Kayseri Trafik Denetleme Şube Müdürü İlhan Dağdeviren, bu konuda hiçbir şekilde taviz verilmediğini, emniyet kemeri ikaz sistemini devre dışı bırakan aparatların kullanılmasının yasaklandığını ve kullananlara 189 TL para cezası kesileceğini söyledi.
GEZİ DÜZENLENECEK ARAÇLARA DA DENETİM
Öte yandan Kayseri’deki tüm gezi ve sosyal etkinliklerde, trafik ekipleri bilgilendirilerek araçların ve yolcuların güvenliği için önlem alınmaya başlandı. Bu uygulamanın yaklaşık 1 aylık bir çalışma olduğunu ve araçların etkinliklerden önce kontrol edilerek güvenli bir şekilde yola çıktığını dile getiren Dağdeviren, “Kayseri Valiliğimizden çıkan bir emir yazıda, Kayseri’deki tüm gezi, sosyal etkinliklerde otobüs ve seyahat aracı kiralama hizmetlerinde, organizasyonu yapanlar için, tüm kamu kurum ve kuruluş ortamlarında paylaşarak duyuruldu ki, bu yapılacak gezilerde kullanılacak araçların, trafik açısından kontrolünü talep etmeleri istendi. Kamu kurum ve kuruluşlara talimat verildi. Kurumlarımız 155’i arıyorlar. Trafik ekiplerimiz o araçların lastiklerinin kontrolünü yapıyorlar. Faydalı bir uygulama. Yaklaşık bir aylık bir çalışmamız var. Araçlar kontrol edilerek yola gidiyorlar” diye konuştu.
Aralık 2013’te Kayseri Hacılar yolunda öğrencileri taşıyan midibüs devrilmiş ve kazada 11 kişi hayatını kaybetmişti.
“TÜRKİYE’DEKİ 18 MİLYON ARAÇTAN 3,8 MİLYONU MUAYENESİZ”
TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları bilgilerine göre, Türkiye’de bulunan 18 milyon araçtan 3.8 milyonunun muayenesiz olduğunun altını çizen Dağdeviren, “Türkiye’de yaklaşık 18 milyon araç var ve bunların yaklaşık beşte biri, 3,8 milyonu muayenesiz. Araçlar muayenesine zamanında gitmiyor. Muayeneye giden her beş araçtan bir tanesinin fren sistemi analiz eden sistemden geçemiyor. İlk muayenede ağır kusurlu olarak rapor verildiği bilgisi var” ifadelerini kullandı.
“TRAFİK İŞARET TABELALARI İNSANLARLA KONUŞUR”
Trafik uyarı işaret levhalarının önemine vurgu yapan Dağdeviren, “Yola çıkarken insanın bilinçaltını hazırlaması kadar bir önemli husus da tabelalardır. Trafik işaret tabelaları sürücülerle konuşur. Bu yatay uyarı ve hız tabelaları çok önemli. O tabelalar orada olabilecek her türlü kazalarda, özelikle yaralanma ve ölümle sonuçlanan kazalarda en başta hukuki delil olarak ele alınıyor. Orada bir ’dur’ tabelası varsa, o tabelaya uyulmuyor ve kazaya sebebiyet veriyorsa, oradaki bütün kusurun sürücüde olduğunu gösterir. Bizim bu konularda bilgilendirici çalışmalarımız var” şeklinde konuştu.
“4 BİN 700 VATANDAŞ EMNİYET SİMÜLASYON ARACINDA TEST EDİLDİ”
Emniyet simülasyon aracının eylül ayından itibaren bilgilendirme amacıyla kullanıldığını belirten Dağdeviren, “Emniyet simülasyon aracımız geçen eylül ayında hizmete girdi. Emniyet kemeri simülasyon aracı ile şu ana kadar 4 bin 700 vatandaşımız test edildi. Dönen araç içerisinde kemersiz dönüldüğünde tabiri caizse balon gibi uçtuğunuzu görüyorsunuz ama kemer takılı iken araç dönse dahi emniyet kemerinin sizi koltuğa bağladığını görüyorsunuz. Her koltukta emniyet kemeri şart. Türkiye’de 18 milyon araç var. Kayseri’de şu an 300 bin civarında araç var. Kayseri’de günlük ortalama 10 kazada 18 kişi yaralanıyor” dedi.