İZMİR HABER

Sosyal ve özlük hakları

Konak İlçesi muhtarlarıyla bir araya gelen Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, muhtarların sosyal ve özlük haklarıyla ilgili iyileştirmelerin gündemlerinde olduğunu söyledi.

Atatürk Stadyumu’nda beraberinde AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, İzmir Valisi Cahit Kıraç, AK Parti İzmir İl milletvekilleri Ali Aşlık, Hamza Dağ, Erdal Kalkan, İlknur Denizli, AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Özen Kızılırmak olduğu halde muhtarlarla buluşan ve onların sorunlarını dinleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, sokağın nabzını tutmak istediklerini söyledi.
Toplantı öncesi bir konuşma yapan Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: “Ben buraya konuşmaya değil dinlemeye geldim. Bildiklerimizi hemen söyleyeceğiz. Bilmediklerimizi de not alıp gereğini yapacağız. Konak ilçemizin kalbini, tansiyonunu, damarlarındaki akan kanı, izleyen takip eden siz değerli muhtarlarımızla beraberiz. 113 mahallemiz var. Gece gündüz nüfusu arasında on kat fark var. Siz muhtarlarla şehrin kalbinden olan bir ilçe olarak eminim ki biraz sonra sorunlarınızı dinleyeceğiz. Mikrofonu size teslim ediyorum” 
Muhtarları dinledikten sonra açıklama yapan Bakan Yıldırım, muhtarlarla ilgili mevzuatın güncelleşmesinin hükümetin gündemlerinde olduğunu belirterek “Sorunlar yerel yönetimlerden kaynaklanıyor. Faturası bu sağlıklı ilişkiyi kuramayan yerel yönetimlerdir, hangi parti olursa olsun” dedi.
Bakan Yıldırım, mevzuat düzenlemeleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Yapılan şeyler var ama beklentilerinizi karşılamadığını biliyoruz. Bununla ilgili zaten çalışmaları yapıyoruz zaten. Maaş, sosyal güvenlik pirimlerinin güçlenmesiyle ilgili, - eskiden aldığınız aylık, parayı üzerine ilave edip emeklilik pirimi olarak yatırıyordunuz, orada küçük bir iyileştirme yaptık, 15 günlüğü bir ay sayalım dedik. Maaşların makul düzeye gelmesi gündemimizde olan bir konudur”
Bakan Yıldırım, yeni yasayla muhtarların güçlendiğini ve belediye başkanlarını seçme haklarının bile olacağını dile getirerek şöyle konuştu: “Bütünleşik şehir yasası çıkınca mahalle, köy muhtarı ayrımı da ortadan kalktı. Muhtarlık müessesi yeni yasa ile daha anlamlı hale geldi. Bunun neden böyle olduğunu, önümüzdeki yıllarda daha iyi göreceksiniz. Nasıl göreceksiniz? Çünkü büyükşehire verilen yetkiler, bütçeler, doğrudan sizin denetiminizden geçecek. Çünkü büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarına siz karar vereceksiniz. Sayınız 900 iken oldu 1400. Güçlendiniz. Sesiniz gür çıkar. İstediğinizi daha iyi ifade edeceksiniz.”
Teknolojinin gelişmesiyle muhtarların gelir kaynaklarının azaldığını kaydeden Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Muhtarlığın eskiden gelirleri vardı, nüfusları, ikamet kağıdı gibi her evrak düzenlemede kasaya birşeyler damlıyordu. İnternet çıktı, mertlik bozuldu. O da bizim kabahatimiz. Muhtarlarımızın işi bozuldu. Onun için yeni bir yapıya gitmemiz gerekiyor. Muhtarlık tanımını yeniden yapmak lazım. Hiçbir muhtar internet kalksın demiyor. Vatandaş cebinden, bilgisayarından işini gücünü görsün, devletin kapılarında sefil olmasın. Ama bunun yerine size yeni sorumluluk verilmesi lazım. Bu sorumlulukların da karşılığı olması lazım. Cezalarda devlet memuru, taltifte hiçbiri yok. Bu adil bir şey değil, farkındayız. Bu konu düzelecek.”
Bakan Yıldırım, belediyelerin muhtarların ofis masraflarını karşıladığını vurgulayarak, inisiyatif kullanacak yerel yöneticilere ihtiyaç olduğunu belirtti.
Bakan Binali Yıldırım, katılım payı meselesinin konuşulduğunu anlatarak
sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık bu konuda tereddüt kalmadı. İlave kanun çıkacak, destek verin yok. Hiç kimse kıvırmasın. Bu mesele kökünden çözülmüştür. İnisiyatif kullanacak yerel yöneticiye ihtiyaç vardır. Elektrik parasını, ofis masraflarını, interneti veremeyiz. İstanbul, Konya nasıl veriyor. Belediye başkanı olacaksın, inisiyatif ve yetki kullanacaksın. Bahaneler üretmeyeceksin. Yeni yasanın 9.’uncu maddesi adını da koydu. Arkadaşlar kamunun kaynakları kimin vatandaşın. Yemiyor içmiyor biriktirip getirip veriyor. Benim memurum daha iyi maaş alsın, ele güne karşı başı dik olsun, işini daha iyi görsün. Kapısına gittiğimde beni hor görmesin. Vatandaş bunun için çalışıyor, çile çekiyor. Kendi ihtiyacından önce ülkesinin güvenliğini, sağlığını, eğitimi, sosyal güvenliği için çalışan çabalayan vatandaşa afra tafra yapmaya hakkımız yok. Kral vatandaştır. Başımızın üzerinde yeri var.”

MUHTARLARIN HAKLARI
Öte yandan Mithatpaşa Mahallesi Muhtarı Hasan Baykal, sosyal ve özlük haklarının düzenlenmesini istedi.
Baykal, 7 gün 24 saat hizmet veren muhtarlıkların ticarethane olmadığını belirterek sorun ve taleplerini şöyle sıraladı: “Bilindiği üzere 53 bin muhtar var, 37 bini köy, 17 bini mahalle muhtarıdır. Bütünşehir Yasası ile ağırlıklı olan köy muhtarlıkları mahalleye dönüştürülmüştür. Muhtarlara devletin verdiği 140 yasal görev var. Görevimiz olduğu kadar yetkimizin de olmasını istiyoruz. En ufak hatada 657 Sayılı Yasa’ya göre yargılanıyoruz ama bu yasanın haklarından yararlanmıyoruz. 7-24 hizmet veren demokrasinin temel taşıyız. En büyük sıkıntımız muhtarlarımızın yasal haklarıdır. 5510 sayılı yasaya göre muhtarlarımız sigorta kapsamında deniyor. Ancak, muhtarlık olarak ticarethane değil. Biz sosyal güvencemizin devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz. Bize verilen bilgi geçen on gün içerisinde, 2014 ocak ayı içinde muhtarların sosyal güvence ve özlük haklarının verileceği şeklinde. Bunun için Sayın Başbakanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Torba Yasa’da muhtarların işlemleriyle ilgili açıklama yoktur. Mahalle Muhtarları Kanunu’nun günün koşullarına göre ayarlanmasını istiyoruz. Belediyelerin maddi yardım yapmasını istiyoruz. Farklı kentlerde bu uygulama var.”

{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }