6 aylık gecikme
Hükümetin denizciliği teşvik etmek için 2004 yılında başlattığı uygulama ile denizcilik sektörü ÖTV'siz yakıt kullanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İzdeniz de körfezde çalışan vapurlar için ÖTV'siz mazot almak için her yıl ekim ayında ihaleye çıkıyor. İhaleyi kazanan firma Aliağa'daki Koç Holding'e bağlı Tüpraş'tan ÖTV'li mazotu alıp, ÖTV'siz şekilde Büyükşehir'e satıyor. Firma daha sonra ÖTV bedelini mahsuplaşma yöntemiyle Tüpraş'tan alıyor. Ancak Tüpraş'ın, Pars Petrol'e ocak ayından itibaren 6 aydır ÖTV bedelini ödemediği belirtildi.
Tankerde 57 bin TL zarar
Pars Petrol Sahibi İlhami Çakar, Tüpraş'ın kendileri gibi bazı dağıtım şirketlerine ÖTV bedelini ödemediğini belirterek, her ay Büyükşehir'e verdikleri mazot nedeniyle kar etmedikleri gibi 500-600 bin lira zararına çalıştıklarını söyledi. Çakar, "Geçtiğimiz ekimdeki ihaleye katılıp en uygun fiyatı verdik. Bir yıl boyunca vapurların yakıtını temin için açılan yaklaşık 3 milyon litrelik mazot ihalesinde en yakın rakibimizden 1 milyon lira daha düşük bedel sunduk. Tüpraş'tan litresi 3.70 liraya aldığımız mazotu, Büyükşehir'e 1.70 liraya teslim ettik. Bunun karşılığında yüzde 2 kar etmeyi öngördük. Ancak ocak ayından bu yana Tüpraş ile mahsuplaşamıyoruz. Her 100 bin liralık mazot taşıyan tankerde Büyükşehire 43 bin lira fatura kesiyoruz. 57 bin liramız ise Tüpraş'ta kalıyor. Kuru yük gemileri ve balıkçılara verdiğimiz mazot ile beraber toplam ÖTV alacağımız 5 milyon liraya dayandı. Biz de son çareyi İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne başvurup, sözleşmenin feshini istemekte bulduk" dedi.
Büyükşehir'e 9 Nisan'da yaptıkları başvuruya geçtiğimiz mayıs ayında yanıt aldıklarını dile getiren Çakar, Büyükşehirin mazotun gecikmesi halinde 500 bin liralık teminatı gelir olarak kaydedeceği ve ihalelerden dışlanacağı yanıtını aldıkları söyledi. Çakar, "Belki bu aydan itibaren mazot vermeme durumumuz var. Çok mağdur olacağız. 500 bin liralık mektubumuz gelir kaydedilecek. Diğer ihalelere giremeyeceğiz. İki sene boyunca ihaleleri kaçıracağız. Ama yapacak bir şeyimiz kalmadı" diye konuştu.
"Hükümet baskı yapsın"
Tüpraş'ın Maliye Bakanlığı'ndan bir yazı getirmeleri karşısında ödeme yapacağı şartını öne sürdüğünü belirten Çakar, konuyu Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na da götürdüklerini, ancak yetkililerin çözüm yeri olarak Tüpraş'ı gösterdiğini söyledi. Çakar, şöyle konuştu: "Çözüm Tüpraş'ın bir adım atması. Onlar da Maliye'den yazı getirmemizi istiyor. Maliye ise böyle bir yazı vermeyeceğini söyleyip, topu Tüpraş'a atıyor. Biz hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Büyükşehirin vapurlarının ve İzmirlilerin mağdur olmasını istemiyoruz. Rekabet Kurulu'na ve ilgili yerlere başvurup, haksız durumun düzeltilmesini isteyeceğiz."
Tüpraş'tan yanıt yok
Tüpraş yetkilileri ise ÖTV mahsuplaşmasıyla ilgili Pars Petrolcülük firmasını bilgilendirdiklerini belirterek, kamuoyuna yönelik bir açıklamalarının olmayacağını ifade etti.