İZMİR HABER

Tamer Taşkın kara kıtanın iş potansiyelini anlattı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk - Afrika İş Konseyleri Başkanı ve Güney Afrika İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın, Türkiye’nin Afrika ile giderek gelişen iş potansiyelini İzmirli işadamlarıyla paylaştı.

İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın’ın sunumunu yaptığı "Türk İşadamı Gözüyle Uyanan Afrika" konulu seminer, Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çok sayıda davetlinin katıldığı seminerde kara kıtanın muhtaç ve yoksul yüzü değil, dünya ekonomisindeki yeri, ticari ve turizmdeki gelişimi, yatırım olanakları, zenginlikleri ve modern yüzü dile getirildi. Bugüne kadar Afrika’nın hep aç, yoksul ve vahşi yüzünün gösterildiğine dikkat çeken Taşkın, bu kıtadaki ülkelerin 1996 yılından bu yana giderek dünya ekonomisindeki yerinin arttığına işaret etti. Özellikle Türk işadamlarının yatırımlarını bu ülkelere yaptığını, büyük iş imkanları olduğunu söyleyerek, işadamlarını ve sanayicileri bu ülkelerde yatırım yapmaya yüreklendirdi. Tarımdan mobilya sektörüne, hayvancılıktan bankacılığa, madencilikten tekstile, elektronik eşyadan yedek parçaya, inşaattan eczacılığa kadar pek çok alanda yatırım olanakları olduğunu ifade eden Taşkın, “Dünya Afrika ülkelerini 1996 yılında keşfetti. Giderek tüm ülkelerle ekonomik ilişkiler ilerlemeye başladı ve günümüzde neredeyse tüm Afrika ülkeleriyle ticari ilişkiler kuruldu. Yıllarca Afrika’nın aç, sefalet içindeki görüntüleriyle, gerilla haberleriyle uyutulduk, korkutulduk. Oysa gidip gördükten sonra bu haberlerle alakası olmadığını göreceksiniz. Tüm bu olumsuzluklar bütün Afrika ülkeleri için geçerli değil. Uykumuzdan uyanalım ve Afrika’ya başka tarafından bakalım. 54 ülke bulunan kıtaya ‘merhaba’ diyelim. Avrupa’ya gidip işçi muamelesi göreceğime, Afrika’ya gidip kral muamelesi görürüm. Orada Türk işadamlarına saygı duyuluyor, değer veriliyor, imajımız çok olumlu.” dedi.
"TÜRK YATIRIMCILAR AFRİKA'NIN ZENGİNLİKLERİNDEN YARARLANABİLİR"
Tamer Taşkın Afrika’nın tarım alanları, madenleri gibi çok büyük zenginlikleri de olduğunu kaydederek sözlerine şöyle devam etti: “Türk firmalarının günümüzde Afrika’daki yatırımları yaklaşık 600 milyon dolar. Türkiye’nin bu ülkelerdeki yatırım ve ihracatı giderek artıyor. Libya, Cezayir, Gine, Sudan, Etiyopya, Cibuti ve Tunus’la toplamda 60 projemiz var. Birkaç yıl öncesinde 9 büyükelçiliğimiz vardı şimdi 30 büyükelçiliğimiz var. Çalışma ortamlarımız hızla artıyor. Afrika ülkelerinde 2005’teki yatırım ve ihracatımız 1.7 trilyon iken bu rakamın 2015’te 2.5 trilyon olması öngörülüyor. Afrika ülkeleri bizden vize de istemiyor. KDV yüzde 14, ihracat ve bazı gıda maddeleri ve mallarda KDV sıfır. Ancak Afrika’da enerji kısıtlaması ve lojistik pahalılık da olumsuzluklar olarak karşımıza çıkıyor. Tarım ve Hayvancılık en büyük uğraşları ama soğuk hava depoları yok, altın, elmas, platin ve kömür zenginliği var ama işleyemiyorlar. Türk yatırımcılar Afrika’nın zenginliklerinden faydalanabilir. 2008 yılında 233 milyon dolar ile en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz Sahra Altı Afrika ülkeleri arasında 4. sırada yer alan Kenya’ya Türk firmaları özellikle tekstil, hazır giyim, deri giyim, deri ayakkabı ve çanta, gıda sanayi, inşaat malzemeleri, tarım makineleri, gübre, ilaç ve kozmetik ürünleri ve otomotiv sektöründe ihracat gerçekleştirebilirler. Kenya bir tarım ülkesi olmasına rağmen, çikolata, şekerleme, makarna, domates salçası, yemeklik yağlar, nebati yağ, bisküvi, mısır nişastası, maya, ciklet gibi işlenmiş tarım ürünleri ithal edilmekte olup, gerekli tesis, makine, ekipman ve teknoloji transferi ile söz konusu ürünlerin üretimi yatırımcılarımız tarafından Kenya’da yapılabilir.”
Tamer Taşkın, İzmir’de 25 Afrika ülkesinden 130 öğrenci okuduğunu da sözlerine ekledi.
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan anlatılanlardan çok etkilendiğini ifade ederek, “Bilmediğimiz coğrafyaları ve Türkiye’yi bir çatı altında buluşturduğu için Sayın Taşkın’a teşekkür ederiz. Afrika gelişen yapısı, artan nüfusu, önemli hammadde zenginliği ile ciddi bir potansiyel. Türkiye’nin bu coğrafyaya ilgisinin artması gerekiyor. İşadamlarımız her zaman olduğu gibi bu konuda da öncü” dedi.
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }