Şok market 5 milyar liralık ciro hedefliyor
Mağazalarını baştan sona yenileyen Şok Market, 2015 sonunda 2 bin 500 market, 12 bin 500 kişilik istihdam ve 5 milyar liralık ciro hedefliyor. Şok Market, tüketicinin bildiği ve alıştığı markalı ürünleri en hesaplı fiyatlarla müşterilerine sunacak.
"TÜRKİYE'DE OLMAYAN BİR KONSEPT OLUŞTURDUK"
İndirim marketi olmasına karşılık Şok'un modern marketler gibi dizayn edildiğine dikkat çeken Altındağ, "Düzgün raflar, pırıl pırıl tezgahlar, mükemmel ışıklandırılmış mekanlar göreceksiniz. Çünkü tüketici de değişti. Artık gelişigüzel düzenlenmiş mağazalar istemiyor. Günlük alışveriş istiyor, markalı ürün istiyor, zaman tasarrufu istiyor, fiyat hassasiyeti olan ürün gruplarında özel ürünler istiyor. Dönemsel aksiyon ve promosyon olanakları, kolay alışveriş sağlayan mağaza atmosferi istiyor. Yeni dönemde tüketicilerimizin markalı ürün ihtiyaçlarını karşılamak üzere yola çıktık ve Türkiye'de olmayan bir konsept oluşturduk. Mağazalarda satışa sunulan 1200 ürünün tamamı markalı olacak. Müşterilerimiz mağazalarımıza girdiğinde en taze meyve ve sebzeyi, dondurulmuş gıdayı, kuru gıdayı, kişisel bakım ürünlerini tek yerden alıp çıkma imkanına kavuşacak. Üstelik hepsini markalı alacak. Yeni Şok'larda çok iyi bir taze meyve ve sebze reyonu açtık. Keza donuk ürünler konusunda da iyi bir portföy oluşturduk. Ayrıca pırıl pırıl bir kişisel bakım bölümümüz var ki, kadın müşterilerimiz arasında çok ilgi göreceğini şimdiden söyleyebilirim" dedi.
1990'lı yılların başında yaşanan hipermarket çılgınlığının artık sona erdiğini, tüketicinin en taze, en hesaplı ve markalı ürünü en yakın noktadan almak istediğini belirten Altındağ, Şok'un da bu yeni ihtiyaca cevap verecek şekilde market lokasyonlarını yeniden gözden geçirdiğini ifade etti. Yeni Şok'ların merkezlere yakın, yaya trafiğinin yüksek olduğu yerlerde açılacağını kaydeden Altındağ şunları söyledi:
"Avrupa perakende pazarına baktığımızda indirim marketlerinin son 10 yılda ciro bazında yüzde 70'ler civarında büyüdüğünü ve pazar paylarını yüzde 20'lere ulaştırdığını görüyoruz. Türkiye'deki trend de benzer yönde ilerliyor. Geçtiğimiz yıl Şok'un satın alımından önce KMG Ipsos şirketine yaptırılan araştırmada, her 100 kişiden 88'inin indirim marketlerine en az bir kez uğradığı tespit edildi. İndirim marketleri pazarı 2009-2010 Mayıs döneminde yüzde 9.5 büyüyerek perakende pazarındaki payını yüzde 12.6'ya ulaştırdı. Yine aynı dönemde indirim marketlerinde bir yılda harcanan tutar yüzde 15'e yakın artarak 334 liradan 384 liraya ulaştı. Bu trendin hızlanarak devam edeceğini öngörüyoruz."
2011 yılı cirolarının 1.1 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirten Genel Müdür Mustafa Altındağ, "2012 yılında 250 yeni mağaza açacağız, bazı verimsiz mağazaları ise kapatacağız. Yılsonunda mağaza sayımızı bin 400'e çıkarmayı hedefliyoruz. Müşteri sayımızı da 11 milyondan 15 milyona ulaştırmayı hedefliyoruz. Bütün bunları yapabilmek için aramıza bin 800 yeni arkadaşımız katılacak. Buna paralel olarak ciromuzu da 1.5 milyar liraya çıkarmayı öngörüyoruz. Uzun vadeli hedeflerimiz ise daha büyük. 2015 sonunda 12 bin 500 çalışanı, 2 bin 500 mağazası, 5 milyar liralık cirosu olan bir mağazalar zinciri olmak için yola çıktık. Bu öngörümüzü destekleyecek verilerimiz var. Yapılan araştırmalarda Türkiye'deki hanelerin yüzde 40'ının Şok'u ziyaret ettiği tespit edildi. Bu da 17.3 milyon haneye tekabül ediyor. Bu rakamı 4 yılın sonunda yıllık 50 milyon ziyaretçiye çıkarmayı ve Türkiye perakende pazarından yüzde 5'lik pay almayı öngörüyoruz" dedi.
Altndağ, tüketicinin Şok mağazalarında kategorisinin lideri markaları bulacağını ifade ederek, "Markalı ürünlerin yanında bazı lider markalar Şok'a özel ambalaj ve gramajlı ürünler üretecek. Mağazalarımızda satılan ürünlerin yüzde 75-80'i lider ve takip eden markalı ürünler olacak. yüzde 20-25'lik bölüm ise Şok'ta satılan markalı ürünler olacak. Tüketicimiz; Piyale, Evin, Mis, Lio, Deren, Amigo gibi marka algısı güçlü ve halkın gönlünde taht kurmuş markaları Şok'ta bulacak. Üstelik bu ürünleri hesaplı fiyatlarla satın alma imkanına kavuşacaklar" diye konuştu.
Genel Müdür Mustafa Altındağ, "Müşteri trafiğini artıracak taze ürün gruplarına odaklanacağız. Meyve sebzede önceliğimiz kalite ve rekabetçi fiyatlar olacak. Beyaz ve kırmızı ette iddialı bir reyon oluşturduk. Zengin şarküteri çeşitleriyle de tercih noktası olacağız. En önemlisi raflara koyduğumuz ürünlerimizi tarlaya ve üretim yerine kadar takip edeceğiz. Tüm ürünler Şok kalite çemberinden geçerek raflara geliyor. Ürünler 4 bin farklı parametreye göre kontrol ediliyor. Sürekli iyileşme için her ay bize gelen 2 bin müşterimizin yorumunu alıyor ve değerlendiriyoruz" dedi.
175 araçlık lojistik filonun yılda 16,5 milyon kilometre yol yaptığına da dikkat çeken Altındağ sözlerini şu şekilde tamamladı:
"8 ayrı bölgedeki 248 bin metrekarelik depolama alanımızda 52.8 bin paletlik ürün en uygun şartlarda saklanıyor. Ayda 160 milyon koli ürün 1.135 mağazaya dağılıyor. Yılda 1.9 milyon palet ürünü aksamadan dağıtacak gücümüz var. Yeni konseptimizi anlatması için isim arayışına girdiğimizde biraz da tesadüf eseri Seda Sayan ve annesi Ayşe Gürsaçar'a ulaştık. Seda Hanım, Celebrity (Ünlü)Güven Endeksi'nde her zaman yüksek sıralarda olan bir isim. sd de benzer yönde ilerliyor. GeÜstelik hedef kitlemizin de yakından takip ettiği biri. Ve hepsinden önemlisi halktan biri. Bu nedenle Şok'u anlatacak en doğru isim olduğunu düşünüyoruz."
Bunlar da ilginizi çekebilir