SAĞLIK

Sigara ile birlikte alkol tüketimi gırtlak kanseri riskini artırıyor

Türkiye’de her yıl 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu bildiren uzmanlar, sigara ile birlikte alkol tüketmenin gırtlak kanseri riskini artırdığını söyledi.

Uzmanlar, dünyada ve Türkiye'de en sık ölüm sebepleri arasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada kanserin geldiğini belirtti. Sigara içilmemesi konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, “Kanserden ölümlerin yüzde 30’undan akciğer kanseri vakaları, yüzde 87’sinden sigara sorumludur. Ayrıca sigara, ağız, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, pankreas, mide, böbrek, idrar kesesi kanserine de yol açmaktadır. 100’e yakın kansere yol açan madde ihtiva eden sigaradan uzak durmak gerekir” diye konuştu.
Alkolün ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, kalın bağırsak, pankreas ve meme kanserinin bilinen sebeplerinden olduğunu vurgulayan uzmanlar, sigara ile birlikte alkol tüketmenin kanser riskini arttığını ifade etti.
Güneş ışığına, yani ultraviyole B ışınlarına uzun süre maruz kalmanın deri kanserine sebebiyet verdiğinin altını çizen uzmanlar, “Uzun süre solaryuma girmek de kanser riskini artırmaktadır. Yaz aylarında 11.00- 16.00 saatleri arasında doğrudan güneş ışığından uzak kalınmalı ve koruyucu kremler kullanılmalıdır” dedi.
Dünyada tüm kanserlerin beşte birinin kronik enfeksiyonlara bağlı olduğunu dile getiren uzmanlar, “Human papilloma virüsü rahim ağzı kanserine, Hepatit B virüsü karaciğer kanserine sebep olmaktadır. Ayrıca AIDS hastalığı olanlarda kanser daha fazla görülmektedir. Güvenli bir cinsel ilişki ve aşılanma ile bu enfeksiyonlardan ve kanserden korunulabilir” dedi.

"SAĞLIKLI BESLENİN"
Kanser riskini artıran gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirten uzmanlar şu açıklamayı yaptı:
“Kısa zamanda yüksek ateşte pişirme gibi yöntemlerden kaçınmak önemlidir. Kanserle savaşan öğeler içeren gıdalar tüketilmeli, günde en az 2, 2.5 litre su içilmelidir. Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır. Günde 2-3 gramdan fazla tuz tüketmemek gerekir. Fazla kırmızı et tüketimi, kalın bağırsak kanseri riskini artırdığı için haftada en fazla yarım kilo kırmızı et tüketilmeli, bunun yerine balık, tavuk, hindi gibi beyaz etler tercih edilmelidir. Bakla, kuru fasulye, nohut, börülce, mercimek gibi bitkisel proteinler sofralardan eksik olmamalıdır. Şeker ve yağ tüketimine de dikkat edilmelidir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yenilmelidir. Ispanak, kara lahana, brokoli, pazı, marul gibi koyu yeşil; domates, pancar, nar gibi koyu kırmızı; havuç, bal kabağı, kayısı gibi koyu sarı-turuncu; kırmızı lahana, patlıcan gibi mavi-mor; sarımsak, soğan gibi beyaz sebzeler meyveler ile beslenilmeli yani sofralar renkli olmalıdır. İşlenmiş tahıl ürünleri yerine tam buğday, tam çavdar, tam yulaf tercih edilmeli yani kanserden koruyucu besinleri almak için 'tam' beslenilmelidir.”

"EGZERSİZ YAPIN, KİLO DENGESİNİ KORUYUN"
Her gün düzenli olarak en az 30 dakika egzersiz yapanlarda meme, kalın bağırsak, rahim ve prostat kanserinin daha az görülmekte olduğunu söyleyen uzmanlar, kilo vermek ile kanser riskinin azalacağını vurguladı.
Kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, deri değişiklikleri, bağırsak ile idrar alışkanlıklarındaki değişiklikler, beklenmedik ve anormal kanamalar ile akıntılar, iyileşmeyen yaralar, vücutta ele gelen kitleler, şişlikler, yutma güçlükleri, hazımsızlık ve ses kısıklığının kanserin belirtileri olabileceğini dile getiren uzmanlar, “Bu belirtiler fark edildiğinde en kısa zamanda doktora başvurulması gerekiyor. Kişide herhangi bir şikayet olmasa bile, belli yaşlarda yapılan tarama testleri ile kanser erken safhada tespit edilebilir” şeklinde konuştu.
Stresin dolaylı olarak kanseri tetikleyebileceğini vurgulayan uzmanlar, “Egzersiz, meditasyon, danışmanlık ve konuşma tedavileri, grup terapileri, sosyal destek, depresyon ve anksiyete giderici ilaçlar stresle başa çıkmak için önemli yöntemlerdir” açıklamasını yaptı.
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }