Yarımada için rehber geliyor
Festivalin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınma hedefi ile belirledikleri yol haritasını 11 yıldır uyguladıklarını söyledi. 6 yıl önce Yarımada'nın kalkınması için Türkiye'de ilk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir yarışma düzenlediğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "15 bilim insanı ve İZKA ile birlikte ihtiyaçları tespit ettik. Öngörülen 130 projeden 10 tanesini uygulamak için kollarımızı sıvadık. Dağcılık kulüpleri ile yürüyüş rotalarını, bisiklet kulüpleriyle bisiklet rotalarını, arkeologlarla tarih rotasını, düzenleyeceğimiz festivalleri belirledik. Bir ay içerisinde Yarımada Rehberi hazır olacak. Eline bu rehberi alan ya da internetten takip eden, Yarımada'da yürümek istiyorsa yürüyecek, köy pazarlarında alışveriş yapmak istiyorsa yapacak, festival varsa ona katılacak. Bir odalı pansiyondan, üç odalı pansiyona kadar her ev pansiyon olacak; konuk ağırlayacak. Organik tarımı, organik köyü, iyi tarımı destekliyoruz. Keçi isteyene keçi, koyun isteyene koyun, mandıra isteyene mandıra, bütün kooperatifler vasıtasıyla bunları tek tek yerine getireceğiz" diye konuştu.
İzmir'in dünya gurme kentler ağına üye olduğunu da hatırlatan Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İzmir 4 milyon 150 bin İzmirli ile her konuda ayağa kalkıyor. İzmir gelişiyor. İzmir doğasını, yaşam tarzını, kültürünü bozmadan kendi gücüyle, kendi olanaklarıyla ayağa kalkıyor. Alaçatı'da ot, Germiyan'da ekmek, Nohutalan'da kavun, Seferihisar'da mandalina festivalleri düzenleyeceğiz. Yarımada'da önce hafta sonları canlanacak; turizmi daha sonra 12 aya yayacağız Bu festival de, Yarımada Stratejik Planı doğrultusunda hayata geçirdiğimiz bir festivaldir. Emeği geçenler teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle, belediye başkanlarımız, üniversitelerimiz ile Urlalılarla birlikte kalkınma yolunca emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor."
"Urlalı toprağını satmasın"
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise bu festivalle kentin dokusuna yakışır güçlü mutfağını gözler önüne sermek istediklerini belirterek, "Belediye başkanlığı görevine başladığımda en büyük şansım İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'nun Yarımada'nın hazırladığı stratejik plandı. Biz onun en büyük ayaklarından birini hayata geçiriyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanlığı ile birlikte çiftçimizin her zaman yanındayız. Bizim amacımız, annelerimizden öğrendiklerimize torunlarımıza bozmadan anlatmak. Biz Urlalı toprağını satmasın, enginar tarlalarına villalar inşa edilmesin, bizim toprağımız biz de kalsın, üreticimiz kendi tarlasında bekçilik yapmasın, çocuklarımız sağlıklı gıdalar tüketsin istiyoruz" diye konuştu.
Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, festivalin ilçeye büyük bir zenginlik katacağını belirterek, Urla'nın 12 ay yaşanır bir ilçe olmasını dilediklerini, festivalin bu anlamda gelenekselleştirilmesinin önemini vurguladı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen ise festivalin belediyeler, üniversiteler ve sivil insiyatifleri bir araya getirmenin güzel bir örneği olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılıç ve Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na Urla'nın meşhur sakız enginarını verdi.
Stantlara büyük ilgi
Festival süresince Urla'da yetişen sakız enginarı satışı ve ev yapımı enginar yemekleri Malgaca Pazarı'nda kurulan stantlarda satışa sunuluyor. Enginar temalı ürün stantları ise Sanat Sokağı'nda yer alıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri ve blog yazarları için Fotoğraf Atölyeleri, Enginarlı Kurabiye, Enginar Temalı Tatlı Atölyesi de festival programında yer alan etkinlikler arasında.
Mutfaklar kuruldu
Festival süresince Urla Eski Tamirhane Binası'nda kurulan mutfaklarda enginarlı makarna yapımı, enginar yemekleri atölyesi, eğlenceli enginar tarifleri programı düzenlendi. Profesyonel ve amatör enginar yemeği yarışmasında da genç ve usta şefler ter döktü. Eski Tamirhane Binası'nda Hanzade Güngören'in Çakabey Okulları öğrencileri ile birlikte hazırladığı "Maskat Enginarlar Fotoğraf Sergisi" de açıldı. Atatürk Kültür Merkezi'nde "Enginar Temalı Yağlı Boya Resim Sergisi" açıldı. Ziraat Mühendisi Dr. Şeref Nur Özen "Doğal Enginar Ziraati" konusunda bir sunum yaparken, Fitoterapist Çağlagül Özçelik Tunç "Enginarla Gelen Güzellik" ile ilgili bilgiler verdi. Mehtap Süner Susuzlu "Bir Urla Masalı ve Edebiyat İçerisinde Enginar" konulu bir konuşma yaptı. Festival Pazar günü fotoğraf atölyeleri, enginar yemeği yapımı, yabancı şeflerin katıldığı yemek tarifleri programları, yarışmalar ve sergilerle devam etti.