Yeni Başbakan Binali Yıldırım
AK Parti, genel başkan adayı olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ı belirledi.
22 Mayıs'ta gerçekleştirilecek Olağanüstü Büyük Kongre öncesi AK Parti, genel başkan adayı olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın ismini belirledi. Parti genel merkezinde ismin açıklanmasından önce temayül yoklaması 2 gün boyunca sürdürülmüştü. Temayül yoklamalarında partililere 'Kimi genel başkan olarak görmek istiyorsunuz?' sorusu yöneltildi. Temayül yoklamalarına katılan 776 partiliden 620'si 'Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım' dedi.
BİNALİ YILDIRIM KİMDİR?
Uzun yıllar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak görev yapan ve Türkiye'ye verdiği hizmetlerle dikkat çeken Binali Yıldırım, 1955'te Erzincan'da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşâ ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı fakültede yüksek lisans yaptı, parlak zekası hocalarının dikkatinden kaçmadı, kısa sürede aynı bölümün asistan ve araştırma görevlisi kadrosunda yer aldı.
23 YAŞINDA BİR YÖNETİCİ
İş dünyasında yöneticilik tecrübesi kazanmaya başladığında, henüz sadece 23 yaşında olan ve 2023 hedeflerine yürüyen Türkiye'ye çağ atlatacak mega projeleri gerçekleştirecek olan Binali Yıldırım, parlak zekası ve güçlü iş tutuşu sayesinde Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi'nde yönetim kademesinde çeşitli pozisyonlarda görev aldı. Yıldırım'ın 23 yaşında edinmeye başladığı iş yönetimi becerisi tam 15 yıllık bir gelişim süreciyle devam etti.
İSVEÇ'TE İHTİSAS GÜNLERİ
İsveç'te bulunan Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) ait Dünya Denizcilik Üniversitesi'nde (WMU) Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi alan Yıldırım, 39 yaşına geldiğinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri (İDO) Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Bu vazifeyi 6 yıl boyunca sürdürdü. İstanbul'un deniz taşımacılığında çağ atlamasını sağlayan Yıldırım, görevde olduğu dönem 29 iskele/terminal, 22 deniz otobüsü, 4 feribotla İDO'yu dünyanın en iyileri arasına soktu.
1998 yılından itibaren İDO'daki görevinden ayrılan Binali Yıldırım, kurduğu şirketle Çeşme-İtalya arasında kapsamlı yolcu taşımacılığı işine girdi. İDO'da kazandığı yılların tecrübesini şahsi müteşebbisliğiyle güçlendiren Yıldırım, Uzak Doğu ve Amerika gibi pek çok ülkede orta ve büyük tonajda gemi taşımacılığı ve armatörlük işleri yaptı. Siyasete atılma kararını alınca profesyonel meslek hayatından çekildi ve bu işlerinin tamamını çocuklarına devretti. Yıldırım, iş dünyasında geçen uzun yıllar sonrası millete hizmet sevdasını gerçekleştirebileceği dinamik bir araç olan siyaset kurumunun bünyesinde yol yürümeye karar verdi.
Yıldırım, AK Parti'nin meşakkatli kuruluş sürecinde Recep Tayyip Erdoğan'ın en önemli kurmayları ve dava arkadaşları arasında yer aldı.
ÇALIŞMAKTA ASLA KUSUR ETMEDİ
Tüm eğitim, iş ve siyaset hayatında Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) 'Kişi çalışmakta kusur ederse Allah onu gam ve gussaya müptela kılar' hadisini şiar edinen Yıldırım, 2002'den 2011'e kadar Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en uzun süreli görev yapan ve açık ara en başarılı ve en istikrarlı Ulaştırma Bakanı olarak tarihe adını yazdırdı.
DARBE TEŞEBBÜSLERİNE KARŞI DİMDİK DURDU
AK Parti kadrolarını silmeye yönelik darbe teşebbüslerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında dimdik duran isimlerden olan Yıldırım, 2007 E-muhtırası karşısında, “O muhtırayı bize sadece millet verir” dedi. 2008'de siyasi yasak getirilmek istenenler listesinde Binali Yıldırım da vardı.
2009 Yerel Seçimleri'nde yüzde 41.67 alan AK Parti, 2011 Genel Seçimleri’nden yüzde 46,58'lik zaferle ayrıldı. Yargı darbesine karşı milletin iradesi bir kez daha ve yeniden üstün geldi.
Binali Yıldırım, büyük icraatlar yapan Türkiye'ye diz çöktürülmek istendiğini her fırsatta vurguladı. Yıldırım, o tarihlerde Türkiye menfaatine gerçekleşecek olan Marmaray, 3. Havalimanı, 3. Köprü, Kanal İstanbul ve diğer tüm asırlık projelerin durdurulması adına bir bildiri imzalayan Taksim Dayanışma Platformu'na şöyle cevap verdi:
"Bu arkadaşları tanırım. Doğru muhatap değiller. Ben projelerin gerekliliğini onlara anlatırım, ikna olacaklardır. Maalesef bilgi eksiklikleri var."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, helikopterle üçüncü köprüyü denetlerken onun hemen yanı başında olan kişi yine Binali Yıldırım'dı.
14 YILDA SAYISIZ HİZMET VE İCRAAT ZAMANLARI
Kanuni Sultan Süleyman, Sultan Abdülmecit Han ve Sultan II. Abdülhamit Han'ın kendi dönemlerinde yapmak istediği birçok proje son 14 yıl içinde hayata geçti. Binali Yıldırım, 10 yılda 17 bin 500 kilometre bölünmüş yol yaptı.
Döneminden önce 26 olan aktif havalimanı sayısı 55'e çıktı. Dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak olan İstanbul 3. Havalimanı projesinin ilk etabı 2018'de tamamlanıyor. Dünyanın en büyük havalimanı ise 1.5 milyon metrekarelik terminal alanıyla 200'ü aşkın uçağa aynı anda hizmet verecek.
Dünyada yüzde 5 büyüyen havacılık sektöründe Türkiye, yüzde 15'lik büyümeyle zirveye oturdu.
Binali Yıldırım döneminde Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi hayata geçti. Ankara-Eskişehir arası 1 saat 15 dakikaya, Ankara-Konya arası 1 saat 50 dakikaya, Ankara-İstanbul arası 3 saat 30 dakikaya indi.
Ecdad-ı Osmanlı'nın ruhuna armağan edilen 3. Boğaz Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü adıyla milletin hizmetine sunuldu. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 8 adet kara ve 2 demiryolu şeridiyle dünyanın en geniş, en yüksek kuleli ve raylı sisteme sahip en uzun asma köprüsü ünvanlarına sahip oldu.
Marmaray'la İstanbul'un Asya ve Avrupa yakaları deniz altından demir yolu ile birbirine bağlandı. Gebze-Halkalı hattının da 2018'de hizmete alınması planlanıyor. İstanbul–Gebze–Halkalı banliyö hatları, toplamda 829 vatandaşa istihdam sağlayacak. Yıllık 500 milyon TL'lik ekonomik katkıyla Türkiye vatandaşların yüzünü güldürecek Marmaray.
İstanbul-İzmir Otoyolu kapsamında yapılan Osmangazi Köprüsü, Mayıs 2016'da tamamlanacak. Dünyanın 4. büyük orta açıklığa sahip asma köprüsü olacak olan Osmangazi Köprüsü'yle 4 saatlik yol rekor bir süreyle 4 dakikaya inecek.
Anadolu ve Avrupa arası karayolu seyahat süresi 15 dakikaya inecek. Avrasya Tüneli, İstanbul trafiğinde yıllık 52 milyon saatlik süre, 38 milyon litre yakıt tasarruf ettirecek. Projenin bölgeye katkısı 560 milyon TL olacak. Bin 800 vatandaşa bu süreçte istihdam olanağı sağlanacak.
Dünyanın ikinci uzun çift tüp tüneliyle Rize ve Erzurum'u kavuşturacak olan Ovit Dağı Geçidi yapılacak. Bölgede 600 vatandaş istihdam sahibi olacak. Proje, bölgeye 60 milyon TL’lik bir ekonomik katkı sağlayacak.
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Çin’den Avrupa'ya ipek demir yolu bağlantısı sağlayacak. Türkiye lojistik sektöründe dünya liderleri arasına girmeye hazırlanıyor. Ve daha birçok hizmet, ülkeye 14 yıl içinde kazandırıldı. Yıldırım, Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 14 yılda 225 katrilyon yatırım yaptı.
Bunlar da ilginizi çekebilir