Bankalar Uzaktan Müşteri Olanlara Toplamda 260 Bin TL’ye Varan Faizsiz Nakit Fırsatları Sunuyor Bankalar Uzaktan Müşteri Olanlara Toplamda 260 Bin TL’ye Varan Faizsiz Nakit Fırsatları Sunuyor
GYODER tarafından hazırlanan “Türkiye Gayrimenkul Sektörü Temel Göstergeleri 2011 Raporu” ve “Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektörü 2011 4. Çeyrek Raporu”, düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. GYODER Başkanı Işık Gökkaya ve GYODER Yönetim Kurulu Üyeleri’nin katılımıyla The Ritz Carlton Oteli Cam Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında, gayrimenkul sektörünün 2011 yılı verileri sunum eşliğinde kamuoyu ile paylaşıldı.
GYODER Başkanı Işık Gökkaya, gayrimenkul sektöründe son üç yılda yaşanan gelişmelerin, GYODER öngörülerini doğruladığına dikkat çekti. Gökkaya, “Küresel kriz sonrası GYODER'in öngördüğü gibi; 2010 yılı ‘normalleşme ve iyileşme’, 2011 yılı ise ‘yeniden büyüme’ yılı oldu. Kriz sonrası yeni dönemde Türkiye gayrimenkul sektörü, uluslararası yatırımcıların gözdesi olarak istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme yakaladı. Türkiye gayrimenkul sektöründe, büyük illerin yanı sıra diğer illerin katılımı ile büyüme ve gelişme giderek derinleşiyor, daha sağlıklı, daha homojen bir yapıya kavuşuyor” dedi.
Rapora göre 2011 yılında alınan konut yapı ruhsatları ve yapı izinleri, küresel kriz öncesindeki rakamları net bir şekilde geride bıraktı. 2011 yılında 642 bin 972 adet konut ruhsatı, 547 bin 635 adet ise konut yapı izni alındı. Konut satış adetleri ise 2010 yılının üzerinde gelişirken, sözleşmeli satışlar hariç olmak üzere 419.000 adet tapu devri gerçekleşti.
GYODER’in Gelişen Kentler Zirveleri’nde dikkat çektiği, Anadolu illerinde gayrimenkul sektöründe gelişim daha da belirginleşti. İstanbul, İzmir ve Ankara dışındaki iller, yüzde 58.3 ile konut satışlarındaki paylarını arttırmaya devam etti. Ticari gayrimenkulde yabancı girişindeki artış da dikkat çekti. Türkiye’de yabancıların sahip veya ortak oldukları AVM sayısı 69’a yükselirken, bu AVM’lerin kiralanabilir alan metrekare büyüklüğü ise 2 milyon 417 bin 657 metrekareye çıktı.
Gerçekleşen toplam inşaat yatırımlarının büyüklüğü de, sektörün Türkiye ekonomisindeki itici gücünü ortaya koydu. Toplamda 118 milyar TL ile tarihi bir rakama ulaşan toplam inşaat yatırımlarında; kamu sektörü 41.5 milyar TL’lik harcama gerçekleştirdi. Özel sektör ise 76.5 milyar TL’lik toplam inşaat harcamaları ile rekor kırdı. İnşaat sektörünün 2011’de Türkiye ekonomisine katkısı, yaklaşık 300 milyar TL oldu.

Editör: TE Bilişim