti. 
Gerilla güçleri çekilirken, Türk devlet güçlerinin de buna paralel olarak Kürdistan’da herhangi bir askeri aktivite ve çatışmaya neden olabilecek tahriklerde bulunmaması ve fırsatçı yaklaşımlara yer vermemesi gerektiğini söyleyen Karayılan, bununla birlikte geri çekilme sürecinin, sağlıklı ve başarılı olabilmesi için daha önce de mektuplarla ifade edilen hususlara dikkat edilmesinin önemli olacağını vurguladı.
Karayılan ayrıca, “Bağımsız heyetlerce, sürecin izlenmesi her iki taraftan da engel olabilecek hatalı yanları tespit etmesi, sürecin sağlıklı gelişmesine imkan sunacaktır” diyerek, sürecin sağlıklı gelişmesi için her iki tarafın da dikkat etmesi gereken hususların bu biçimde izah edilebileceğini söyledi.
Kürt sorununda demokratik çözümün üç aşamadan oluştuğunu belirten Karayılan şöyle konuştu:
“Gerilla güçlerimizin başarılı bir biçimde Türkiye sınırlarının dışına çıkması ile birlikte ikinci aşama başlamış olacaktır. İkinci aşama daha çok Türk devlet ve hükümetinin yükümlülükleriyle ilgili aşamadır. Anayasal reform sürecinin gündeme girmesi gerekmektedir. Özellikle Türkiye’yi demokratikleştirecek, Kürt inkarına son verecek, Kürt halkının varlığını ve özgürlüğünü ön görecek, yine diğer tüm kimliklerin, inançların, mezheplerin eşitliğini ve özgürlüğünü garanti altına alacak bir anayasanın yapımı hayatidir. Bu görevlerin gerçekleşmesi halinde üçüncü aşama başlamış olacaktır.”
Üçüncü aşamanın ise normalleşme aşaması olduğunu kaydeden Murat Karayılan, “Kalıcı barışın tesis edilmesi, toplumsal uzlaşma sürecinin geliştirilmesi ve özgürlükler sürecidir. Herkesin samimi bir biçimde toplumsal uzlaşmanın gelişmesi ve pekişmesi için üstüne düşeni yapması gereken bir dönemdir. Önder Apo dâhil herkesin özgürleşeceği bu süreçle birlikte silahların devre dışı kılınması ve gerillanın silahsızlandırılması süreci de gündeme girecektir. Bu açıdan herhangi bir zamanlama burada belirlemek uygun olmayacaktır. Çünkü bu tamamen tarafların kendi görevlerini zamanında yerine getirmesiyle ilgili bir sorundur” ifadelerinde bulundu.
Bu arada basın toplantısını aralarında Anadolu Ajansı’nın da bulunduğu 100'e yakın yerli ve yabancı gazeteci takip etti. 
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }