Ben Şeytanım Deyip Öldürdü... Ben Şeytanım Deyip Öldürdü...
 Türkiye ile Güney Kore arasında başlatılan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) Ekonomi Bakanı Çağlayan ve Kore Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Taeho Bark tarafından imzalandı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Türkiye aleyhine, dış ticaret açığının dengeli bir yapıya kavuşturulması ve iş adamları arasındaki işbirliği imkanlarının güçlendirilmesi hedefleniyor. 
Ekonomi Bakanı Çağlayan, yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ‘kan kardeşliğini’ ‘stratejik ortaklığa’ çevirmek için ticari ve ekonomik ilişkilerde bu anlaşmanın önemli bir adım olduğunu belirterek, “Güney Kore ülkemizin Uzakdoğu’daki ilk ve şimdilik tek ortağı oluyor. Ne mutlu ki klasik anlamda bir ‘Mal Ticareti Anlaşması’nın yanı sıra, hizmet ticareti ve yatırımlara ilişkin ülkelerimizin yol haritasını çizen bir ‘Çerçeve Anlaşması’ tamamlanmış oldu” dedi. 
Ülkeler arasında 7 milyar dolara yaklaşan bir ticaret hacmi olduğunu ifade eden Çağlayan, “2011 yılı itibariyle ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin yüzde 92’sini ülkemizin yaptığı ithalat oluşturuyor. Bu dengesizliğin ortadan kaldırmayı ve ticaret hacmini dengeli bir şekilde önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin artık dünyanın en güvenilir yatırım limanlarından birisi olduğunu kaydeden Çağlayan, “2003 yılından bu yana 115 milyar dolar seviyesinde yabancı sermaye girişi bunun en güzel örneğidir” açıklamasında bulundu.

“STA İMZALANAN ÜLKELERLE TÜRKİYE İHRACATI YÜZDE 53’E ULAŞTI”
Teşviklerin hizmet sektörünü de kapsadığını ve Kore’ye giderek orada da teşvik sistemini anlatacağını vurgulayan Çağlayan, “Yatırım teşvikleri arasında, teknik müşavirlik ve müteahhitlik, sağlık, eğitim, bilişim ve filmcilik gibi sektörler de var” dedi. 
STA müzakerelerinde girişimleri sürdürüldüğü 18 ülke ve 5 ülke grubuyla da anlaşma imzalandığında Türkiye’nin pazar büyüklüğünün dünya nüfusunun yüzde 48’ine ulaşacağını söyleyen Çağlayan, 5 yıllık dönemde Türkiye’nin ihracatında yüzde 25’lik artış olduğunu, STA imzalanan ülkelerle bu oranın yüzde 53’e ulaştığını ifade etti.
Avrupa Birliği’nin, Kore STA’sının yürürlüğe girmesiyle gümrük vergilerinin yüzde 94’ünü anında sıfırladığını dile getiren Çağlayan, “Kore tarafı anlaşmamızın yürürlüğe girdiği andan itibaren tarife satırlarının yüzde 80’inde ülkemiz ürünlerine sıfır vergi uygulayacak” şeklinde konuştu.
Hassas sanayi kolları için 7 yıllık geçiş süreci aldıklarını belirten Çağlayan, “Tarım alanında ülkemizce Kore’ye hali hazırda satılan ürünlerin yüzde 97’si için 10 yılın sonunda vergisiz pazara giriş imkanı sağladık” ifadesini kullandı.
Bunun sadece Kore pazarı olarak düşünülmemesi gerektiğini dile getiren Çağlayan, “Uzakdoğu pazarına avantajlı giriş imkanları için Malezya STA’mız yolda. 2 hafta önce Japonya’da iki ülke arasındaki STA müzakereleri için de ilk adımı attık” dedi.
Anlaşmanın imzalanmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Çağlayan, Temmuz ayı ihracat rakamlarındaki düşüşlere ilişkin şunları kaydetti
“Geçen yılın aynı dönemine ilişkin bu yıl ihracatımız yüzde 5,5 oranında bir azalma göstermiş ve 10 milyar 849 milyon dolar olmuştur. İlk 7 aylık ihracatımız şuan da 85 milyar 222 milyon dolara ulaşmıştır. Ümit ediyorum ki TÜİK rakamları açıklandığı zaman ilk 7 aylık Türkiye ihracatı bu rakamın üstüne çıkacak 86 milyar dolarlar seviyesine ulaşacaktır.” 
Temmuz ayında 216, Ocak-Temmuz döneminde ise 238 ülkede ihracat yaptıklarını ifade eden Çağlayan, “İhracattaki düşüşün ana sebebi bilhassa Avrupa’nın yaşamış olduğu krizdir. Avrupa’nın bilhassa talep daralmasıdır. Temmuz ayında Avrupa Birliği ile ihracatımız tam yüzde 20,8 gerilemiştir. Temmuz ayı Avrupa’da ve dünyada tansiyonun en yüksek olduğu aydır” diye konuştu.

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİNİN 10 MİLYAR DOLARA ULAŞMASINI HEDEFLİYORUZ”
Güney Kore Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Bark, bu gibi yakın stratejik ortaklıkların iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirdiğini belirterek, imzaladığı ilk resmi anlaşma olduğunu da dile getirdi. Ticari açıdan bu düşünceleri ticari hayata yansımamış olduğunu söyleyen Bark, 2-3 yıl içerisinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini bildirdi. Kore ile Türkiye arasında imzalanan STA’nın, Kore’nin 9’uncu STA’sı olduğunu kaydeden Bark, “Ülke bazında Türkiye, Kore’nin 46. anlaşma imzaladığı ülkedir” dedi. 

İzmir Haber

Editör: TE Bilişim