Genel Başkan Fahrettin Yokuş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun 2012 verilerine göre, Türkiye’de 15 yaş üzeri 2 milyon 800 bin kişinin okur yazar olmadığını, kuma yazma bilip hiç okula gitmemiş 3 milyon 800 bin olduğunu belirterek, toplamda 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 12’sinin hiç okula gitmediği gerçeğine dikkat çekti.
Yokuş, “Yani toplam nüfusumuzun yüzde 12’si hiç okula gitmemiş. Nüfusumuzun ekseriyeti de ilköğretim mezunu. Sadece üniversite mezunu oranımız yüzde 11. Yüksek lisans oranımız ise yüzde bir. Doktora sayımız ise yüzdelik rakamlara bile girmiyor. Böyle bir tabloda Türkiye muasır medeniyet seviyesini nasıl yakalayacak? Ülkemizi yönetenler milli geliri arttırdık, çağ atladık diyor. Bu eğitim sistemi ve bu rakamlarla çağı yakalamak şöyle dursun, yüz yıl da geçse bugün imrendiğimiz ne Almanya, Fransa ne Hollanda’nın gelişmişlik seviyesine maalesef ulaşamayız” dedi.
Türkiye Türkiye Kamu Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Fahrettin Yokuş, Türkiye’de 12 bin kişiye bir tane eğitim dışı kitap düştüğünü vurgulayarak, Türkiye’nin okumayan, seyreden bir ülke olduğunu söyledi ve şu bilgileri paylaştı:
“En okur yazar illerimiz olarak Antalya, Tekirdağ ve İzmir. En okur yazar olmayan Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak görünüyor. Yüksekokul mezunları Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir gibi illerimizde. Şırnak, Van, Şanlıurfa olarak sıralanıyor yüksekokul mezunu olmayanlar. Müthiş bir çarpıklık var. Sağolsunlar ülkemizi yönetenler eğitim sistemimizi yaz boz tahtasına çevirdi. Bu gerçeklere başka gerçekler ilave ettiğimizde şu korkunç tablo, OECD ülkeleri arasında GSMH’daki eğitim oranlarına baktığımızda, Türkiye’de bu oran 2.9. Bu veriler bile bizim nerede olduğumuzu gösteriyor. Okumayan, seyreden bir toplumuz. İngiltere’de yılda 48 bin kitap basılıyor. Eğitim dışı. Fransa’da 39, Almanya’da 65 bin. Ancak Türkiye’de 6 bin eğitim dışı kitap basılıyor. Avrupa ülkelerinde kişi başına eğitim dışı yayına harcanan para yüz dolar iken ülkemizde bu on dolar civarında. Japonya’da kişi başına 25, Fransa’da 7 kitap düşerken ülkemizde 12 bin kişiye bir kitap düşüyor. Bu ülkede vatandaşlarımız günde beş dakikasını bir kitap okumaya ayırmıyorsa, aynı ülkemizde istatistikler her vatandaşın günde ortalama beş saat televizyon izliyor. Seyreden bir toplum olduğumuzda muhakeme yeteneğimizi kaybederiz, beyinlerimiz birilerince kontrol altına alınır. Okumayı, okutmayı, gelişmenin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu bilmek zorundayız. Atatürk elli yıllık ömrüne 4 bin kitap sığdırmıştır. İnşallah bu tablonun değişir.”
Törende konuşan Kamu Sen İzmir İl Temsilcisi Nebi Yay da, Okan Üniversitesi ile yaptıkları işbirliğinin başarıyla sonuçlanması ve yüksek lisans eğitimi programına katılan üyelerinin mezuniyetinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Okan Üniversitesi Bursa Sürekli Eğitim Merkezi İdari Müdürü Mustafa Yavuz da, Türkiye Kamu Sen ile gerçekleştirdikleri projeyle bulundukları yerde yüksek lisans eğitimi alma imkanına sahip olmayan memurlara ve sendika üyelerine bu imkanı verdikleri için kendilerinin de mutlu olduğunu belirtti.
Yavuz, “Ülkemizin içinde bulunduğu acı tablo ortada. Biz Okan Üniversitesi olarak Kamu Sen ile birlikte ülkemizin en büyük acısı, özellikle de kamu çalışanlarının muzdarip olduğu yüksek lisans eğitimi alabilme imkanını sağlamak için harekete geçtik. Yaklaşık iki yıl önce bu eğitimleri başlattık. Bu çalışmanın hızlı bir şekilde Türkiye’ye yayıldığını görmek bizi mutlu ediyor. Çok hızlı bir şekilde organize olundu. Türkiye’de yüksek lisans eğitimini en ücra köşelere kadar götürdük. Tüm Türkiye Kamu Sen ailesine, sizlere bu imkanı sağladı için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından yüksek lisans eğitimlerini tamamlayanlara diplomaları verildi.