İstanbul haberleri

Polat Tower’da çıkan yangının nedeni belli oldu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 42 katlı Polat Tower’da dün çıkan yangına klimaların neden olmuş olabileceğini belirterek, bunun itfaiyenin incelemelerinden sonra netlik kazanacağını söyledi.

Başkan Kadir Topbaş, The Marmara Otel’de katıldığı programın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Polat Tower’de dün çıkan yangınla ilgili sorulara karşılık veren Topbaş, Türkiye ve İstanbul’da ilk defa bir gökdelen yangınına şahit olunduğunu söyledi. “Tekrarını inşallah yaşamayız” diyen Topbaş, dünkü yangınla birlikte İstanbul İtfaiyesi’nin oldukça başarılı olduğu olgusunun da ortaya çıktığını söyledi. Başkan Topbaş, itfaiyenin 3 dakikada olay yerine ulaşıp, 13 dakika içerisinde yangına müdahale ettiğini belirterek, “Ekipmanımız çok güçlü.

New York itfaiyesine eş değer araç ve gerece sahip olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bina akıllı bir bina. Bunlar yangın yönetmeliği sebebiyle bunlar akıllı bina. Belediyemiz bütün projelerin yangın yönetmeliğine göre yapılıp yapılmadığını denetliyor.

Ruhsat buna göre veriliyor. Oturma izni almak için de itfaiyemiz oraya giderek projedeki öngörülen yangın yönetmeliğine göre yapılması gereken çalışmaların yapılıp yapılmadığını yerinde denetleyerek olur veriyor. Bundan dolayı bu bina sağlıklı yapılmış bir binaydı” diye konuştu.İtfaiye ekiplerinin Polat Tower’ın katlarında soğutma çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Topbaş, “Çünkü havanın sıcaklığı sebebiyle bir yerlerde sinsi olarak kalmış bir yanıcı hareket olabilir görmediğimiz” dedi.

“HENÜZ NET DEĞİL AMA KLİMALAR BUNA NEDEN OLABİLİR”

Topbaş, yangına klimaların neden olmuş olabileceğini ifade ederek, “Kablo yanmalarıyla gelebilir diye bir düşünce var ama bunun net açıklamasını bugün yapmak erken. Sonuçlanacak ve itfaiye raporu ortaya çıkacak. Bunun hazırlıkları şu anda yapılıyor. Tüm katlar tek tek, tüm piyesler, bölümler tek tek inceleniyor, taranıyor bir taraftan hem yangın ihtimali yükselmesin diye soğutma çalışmaları, diğer taraftan yapının yangına eğimli olan gerekçeleri araştırılıyor” şeklinde konuştu.

Yangının klimadan kaynaklandığı yönündeki olasılığın fazla olduğunu ifade eden Topbaş, “Yaz aylarında sıcak bölgelerde elektrik enerjisi kullanımı artmakta ve bu da tabi oldukça yoğun bir kablolarda ısı hareketliliği getirebilir. Kablo kesitlerinin yeterli olması gerekiyor. Bundan dolayı mıdır net olarak bilmiyoruz. Ancak araştırma yapıldıktan sonra ortaya çıkacak. Farklı farklı ifadeler var ama bize gelen net bir rapor yok. İhtimal olarak klima olduğu söyleniyor” şeklinde konuştu.

Başkan Kadir Topbaş, itfaiye ekiplerinin çok zor şartlar altında yangınlara müdahale ettiklerini belirterek, şunları söyledi;

“İtfaiyemizde bir problem yok. Çok ciddi bir mücadele yapıyorlar ve özellikle itfaiyelerimizin yangına giderken giydikleri kıyafetler yangına dayanıklı ve kalın kıyafetler. Hem o sıcakta, o ortamda ve o streste çok acil ve hızlı bir hareketlilikle çok zorlanan, maskeleri olmasına rağmen zaman zaman ufak tefek şeyler oluyor. Rüzgarlı bir havaydı. 112 metrelik bir yapının camlarının etrafa saçılması, insanlar üzerine ve çevreye bir takım ciddi problemler çıkartabilir. Çok şükür başarılı bir sınav verdik. İlk defa bir gökdelen yangınına tanıklık ettik ve başarılı bir sonuç aldık.”

 

“YANGINI NİMET ÇUBUKÇU’DAN ÖĞRENDİM”

Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun da Polat Tower’ın yakınında oturduğunu ve telefonda konuştukları sırada yangını kendisinden öğrendiğini ifade eden Topbaş, “Akşam kendisiyle görüştüğümde, ‘sanki filmlerde gördüğümüz gibi müthiş bir olaydı. Bunu mutlaka kameralara almış olmamız lazımdı’ dedi. Ben de arkadaşlarıma sordum. Zaten bütün yangınlar kameralara alınıyor. Gerekirse basın mensuplarına daha detaylı olarak müdahale şekilleri, yangının seyrini görmemiz açısından sizlere takdim edilecek” dedi.

Başkan Kadir Topbaş, trafikle ilgili sorulan sorulara da yanıt verdi. Bir basın mensubunun, “İstanbul’da Ramazan ayı boyunca trafikte önlemler neler olacak?” şeklindeki sorusu üzerine, “Maalesef köprülerdeki bakım onarım çalışmaları nedeniyle trafik sorunu yaşandı. Aldığımız tedbirlerle geçmişe göre biraz rahatladı. Tabii tamamen gitti diyemiyoruz, halen var. Ramazan’ın başlangıcı itibariyle de akşam saatlerinde trafik yoğunlaşabilir. Ek seferlerle toplu taşımı destek vermeye ve komuta kontrol merkezinden anonslarla İstanbulluları uyarıcı bir çalışmalar yapmak istiyoruz” diye konuştu.

İstanbul’da toplu taşımanın yoğun kullanımını sağlamak açısından daha çok yapmaları gereken işler olduğunu dile getiren Topbaş, “Metro hatlarının daha fazla kurulması, deniz ulaşımının çok daha fazla
kullanılabilmesi için iskelelere olan ulaşımın sağlanması açısından da bir dizi çalışmalarımız var. Burada beraberce bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Tabii ki sorumlusu biziz belediye olarak. İstanbulluları rahat ettirmek bizim sorumluluk alanımızda. Yeni almakta olduğumuz otobüsler, toplu taşıma araçlar ek seferler Ramazan ayında İstanbulluların trafikteki sıkıntısını biraz olsun azaltacağını düşünüyorum. Ancak İstanbullular bizim yanımızda olur, bize yardımcı olurlarsa birlikte başarabiliriz. Zamanlamayı ve araç kullanım saatlerini ve sistemlerini ona göre geliştirmelerini rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

“GİŞE YAKINLARINDA İFTARİYELİK VERMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Topbaş, bir basın mensubunun, “İftar saatinde köprüde kalanlar için iftariyelik verilecek mi?” sorusuna ise şöyle karşılık verdi;

“E-5 ve Tem üzerinde bunu yaptığınız zaman bazı yerlerde trafiği olumsuz etkileyebilirsiniz. Ama bekleme noktalarında bunlar mümkündür. Bizim mobil büfelerimiz var. Onları konuşlandırabiliriz. Hiç olmazsa bir bardak su olsun, farklı bir gıda olabilir o konuda hazırlıklarımız var, yapacağız. Gişe yakınlarında, trafik akışını etkilemeyecek olan yerlerde iftariyelik vermeyi düşünüyoruz.”

Polat Tower’daki yangınla ilgili bir soru üzerine konuşan Topbaş, “Nasıl malzeme kullanıldığı detayını tam olarak bilmiyoruz. Taş yünü yanıcı bir malzeme değil. Taş yününün ön ve arsasına konan su yalıtımı malzemeleri plastik malzemelerdense onların yanma ihtimali yüksek. Bunlar olabilir. Camlardaki fitiller olabilir. Bunların hepsi bir detay tekrar gözden geçirilmesi gereken detaylar. Gökdelenlerin yangın merdivenleri önemli. Burada başarılı bir yangın merdiveni ve ters hava basan bir sistem var. Her daim bu sistemler kontrol edilmeli. Zaman zaman denemeler yapılması gerekiyor. Sistem yangın anında çalışmadığında büyük facia yaşarsınız” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Yangın tatbikatı zorunluluğu var mı?” şeklindeki bir soru üzerine de bunun bina yönetimleri tarafından yapılacak bir çalışma olduğunu söyledi. Gökdelenlerde panikle birlikte ortaya çıkabilecek farklı sıkıntılar yaşanabileceğini anlatan Topbaş, şunları söyledi;

“Gökdelenlerde tatbikatların yapılmasında fayda vardır. İnsanlar bu konuda hazırlıkla olsunlar. Bunu Japonya’daki deprem öncesi insanları nasıl tatbikatlar yaptıklarını biliyoruz. Büyükşehirlerde bu tip tatbikatlar yapılmasında fayda vardır. Küçük binalarda bile yangın tüpleri bulundurulması gereklidir. Acil bir müdahale gerekebilir çünkü. Yangın tüpü çeşitleri var. Her iki farlı tüpün bulundurulması gereklidir diye düşünüyorum. Ben kendi evimde bunu yapmıştım. Çünkü ani bir durumda siz itfaiyeyi çağırana kadar anında müdahale edebilecek yangın söndürücü olması lazım. Araçlarla nasıl varsa evlerde de bunu tavsiye ediyorum.”

{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }