Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada, sonbaharda kırlarda kendiliğinden yetişen mantarları yeme alışkanlığının yaygın olduğuna dikkat çekilerek, “Bu tür mantarları yedikten sonra zehirlenerek hastanede yatmak zorunda kalan ve hayatını kaybeden insanlar vardır. Zehirli ve zehirsiz mantarların birbirinden ayırt edilmesi çok zordur. Ancak uzmanlar tarafından ayrıntılı laboratuar tahlilleriyle ayırt edilebilen mantarların bilinçsizce toplanıp yenilmesi halk sağlığı açısından tehlikelidir" uyarısında bulunuldu.
Halkın bu konuda dikkatli olmasını isteyen Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, “İçinde bulunduğumuz mevsim itibarıyla doğada kendiliğinden yetişen mantarların tüketiminin artabileceği ve dolayısıyla zehirlenmelerin meydana gelebileceği göz önüne alınarak, türü bilinmeyen mantarların yenilmemesi konusunda halkımızın bilinçlenmesi ve dikkatli davranmasının sağlık açısından önemi büyüktür. Beslenmemizde sıkça kullandığımız yiyeceklerden biri olan mantarın genellikle etle aynı besleyici özellikte olduğu düşünülür. Oysa mantarın gıda değeri etle kesinlikle aynı değildir. Kültür mantarı dışında kesinlikle türü bilinmeyen mantarları yemeyin, bu mantarlar öldürücü olabilir” dedi.
Mantar zehirlenmelerinde kardiyovasküler bozukluklar, çarpıntı, şuur bozukluğu, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, solunum ve dolaşım yetersizliği görüldüğünü hatırlatan yetkililer, mantar tüketiminin ardından bu tür şikayetlerin olması durumunda sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini belirtti.
İzmir haberleri
Zehirli mantar uyarısı
Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü, sonbahar aylarında mantar zehirlenmelerinin arttığına dikkat çekerek vatandaşları uyardı.
Bunlar da ilginizi çekebilir