“KUMBARA” ALANLAR BÜYÜK TEHDİT ALTINDA
Proje, 2012 yılında Datça Yarımadası denizlerinde oluşturulan Balıkçılığa Kapalı Alanlar’a odaklanıyor. Bu alanlar, Ekosistem Temelli Balıkçılık Yönetimi için belli başlı araçlardan biri olarak önem taşıyor ve sürdürülebilir kullanım için “kumbara alanlar” olarak tanımlanıyor. Deniz Koruma Alanları’na yönelik en büyük tehdit ise bu alanlarda gözlenen yasadışı avcılık uygulamaları olarak kendisini gösteriyor. Bu yasadışı uygulamalar, biyolojik çeşitliliği azaltıyor, deniz ekosistemini bozuyor, ekonomik zararlara, haksız rekabete yol açıyor ve en önemlisi insanlığın geleceğini tehdit ediyor.
SAD Ekolojik Araştırmalar Grubu, bu tehlike ve tehditleri önlemek için harekete geçti. “Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi’nde Sorumlu Balıkçılığa Geçiş Projesi” tüm bu olumsuzlukların azaltılması yönünde ilgili aktörleri sorumlu davranışa ve göreve davet ederken, katılımcıları ödüllendiren çözümler üretmeyi de hedefliyor.
ÇÖZÜM DENİZDE DEĞİL, KARADA
Projede, yasadışı ve aşırı avcılık sorununa denizde değil karada çözüm aranacak. Denizde denetim süreci fiziksel ve coğrafik şartlar gereği oldukça güç iken karada arz ve talep sürecinde denetim daha pratik ve verimli olarak değerlendiriliyor. Bu açıdan bakıldığında proje, denizde aşırı ve yasadışı avcılığı azaltmaya yönelik düşünce ve davranış değişimi yaratarak, deniz ve kıyı ekosistemini korumayı ve yerel balıkçılık ve balıkçılığa bağlı ekonomilere pozitif katkı sağlamayı amaçlıyor.
RESTORAN VE TÜKETİCİLER DE SORUMLULUĞA DAVET EDİLİYOR
Proje kapsamında “Sorumlu Amatör Balıkçılık”, “Sorumlu Kıyı Balıkçılığı”, “Sorumlu Restoran” ve “Sorumlu Tüketici” aktörlerine değer, rol ve sorumluluk verilmesi planlanıyor. Ayrıca, konusunda uzman ekiplerin; “Sorumlu Balıkçılık Eğitim Seti” hazırlanması, eğitim seminerleri, panel tartışmaları, pilot ürün tasarımı ve uygulamaları, nesli tehlike altındaki türlerin tanıtımı, eğitim platformları, bilgilendirici tabela ve levha uygulamalarını paydaşlarla birlikte gerçekleştirmeleri de hedefleniyor.
Katılımcı paydaşların SAD tarafından “Sorumlu Balıkçılık Sertifikası” ile ödüllendirileceği proje kapsamında, ticari veya gönüllü faaliyetlerin de bölge, ülke ve uluslararası platformda tanıtımı ve desteklenmesi yönünde çalışmalar yapılacak. Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi ekosisteminin değeri, Deniz Koruma Alanı kavramının önemi ve bu kaynakların nasıl kullanılması gerektiğine dair usul ve bilgiler de proje ile kamuoyuna aktarılacak.