Törende konuşan Cumhurbaşkanı Gül, bugünün Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” sözü temelinde gelişen Hava Kuvvetleri Komutanlığı için özel bir gün olduğunu söyledi. Gül, “Bundan 100 sene önce uçakla tanışan ki, 1. Dünya Harbi’nde uçak kullanmış bir milletiz. Otomobilden önce uçak yapan bir ülkeyiz. Böyle bir ülkede Awacslar’la savunma yeteneğimizin ileri bir aşamaya getirildiğini görmekten mutluluk duyuyorum. Bu basit bir tedarik işi değildir. Yerli şirketlerin de bu çalışmaya katıldığı ve teknoloji transferinin olduğu da bir gerçektir. Her şeyin ötesinde Awacslar F-16 gibi Türk havacılığında önemli bir dönemi başlatmıştır. Artık nasıl F-16’lar Türkiye’nin hava gücünü başka bir seviyeye yükselttiyse Awacslar da aynı şekilde Hava Kuvvetleri’nin gücünü yukarı çıkarmıştır. Awacslar az sayıda ülkede bulunan çok gelişmiş hava araçlarıdır. Modern harp teknolojisinin ve NATO savunma doktrininin de vazgeçilmez unsurlarından birisidir” dedi.
“2023’TE SAVUNMA SANAYİİNDE DIŞA BAĞIMLILIĞI ORTADAN KALDIRMAYI PLANLIYORUZ”
Başbakan Erdoğan ise konuşmasında, 2023 yılında savunma sanayiinde dışa bağımlılığı yüzde 100 oranda ortadan kaldırmayı düşündüklerini belirtti. Bu törenin Türkiye’nin savunma gücünün artırılmasında önemli bir kilometre taşı olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, “Biz kendi mühendislerimize güvendik. ATAK helikopterlerimizin üretimine başladık. Bugün de genel maksat helikopterleriyle ilgili 3.5 milyar dolarlık bir adım attık. 109 helikopter Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) kavuşacak. İnsansız hava araçlarımız geliştirme aşamaları tamamlandı. Milli uydularımızı fırlatıyoruz. Milli tasarım uçağımız HÜRKUŞ gökyüzüyle buluştu. Kendilerine olan güveni boşa çıkarmadığı için bu süreçte sorumluluk üstlenen herkese şükranlarımı sunuyorum. 2023’te savunma sanayi alanında dışa bağımlılığımızı yüzde 100’e yakın oranda ortadan kaldırmayı düşünüyoruz. Barış Kartalı uçakları TSK’nın gören gözü olacak, her türlü tehdide karşı erken uyarı görevini yerine getirecektir. Üretiminde Türk savunma sanayiinin etkin rol almış olmasından onur duyuyorum. Ülkemizin önde gelen savunma sanayii kuruluşları önemli görevler üstlendiler. HAVELSAN, TUSAŞ, MİKES, ASELSAN, THY firmalarımız önemli görevler yaptılar. Karmaşık sistemler içeren bu projenin toplam bedelinin yarısı ülkemize geri kazandırılmıştır. Barış Kartalı ülkemize, milletimize, TSK’ya hayırlı olsun. Gücümüze güç katmasını diliyorum. Projede emeği geçenleri kutluyorum” diye konuştu.
"UÇAK SİSTEMLERİNDE EN YÜKSEK MİLLİ KATILIM SAĞLANDI"
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk konuşmasında, Barış Kartalı uçaklarının Türk milletinin barışı korumadaki kararlılığının göstergesi olduğunu kaydetti. Orgeneral Öztürk, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler ve NATO’ya sağladığı desteğin bu uçaklarla artacağını belirterek, “Uçaklarımız sahip olduğu gelişmiş sensörler ve iletişim araçlarıyla bilgi üstünlüğü sağlanmasında da önemli rol oynayacaktır. Barış Kartalı uçakları Türk milletinin barışı korumadaki kararlılığının göstergesidir. Olası muharebeye karşı caydırıcılık sağlamada da önemli bir yetenektir. Harpte kullanımı gerektiğinde kesin sonuçlu bir zaferin kazanılmasında kuvvet çarpanı olarak görev yapacaktır. Türk Hava Kuvvetleri’ne yeni ufuklar açan bu uçakların envantere girmesi gerek resmi kurumların, gerekse sivil sektörün uzun ve özverili çalışmaları neticesinde gerçekleşmiştir. Bu uçakların içerisinde sistemlerde mümkün olan en yüksek seviyede milli katılım eklenmiştir” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından uçağın yanında günün anısına fotoğraf çektirilirken, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan uçakta incelemelerde bulundu.