İlçenin doğusundaki Kurucaova köyü yakınlarındaki Yelaldı mevkiinde, Ödemiş-Kiraz karayolunun altında ortaya çıkan taş köprünün yüzyıllardır kullanıldığı, fakat bilim çevreleri tarafından fark edilmediği belirtildi.
Ödemiş Belediyesi tarafından Ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçeleri ile bu ilçelere bağlı belde ve köylerin çöplerinin toplanacağı Çöp Deponi Alanı olarak belirlenen bölgenin güneyinde kalan karayolunda ortaya çıkan köprünün, önemli bir yapı olduğunu belirten emekli arkeolog Prof. Dr. Veli Sevin, “Bölgede yapılan her kazıda antik yapılar bir bir ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bir süreden beri ortaya koyduğumuz iddiaların ne kadar gerçek olduğu da ortaya çıkıyor” dedi.
Bölgede onlarca dere ve çayın bulunduğunu fakat hiçbirinde böyle bir köprünün bulunmadığını belirten Prof. Dr. Veli Sevin, köprünün çöp deponi alanının kurulacağı bölgeye yaklaşık 500 metre mesafedeki karayolunun altında bulunduğuna dikkati çekerek, “Kalıntılar Neikeia antik kentinin sınırları hakkında önemli ipuçları vermeye devam ediyor; biz Çöp Deponi Alanı altında kalan bu bölgedeki SİT sınırlarının genişletilmesini isterken böyle kalıntılar bulacağımızı düşünüyorduk” diye konuştu.
Prof. Dr. Veli Sevin, şöyle devam etti: “Antik Neikeia kentinin nekropol alanının güney sınırında yapılan sulama borusu döşeme çalışmaları sırasında ortaya çıkan bu köprü, bu yolun binlerce yıldır kullanıldığına dair yeni bir işaret. Madencilikte kullanılan suyun altından geçtiği bu köprünün Roma ya da Bizanz dönemine ait olduğunu sanıyoruz. Çöp deponi alanı olarak belirlenen yerin 5-6 yüz metre kadar güneyinde saptanan Roma mezarları, çanak çömlek parçaları ve bu köprü, antik Neikeia kenti sınırlarının nerelere kadar uzandığını göstermesi bakımından büyük önem taşımaktadır.”
MEZARLIK VE ÇANAK ÇÖMLEKLER BULUNMUŞTU
Neikeia antik kenti nekropol alanının güneyinde iş makinesi ile yapılan kazıda bitişik duvarlı iki mezar ortaya çıkmış, iş makinesi nedeniyle duvarları tahrip olan mezarlarda az miktarda insan kemiği, camdan şişkin karınlı koku şişesi ve halka dipli vazo kırıntıları bulunmuştu.
Roma İmparatorluk Çağı’na ait olduğu anlaşılan cam koku şişesi ve vazo kalıntıları yetkililer tarafından müzeye götürüldü. Çöp deponi alanının kurulacağı bölgeye yaklaşık 500 metre mesafede toprağın bir metre altından çıkan kalıntılar Neikeia kentinin sınırları hakkında önemli ipuçları vermiş oldu.
Prof. Dr. Veli Sevin, yüzeyden bir metre kadar derinlikte yer alan mezarların duvarları taş ve tuğla örgülü, yükseklikleri de yarım metre olan mezarlarla ilgili şu bilgileri verdi: “Antik Neikeia kentinin nekropol alanının güney sınırında yapılan sulama borusu döşeme çalışmaları sırasında iş makinaları tarafından tahrip edilen yan yana iki mezar odasının Roma İmparatorluk Çağı’na ait olduğunu sanıyoruz. Mezarların tabanlarının tuğla bloklarla döşeli olduğunu gözlemledik. Üstleri kapak taşı levhalarla kapatılan mezarların büyük bölümü iş makineleri tarafından tahrip edilmiş bulunan odaların yönleri kuzey-güney doğrultusundadır. Cesetlerin başları kuzeye gelecek şekilde yatırıldığı anlaşılmaktadır. İş makinesi kepçesi tarafından dağıtılmış bulunan mezarlardan, az miktarda insan kemik parçaları ile camdan, şişkin karınlı bir koku kabı şişesi ele geçmiştir. Gayet özenli bir işçiliğe sahip olan sağlam durumdaki cam şişe M.S. 2.-3. Yüzyıllardan kalmadır. Ayrıca yine bu bölgedeki kazı çalışmaları sırasında Roma Dönemi’ne ait halka dipli bir vazo kırık durumda ele geçmiştir. Çöp deponi alanı olarak belirlenen yerin 5-6 yüz metre kadar güneyinde saptanan Roma mezarları ve çanak çömlek parçaları, antik Neikeia kenti sınırlarının nerelere kadar uzandığını göstermesi bakımından büyük önem taşımaktadır.”
Ödemiş Müze Müdürü Sevda Çetin, buluntularla ilgilendiklerini belirterek, Bakanlık tarafından yapılacak incelemenin ardından açıklama yapabileceklerini söyledi.
İzmir haberleri
Sulama kanalı Kazısında antik köprü ortaya çıktı
İzmir’in Ödemiş ilçesinde yapılan Beydağ Barajı sulama kanallarının inşası sırasında geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan mezar kalıntıları ve çanak çömleklerin ardından, şimdi de bin yıldan fazla geçmişi olduğu sanılan bir köprü ortaya çıkarıldı.
Bunlar da ilginizi çekebilir