Üniversitesi'nde yaşanan öğrenci yurdu sorunu devam ediyor. Sakarya genelinde kaçak ve ruhsatsız olarak çalışan öğrenci yurtlarında geçtiğimiz yıl yaklaşık 3 bin kişi barınırken kaçak yurtların birçoğu depremde hasar görmüş binalarda faaliyet gösteriyor.
Sakarya’da 17 Ağustos depremi sonrası hasar gören binalarda çatlak yerleri sıva ile kapatılarak öğrencilere kiralanan ve kaçak yurt olarak adlandırılan binaların denetlemelerinde büyük sıkıntı yaşanıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Sakarya’da ruhsatlı olarak faaliyet gösteren 150 yurt belli aralıklarla denetlenerek uygunlukları kontrol ediliyor. Bu 150 yurdun kontrolleri ve denetimleri Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenli olarak yapılırken uygunsuz durumlarda ceza-i işlem uygulanıyor. Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğün yapılan denetimlerde bazı yurtlara kapatmaya kadar varan cezalar verilebiliyor.
Ancak Milli Eğitimin denetleme alanına giren yurtlar sadece kapısında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından izin verilen yurt levhasını asan yerler ile sınırlı kalıyor.
Kapısına herhangi bir şekilde yurt olduğu ibaresini asmayan ve ticari olarak yurt faaliyeti gösteremeyen apart daire, pansiyon gibi isimlerle dairelerini öğrencilere kiralayan işletmeler; yurt standartlarında denetlemeye tabi tutulamıyor.
Apart daire ve pansiyon ibaresi olmadan da, binanın tamamında öğrenci kalan ancak bunları kiracı gibi gösteren işletmeciler de bulunuyor.
Geçtiğimiz yılın rakamlarına göre Sakarya genelinde yaklaşık 150 öğrenci yurdunda 12 bin öğrencinin yaşadığı tahmin edilirken, rakamlara göre yurt kullanımı açısından kız öğrenciler erkeklere göre yurtları daha fazla tercih ediyor. 5 bin erkek öğrenci çeşitli özel yurtlarda kalırken kız öğrencilerde bu sayının 7 bin’e yakın olduğu ifade ediliyor.
35 bin dolayında öğrencisi Sakarya dışından gelen Sakarya üniversitesinde bu 12 bin öğrencinin dışında kalan ve azımsanmayacak bir kesim ise orta hasarlı konut, orta hasarlı yurt ve ruhsatsız yurtlarda yaşamaya devam ediyor.
Geçtiğimiz yıl Sakarya’daki kaçak yurtlarda 3 bin dolayında öğrencinin kaldığı tahmin edilse de tam rakam kesin rakam bilinmiyor. Öğrencilerin ruhsatsız yurtları tercih etmesinin en büyük sebebi ise bu yurtların son derece ucuz olması. Birçoğu hasarlı olan ve ruhsat alamayan kaçak yurtlar müşteri bulmak için fiyatlarını indirerek öğrencileri kendisine çekiyor. Adapazarı ilçesinde hali hazırda onlarca kaçak yurdun bulunduğu kaydediliyor.
Sakarya Üniversitesi de konu ile ilgili olarak yaptığı çalışmada tespit ettiği hasarlı binaların adreslerini öğrencilerine ulaştırarak buralarda konaklamamaları gerektiğini ilan ediyor. Kaçak yurtların dışında diğer önemli bir konu ise ruhsatlı ve güçlendirmesi yapılmış olmasına rağmen, 2 kat sınırının uygulandığı Adapazarı ilçesinde bulunan çok katlı öğrenci yurtları.
Adapazarı’nda onlarca ruhsatlı öğrenci yurdu depremden önce inşa edilen çok katlı binalarda öğrencileri barındırıyor. Ruhsat denetlemelerine gerekli güçlendirmeleri yaptıkları belli olan ve yasal olarak bir sorun teşkil etmeyen bu yurtların en büyük problemi ise; deprem görmüş çok katlı binalarda faaliyet göstermeleri. İnşaat Mühendisleri ve zemin uzmanlarına göre bu binalarda en az orta hasarlı binalar kadar tehlike arz ediyor.
Kaçak ve deprem görmüş binalarda bulunan öğrenci yurdu sorununun nasıl çözüleceği henüz belirsizliğini korurken, öğrenciler karşı karşıya oldukları tehlikeden habersiz olarak bulundukları binalarda kalmaya devam ediyor. Sakarya’da bu şekilde 3 ila 5 bin arasında öğrencinin riskli kategoride yer aldığı tahmin ediliyor.
Sakarya’da kaçak öğrenci yurtları konusunda karnesi en kabarık ilçe olan Adapazarı’nda, öğrencilerin ucuz olduğu için depremde hasar görmüş ve kaçak yurtlarda sadece ucuz olduğu için kalıyor.
İzmir Haber
Sakarya da öğrenci yurtlarındaki büyük tehlike
Bu yıl 14 bin yeni öğrenci alacak olan ve geçtiğimiz yıl il dışından 35 bin öğrencinin okuduğu Sakarya Üniversitesi'nde yaşanan öğrenci yurdu sorunu devam ediyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir