EKONOMİ

Türkiye'de yeşil kartlı sayısı azaltılmalı

Türkiye'de yeşil kartlı sayısı mutlaka düşürülmeli" adaso yönetim kurulu başkanı sadi sürenkök: "sanayide ihtiyaç duyulan nitelikli ara eleman yetiştirilmesi noktasında açtığımız kurslara kursiyer bulmakta zorlanıyoruz" "yeşil kart sahibi olanlar, bu kartın faydalarından vazgeçmediği için çalışmak istemiyor. çalışsa bile kendisini 'kayıt dışı' gösteriyor"


Adana'nın, işsizlik oranları bakımından her zaman Türkiye ortalamasının üzerinde bir tablo ortaya koyduğunu vurgulayan Sürenkök, bunun en önemli nedeninin ise insanların kente geldiklerinde iş bulabilecekleri umudu içinde olmalarını gösterdi. İşsizliğin hiç olmadığı kentlere bakıldığında Ardahan'ın ilk sırada yer aldığını ifade eden Sürenkök, "Orada sanayi yok, sanayi olmadığı için de doğal olarak insanların iş umudu da yok. Bu nedenle Ardahan'daki insan da iş bulabilme umuduyla Adana'ya gelmiş. Son
yapılan nüfus sayımlarına baktığımızda Adana'da yaşayan insanların üçte ikisinin başka kentlerde kayıtlı olduğu görülüyor. Örneğin Mardin'den daha fazla Mardinli, Şanlıurfalı'dan daha fazla Urfalı var bu kentte. İnsanlar kendi memleketlerinde iş umudu olmadığı için buraya gelmiş" dedi.

"ARTAN İŞ BEKLENTİSİ İŞSİZLİĞİ DE TIRMANDIRIYOR"
Adana'nın 2002 yılında yüzde 20.3 olan işsizlik oranının Türkiye genelinde 10.3 olduğunu hatırlatan Sürenkök, "Her ne kadar işsizlik oranı 2004 yılına kadar kademeli olarak düşüş gösterip yüzde 13.6'ya gerilese de 2007 yılında yüzde 15.7, 2009 yılındaysa yüzde 26.5 seviyesine yeniden yükseldi. Yani işsizlikte yine ilk sırada yer alıyoruz. Bugünkü tabloda uygulanan 'yanlış teşvik politikaları'nın da önemli bir etkisi var. Sanayi tesislerinin başka kentlere taşınmasının doğal bir sonucu olarak kentteki
işsizlik oranı da arttı. Bunun yanında iş beklentisinin de fazla olması, Adana'daki işsizlik rakamını daha üst bir noktaya taşıyor" ifadelerini kullandı.

"İTHALATA GETİRİLEN YENİ VERGİLER KAPANAN FABRİKALARI AÇTI"
Son yapılan tespitlere göre, şu anda Adana genelinde 396 bin 892 sigortalı, 329 bin 96 de yeşil kartlı olduğunu belirten Sadi Sürenkök, özellikle başta tekstil olmak üzere diğer sektörlerde yeni iş alanlarının açılmasıyla birlikte son dönemlerde sigortalı çalışan sayısının artış gösterdiğini ancak aynı oranda yeşil kartlı sayısının artmasının endişe verici olduğunu belirtti.

"İNSANLAR YEŞİL KARTIN AVANTAJINI KAYBETMEMEK İÇİN ÇALIŞMIYOR"
Vatandaşların yeşil kartın kendilerine sunmuş olduğu avantajı kaybetmek istemediğini söyleyen Sürenkök, "Bazı insanlar, 'Ben nasıl olsa sağlık giderlerimi karşılıyorum. Bana gıda ve yakacak gibi yardımlar da yapılıyor. Bunları kaybedeceğime çalışmayayım' diye düşünüyor. İşe girip de kendini sigortalı göstermeyenler de var. Bu nedenle yeşil kartlı sayısının mutlaka azaltılması gerekiyor" dedi.
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }