Uzun yıllar boyunca yüzey araştırmalarını sürdürdüğü Troya’yla ilgili konuşan Prof. Dr. Kayhan, “Burada bugün, Troya’yı tanıtmak ve yöntemlerle ilgili çalışmalarda neler yapıyoruz konusu üzerinde durmak istiyorum. Paleocoğrafyada esas olan doğal çevreyi değerlendirmek ve eskiye bakmaktır. Dolayısıyla bugün ki coğrafi çevrenin şekillenişiyle ilgili hareket noktamız bu oluyor. Arkeolojide insanların bıraktıkları yaşamla ve kültürle ilgili bir takım eserler üzerinde değerlendirme yapıyoruz. Bunu Troya üzerinde yapıyoruz” dedi.
Troya’nın köklü tarihinden ve coğrafi özelliklerinden bahseden Prof. Dr. Kayhan, “Troya, 5 bin yıllık bir tarihe sahip. Bunun içerisinde 9 tür yerleşme katmanı ayırt edilmiş durumda. Tarih öncesi çağlara ait olarak Troya 2 ve Troya 6 önemli. Troya 2, zengin bir dönem ve çok eski. Troya 6 ise daha ileri Tunç Çağı’na ait. Troya 6 çok önemli. Efsane olarak bize ulaşan Homeros’un İlyada Destanı, Troya 6’nın sonlanması dönemiyle ilgili bir destan. Homeros’un anlattığı ne kadar gerçektir onu bilmiyoruz. Çünkü Homeros, Troya 6’nın yıkılışından 500 yıl sonra yaşıyor ve İlyada’yı oluşturuyor. Homeros’un yazdıkları Avrupa destan kültüründe büyük yer alıyor” dedi.
Troya ile ilgili ilk çalışmaların 1800’lü yıllarda yapıldığını belirten Prof. Dr. Kayhan, “Bu tarihlerde Troya 2 dönemine ait hazineler bulundu ve bu hazineler Rusya’da bir müzede sergileniyor. Troya bölgesi alanında Prof. Dr. Korffmann ile yaptığımız çalışmalarda denizin kıyıdan ne kadar içeri girdiğini tespit ettik. 7-8 bin yıl önce denizin bu bölgeye sokulduğunu ilk defa bu çalışmalarla öğrendik. Bölgede yapılan yüzlerce sondaj çalışmasına dayanarak Troya’da insanların yaşamlarıyla ilgili fikir sahibi olundu. Troya’ya, Prof. Dr. Korfmann’ın projesi olan bir müze yapıldı.. Çanakkale’de Korffmann’ın kitaplarını bağışladığı ve onun emekleriyle açılan bir Korffmann Kütüphanesi var” diye konuştu.
Konferans sonunda, Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Eşref Abay ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr.Arife Karadağ, Prof. Dr. İlhan Kayhan’a çiçek hediye etti.