Türk pilici marka oldu taklitçilik başladı
Lades Piliç Genel Müdürü Bayram Ali Barbaros, başta Irak olmak üzere çeşitli ülkelere yapılan piliç eti ihracatında Türk ürünlerine olan güven ve oluşan marka bilinirliğinin bazı Türk markalarının isminin başka ülkelerde üretilen piliçlere vurularak taklitçilik yapılmasına yol açtığını bildirdi.
Türk piliç eti ihracatının dünyada birinci sırada olmasa da kalitede ilk sıralarda yer aldığını ifade eden Barbaros, "Başta Irak olmak üzere çeşitli ülkelere yapılan piliç eti ihracatında Türk ürünlerine olan güven ve oluşan marka bilinirliği, bazı Türk markalarının isminin başka ülkelerde üretilen piliçlere vurularak taklitçilik yapılmasına bile yol açıyor. Yaptığımız tespitlere göre, Brezilya ve Ukrayna'da üretilen bazı piliç etlerine Türk markalarının etiketleri yapıştırılıyor. Taklitçi firmaların bu
ülkeye girişinin engellenmesini bekliyoruz. Bu konuyla ilgili gerekli girişimlerde de bulunduk" diye konuştu.
Piliç eti pazarında Türkiye'nin en büyük rakibinin Brezilya olduğunu anlatan Barbaros, şunları söyledi:
"Brezilya piliç etini bizden daha ucuza mal edip, pazara da ucuz girmesine rağmen kalitede Türk pilici önde gidiyor. ABD de piliç eti ihracatçısı bir ülke. Ancak, bu ülkede çoğunlukla tavuğun beyaz etinin bulunduğu göğüs kısmı tüketildiğinden budun tamamına yakını ihraç ediliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde piliç etinin göğüs bölümü yüksek fiyattan satılıyor. ABD tüketicisinin but ürünlerine olan talebi ise düşük olduğundan dış pazara bol miktarda ve ucuz fiyattan satılıyor. Bu nedenle ABD ile but ihracatında yarışamıyoruz. Ancak, sevindirici olan piliç etinin oluşturduğu marka bilinirliği ve oluşan güven duygusudur."
Lades piliç olarak 2011 yılı son çeyreğinde ürünlerinin yüzde 50'sini ihraç ettiklerini belirten Barbaros, bu yıl 22 milyon dolarlık ihracat hedeflerinin bulunduğunu, 2015 yılında da yeni bir kesimhane kurmayı planladıklarını kaydetti. Barbaros, Türk tavukçuluk sektörünün yakaladığı ivmenin rakamlarla da desteklendiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Tavukçuluk, 2011 yılında ihracatı en çok artan sektör oldu. 2010 yılında 141 bin ton olan piliç eti ihracatı, 2011 yılında 235 bin tona yükseldi. 2010 yılında ihraç edilen piliç eti ihracat geliri 207 milyon dolar iken, 2011'de piliç eti ihracat geliri 386 milyon dolara yükselmiştir. Piliç etinde 2010 yılından 2011 yılına gelir artışı yüzde 86 olmuştur. Yine 2010 yılında 156 milyon 527 bin dolarlık yumurta ihraç ederken, 2011 yılında 285 milyon 754 bin dolarlık yumurta ihracatı yapıldı. Yumurta
ihracatındaki artış ise yüzde 82 olarak gerçekleşti.
Bunlar da ilginizi çekebilir