Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Festivali başladı
2. Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Festivali, tarihi Aya Haralambos Kilisesi’nde, dünyaca ünlü keman ustası Lucas David ve Mehmet Yasemin'in kemanlarıyla, Anja David'in ise piyanoda yer alarak klasik müziği önemli eserlerinin seslendirildiği bir konserle başladı.
Sanat yönetmenliğini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Çiğdem İyicil’in üstlendiği 2. Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Festivali’nin açılış konserini, eski Kültür Bakanı İstemihan Talay ve eski Güzel Sanatlar Genel Müdürü, halen Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası Şefliğini yürüten Erol Erdinç’in de aralarında bulunduğu çok sayıda sanatsever izledi.
Klasik müziğin önemli eserlerinin seslendirildiği ve sanatseverlerin unutulmaz bir gece yaşadığı konserin ardından bir açıklama yapan eski Kültür Bakanı İstemihan Talay, Çeşme’nin yabancısı olmadığını vurgulayarak, “Özellikle bakanlık yaptığım dönemde Çeşme’ye çok yoğun bir ilgimiz oldu. Tarihi Çeşme Kalesi’nin baştan sona onarımına ve içerisindeki müzenin yapılması konusunda bütün çalışmaları bakanlığım dönemimde ben yaptım. Bugün burada ikincisi düzenlenen Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Festivali’nin, Çeşme açısından hakikaten bir başlangıç olarak ve devam edecek bir süreç olarak, çok olumlu bir sanatsal faaliyet olarak görüyorum.
Çünkü Çeşme’deki konuklar, Çeşme’ye gelen turistler, hakikaten evrensel kültürle, sanatla barışık insanlar. Çeşme’de bu festivalin ikincisinin başlamış olması gelecek için çok umut verici, güzel bir girişim” dedi.
Devlet Sanatçısı ve Fransız Şövalye Nişanı sahibi Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası Şefi Erol Erdinç de yaptığı açıklamada, Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Festivali’ni beğendiğini vurgulayarak, “Festivale, uluslararası üne sahip, büyük sanatçılar katılıyor. Hepsini çok beğeniyorum. Bu konserde de sanatlarını döktürdüler.
Çeşme halkı buna aç. Çok başarılı bir festival diye düşünüyorum” diye konuştu.
Festivalin sanat yönetmenliğini üstlenen, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Çiğdem İyicil ise festivalin ikincisinin gerçekleştirilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, “Festivalin gelenekselleşmesi en büyük amacımız. Klasik müziği sevdirmek, yaymak ve mümkün olduğu kadar herkese ulaşabilir bir hale getirmek bizim için çok önemli.
Klasik müziğin, yukarılarda bir yerlerde değil, herkesin yaşadığı, içinde olduğu, bu çarşıdan geçerken gelip dinlediği konserlerle herkese ulaşılır olması festivalin değerini arttırıyor. Bu şekilde klasik müziği insanlara yakınlaştırmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bunlar da ilginizi çekebilir