GENEL

Telefonda Bunlara Sakın İnanmayın

Emniyet yetkilileri, son zamanlarda yurt genelinde artan telefon dolandırıcılığına karşı vatandaşları uyardı.

Haberleşmede gelişen teknoloji nedeniyle cep telefonlarının yaygın olarak kullanımı ve GSM şirketlerinin cep telefonu numaralarında kontör transfer işlemlerini başlatmasıyla birlikte 2007-2008 yıllarında kontör dolandırıcılığı başlarken, ardından telefon dolandırıcılığı olayları başladı. Telefon dolandırıcıları, “savcıyım, hakimim, MİT’te çalışıyorum, polisim” diyerek aradıkları vatandaşları kandırıp dolandırıyor. Son zamanlarda ise dolandırıcılar aradıkları vatandaşlara, ‘Adınıza suçta kullanılmak üzere 36 adet hat çıkartılmış’, ’Adınıza kredi çekilmiş, biz çeken şahısları takip ediyoruz’, ’Terör örgütü mensuplarınca adınıza kredi kullanılmış, hesaplarınızdan para havalesi yapılıyor’, ’Ev telefonunuz ile bazı şahıslar görüşme yapmış, yüklü miktarda fatura gelecek’, ’Banka müdürü ve çalışanları hesaplarınıza girmiş paranızı boşaltacaklar, biz bu şahıslara operasyon yapacağız’, ’Kimliğiniz Diyarbakır ilinde iki şahıs tarafından kullanılmış, yardımcı olmazsanız sizi tutuklarım. Şebeke çökerteceğiz, hesabınız koruma altında olacak’, ’Kuyumcudan hırsızlık olmuş, olay yerinde sizin kimlik fotokopiniz bulunmuş, evdeki altınlar ile kuyumcuda çalınan altınları karşılaştıracağız’, ’Türk bayrağını indiren şahıslar sizin adınıza hat kullanıyorlar, bu şahısları yakalamak üzereyiz’ gibi yalanlar söyleyerek kandırmaya çalışıyor.
Emniyet yetkilileri, vatandaşları telefon dolandırıcılarına karşı uyararak, şüpheli şahısların vatandaşları ikna etmede gündemi yakından takip ettiklerini ve gündemdeki konular üzerinden kurgulamalar yaptıklarını belirtti. Yetkililer, şüphelilerin telefon dolandırıcılığında kullandığı yöntemleri ise şöyle anlattı:
“Dolandırıcı şahıslar sabit numaraları sırasıyla arıyor ve aldattıkları vatandaştan cep telefon numarası alarak, dolandırıcılığa cep telefonundan görüşerek devam ediyor. Dolandırıcı şahıslar vatandaşları korkutup, telefonlarını kapattırmıyor. Dolandırıcı şahıslar, aradıkları vatandaşlara kimlik bilgileri hakkında bilgi veriyor. Şahısların MERNİS (Merkezî Nüfus İdare Sistemi) programından faydalanmış olabilecekleri tespit edildi. Dolandırıcı şahısların bir vatandaşı aradığında aranan numaranın bazen +155, bazen +444’lü banka numarası ve bazen de müştekinin ikamet ettiği yerin Emniyet Müdürlüğü numarası olması dolandırıcı şahısların X-Lite denilen bir bilgisayar programdan faydalandıklarını ve burada bulunan ’Numaram karşıya nasıl görünsün’ programını kullandıkları belirlendi. Şüpheliler sabit numarayı arayarak görüştükleri kişiden evde bulunmayan diğer aile bireyinin cep telefon numarasını alarak arıyor ve evdeki yakını ile konferans görüşme yaptırarak her ikisini birden aldatmaya ve dolandırmaya çalışıyor.”
Emniyet yetkilileri, polisin kesinlikle hiçbir vatandaştan para istemeyeceğini vurgulayarak, vatandaşın dolandırıldığını anladığı anda kendisini arayan dolandırıcı şahsa belli etmeden telefon açıkken Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği’ne ya da en yakın polis merkezine gitmesini, dolandırıldıktan ve banka üzerinden para havalesi yapıldıktan sonra dolandırıldığını anladığında ise hemen bankaya giderek paraya bloke koydurması gerektiğini belirtti.

{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }