Enflasyonun yüksek çıkması durumunda aradaki fark gelecek yıl telafi edilecek. Hükümet ve memur sendikaları arasındaki 2012 ve 2013 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşmaya varılamazsa, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek.
KESK Başkanı Lami Özgen ve Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptı. KESK Başkanı Özgen, bugün toplu görüşmelerin son günü olduğunu belirterek, şimdiye kadar hükümetin getirdiği taleplerin beklentilerinden çok uzak olduğunu söyledi. Bu masaya hükümetin yeni bir taleple gelmesi gerektiğinin altını çizen Özgen, "Burada bizim taleplerimiz karşılanmazsa, önceki teklifte hükümet ısrar ederse KESK olarak 23 Mayıs'ta greve gideceğiz. Toplantı başlamadan hükümet yetkililerine seslenmek istiyorum. Artık bu gün yeni bir teklifle buraya gelin. İki haftadır hükümet bizi oyalıyor. Hükümet yeni bir teklifle gelmezse diğer konfederasyonlar da bizimle greve gelmek zorundadır. Biz, içeride olanları kamu emekçilerine ileteceğiz. 12.30'da da KESK olarak Türkiye'nin bütün illerinde topladığımız 500 bin imzayı toplu sözleşme masasına bırakacağız. Bu imzalara kulak verilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
HÜKÜMET MASAYA 2 YILLIK SÜREYE UYGUN TEKLİFLE GELMELİ
Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk ise, bu sürecin kendilerine ızdırap verdiğini kaydederek, kamu çalışanlarının iyi bir sonucu beklediğini ifade etti. 6 aydır bekleyen kamu çalışanlarının daha iyi bir zam oranını hak ettiğinin belirten Koncuk, 3+3'ün revize edilmesini talep ettiklerini dile getirdi. Bu toplu sözleşmenin 2 yıllığına yapıldığını ifade eden Koncuk, kamu çalışanlarının sosyal haklarını 2 yıl boyunca müzakere etme durumunun olmayacağına dikkat çekerek, masaya 2 yıllık süreye uygun bir teklifle gelinmesini istedi. Koncuk, şunları söyledi:
"Masada en basit tekliflerimiz bile reddediliyor. Öğretmenlerin ve diğer kamu çalışanlarının haklarını almak için 2 yıl mı bekleyeceğiz? Bizim taleplerimizin fazla görülmesinin sebebi, 2 yıllığına müzakere yaptığımızdan dolayıdır. Ek ödemelerin revize edilmesi lazım. Cumartesi akşamı verilen teklifin yerinde saydığını gördük. Bir umut ışığı bile görmedik. Dolayısıyla elde ettiğimiz hakların bir kısmı emeklilere bile yansımıyor. Bu masadan beklentilerimize uygun zam verilmesi. Maliyenin bir takım hesap oyunları ile kamuoyunu aldatmaya çalışılmasını asla kabul etmiyoruz. Masadan çatışan iki taraftan ziyade insanca yaşamanın adımlarını bulmayı düşünüyoruz. Şu ana kadar alınan haklar, bizi muhakkak ilgilendiriyor. Umudumuzu kaybetmek istemiyoruz. İnsanlarımız emekli olmaktan çekiniyor. Emeklilere de hakları tam olarak verilmeli."
MEMUR-SEN HÜKÜMETİN ZAM TALEBİNİ PROTESTO ETTİ
Memur-Sen, hükümetin memurlara 2012 yılı için 3+3’lük zam talebine eylem yaparak tepki gösterdi. Eylemciler, ‘Gelir vergisi yükünüz hafifletilsin’, ‘Ek ödemeler emekliliğe yansıtılsın’ ve ‘Kamusal alan yalanına son’ dövizleriyle zam önerisini protesto ettiler. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, bakanlığın önünde bir basın açıklaması yaptı. Gündoğdu, hizmet kollarında bazı taleplerinin gerçekleştiğini belirterek, “Önemsediğimiz 13 tane konuya ‘evet’ dendi. Ama hala toplu sözleşmenin direği dediğimiz ana konular kararı bekliyor. Gerekli müzakereler yapılmasına rağmen kararı bekliyor” dedi.
Gündoğdu, bugün karar öncesi önemsedikleri ana başlıkları 11 hizmet kolundan olan kişilerin ellerinde tuttukları dövizlerle temsil ettiklerini anlatarak, bugünü anlamlı hale getirmek ve bugüne dair beklentisi olanlara hangi konulara önem verdiklerini yansıtmak adına eyleme başladıklarını söyledi. Gündoğdu, eş yardımının dramı ifade ettiğini söyleyerek, “Şu anda 2 bin TL ücretle çalışan kardeşimiz 141 TL eşi çalışmadığı için eş yardımı alıyor. Emekliye ayrılır ayrılmaz bu eş yardımı kesiliyor, sanki eşinden boşanmış gibi. Emeklilere de eş yardımı istiyoruz” diye konuştu.
Emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırının kaldırılması gerektiğine dikkati çeken Gündoğdu, 30 yıl çalışmanın sonrasında emekli maaşına hiçbir yansımanın olmadığını ve 30 yıllık sınırın kalkması gerektiğini ifade etti. “Gelir vergisi yükümüz hafifletilsin” diyen Gündoğdu, “Yüzde 15, yüzde 20 ve 27’ye kadar temmuz ayı geldiğinde memurların en az yüzde 40’ı, maaşına yüzde 5’ine zam gelmiş olsa dahi temmuz ayında, temmuzda gelen vergi artışıyla o zammı hiç hissedemiyorlar. Bu iş dünyasında sermaye sahiplerinin vergi oranıyla ama iş sahipleri şirketinde gider göstererek bir şekilde vergiyi sıfırlayabiliyorlar. Ama memurun böyle bir şansı yok. Vergi yükünün hafifletilmesi, ayarlanması veya yüzde 15’e esas olan matrahın yükseltilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Eylemcilerin ellerindeki dövizleri tek tek inceleyen Gündoğdu, memurlar olarak taleplerinin neler olduğunu dile getirdi.Eylemciler, ‘Ek ödeme hakkını söke söke alırız’ ve ‘Memuruz, haklıyız, kazanacağız’ sloganlarıyla olaysız bir şekilde dağıldı.