Çorum haberleri

Sigaradan kurtulmak için mücadeleyi kolaylaştırıcı adımlar

Çorum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Tuncer Kılıç, insanların çoğunun stresle başa çıkmada sigarayı önemli bir araç olarak gördüğünü belirterek, “Sıkıntıları idarede yeni bir yol bulmak gerekir. Tespih çekmek, müzik dinlemek, sakız çiğnemek gibi kullanılabilecek her yöntem, sigaradan kurtulmak için mücadeleyi kolaylaştırıcı bir adımdır” dedi.

Dünyada her 10 ölümden birisinin sigaradan kaynaklandığını dile getiren Dr. Tuncer Kılıç, yılda 5,4 milyon kişinin sigara kullanımının neden olduğu sağlık sorunları yüzünden hayatını kaybettiğini belirtti.
Gerekli önlemler alınmadığı takdirde 2030 yılına gelindiğinde tütün kullanımı nedeniyle ölen kişi sayısının 8 milyonu geçeceğinin altını çizen Kılıç, benzer şekilde Türkiye’de her 6 dakikada 1 kişi, günde 275 kişi, yılda ise en az 100 bin kişinin tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğine işaret etti.
Kılıç, sosyal, psikolojik ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan sigara alışkanlığının daha çok çocukluk ve gençlik çağında kazanıldığına da dikkat çekti.


Çocukluk çağında anne, baba veya diğer aile büyüklerinin sigara içtiğini gören çocukların, merak içgüdüsü ile sigara içmek istediğine vurgu yapan Kılıç, "Aile bireyleri 'ben sigara içiyorum ama sakın sen içme' derse çocuğa hiç inandırıcı gelmez ve sorunun büyük olmakla ilgisi olduğunu düşünüp sigarayı büyümüş olmanın bir sembolü olarak görmeye başlar. Küçük yaşlarda birkaç adetle başlayan sigara alışkanlığı 8-10 yıl içinde artış gösterir ve nikotin bağımlılığı oluşur. Veya gençlik çağında sigara içen diğer arkadaşlarının arasında dışlanmamak için sigaraya başlar" dedi.
Sigara dumanında şu ana kadar 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu hatırlatan Kılıç, bunların içinde en iyi bilinen ve en tehlikelilerinin; karbonmonoksit, nikotin, arsenik, siyanür, kadmiyum, radyoaktif polonyum, akrolein, aseton, benzpiren, toluen ve katran olduğuna değindi.
Sigaranın nasıl bırakılacağı hakkında bilgi veren Kılıç, "Sigarayı bırakmayı gözünüzde büyütmeyin ama hafife de almayın. Unutmayın, nikotinin ve katranın her dozu kuvvetli bir zehirdir. Nikotin bağımlılığı kimyasal, psikolojik ve sosyal bölümleri olan kuvvetli bir bağımlılıktır ve kurtulmak için uğraşmak gerekir. Bu süreç boyunca alabileceğiniz her yardımı istemekten çekinmeyin. Son yıllarda geliştirilen ilaçlarla beyindeki nikotine bağımlı alanları düzeltmek ve sigarayı bıraktıktan sonraki eksiklik belirtilerini yok etmek mümkündür. Nikotin bantları ve nikotin sakızları da kanda nikotin düzeyini yükselterek nikotin yoksunluğuna bağlı belirtileri azaltabilir. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 gün en zor dönemdir. Nikotin yoksunluk belirtileri olan huzursuzluk, anksiyete, konsantrasyon güçlüğü, depresyon ve büyük bir sigara içme arzusu bu dönemde ortaya çıkabilir. Bu durumların geçici olduğunu ve 3-4 hafta içinde azalarak ortadan kalkacağını bilmek önemlidir. Bu dönemde aktif olmak, kafeinden uzak durmak, sigarayı akla getirecek ortamlarda bulunmamak, sakız çiğnemek, kuruyemiş yemek bu dönemi kolay atlatmaya yardımcı olacaktır. İlimizde ve tüm illerde sigarayı bırakma polikliniklerinde ilgili uzmanlar tarafından gerekli tüm hizmetler verilmektedir. Ayrıca Alo 171 sigara bırakma danışma hattından da yardım alınabilir. En ideali, ihtiyaç duyduğunuz anda yanınızda profesyonel bir destek bulabilmek; çünkü sigaraya geri dönüşlerin çoğu aniden ortaya çıkan bir strese dayanamayıp 'bir tane içsem bir şey olmaz' diye başlıyor. Kısa bir süre bu hisse direnebilse dahi, insanlar çoğunlukla zayıflıklarına teslim oluyor. O kısa direnme süresinde yanlarında bulabilecekleri bir destek, belki de başarının en önemli anahtarı. Yüz yüze bireysel ya da grup tedavileri ve ihtiyaç olduğunda ulaşabilecekleri bir yardım eli ilaç tedavisiyle birlikte uygulandığında, başarı oranı çok yüksek" ifadelerini kullandı.
İnsanların çoğunun stresle başa çıkmada sigarayı önemli bir araç olarak kullanma alışkanlığında olduğunu kaydeden Kılıç, "Sıkıntıları idarede yeni bir yol bulmak gerekir. Tespih çekmek, müzik dinlemek, sakız çiğnemek gibi kullanılabilecek her yöntem, sigaradan kurtulmak için mücadeleyi kolaylaştırıcı bir adımdır. Kimileri kahveyi sigarasız içemez. Sigara içilmeden yemek bitmez. O duman üflenmeden hüzün dağılmaz, ya da karşılıklı sigara ikram edilmedikçe sohbetler başlamaz. Bu bağlantıyı koparmak ve sigara olmadan da yaşamın zevklerinden tat alabilmek; işte sigaradan kurtulma yolunda asıl meydan okuma buradadır. Sigarayı bırakırken daha çok sebze-meyve yemeye özen gösterin. Yapılan bir araştırma, sebze ve meyve yemenin sigaranın tadının kötü hissedilmesine sebep olduğunu ortaya koymuştur. Böylece nikotin eksikliği ile mücadeleniz kolaylaşacak ve iyi beslenerek sağlıklı yaşama bir adım daha yaklaşmış olacaksınız. Sağlığınızın yanında sigarayı bırakmakla yılda tasarruf edeceğiniz binlerce lirayı düşünün ve o paranın bir kısmıyla bu işin sonunda hoşunuza gidecek bir ödül koyun. Para bir tarafa, asıl kazancınız sağlığınız olacaktır. Daha sigarayı bırakmanızın üzerinden 20 dakika geçmeden kalp hızınız normal hızına yaklaşmaya başlayacak, tansiyonunuz normale inecektir. İlk gün içinde kanınızdaki oksijen ve karbonmonoksit oranı normal değerlere gelecek ve kalp krizi geçirme riskiniz azalmaya başlayacaktır. Uzun dönemde ise kalp damar hastalıkları, inme, akciğer kanseri, mesane kanseri tehdidini de düşürecektir" dedi.

{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }