Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Haberleri

Bakan Yıldız'dan doğalgaz açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Silivri Çayırlık-1 kuyusunda bulunan doğalgaza ilişkin, "Bulunan doğalgazın henüz daha ekonomikliği, fizibilitesi ve bütün çalışmaları tamamlanmış değil. Bir gaz bulundu ama Türkiye'nin ihtiyacının karşılanıyormuşçasına değerlendirilmesi doğru olmaz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bilkent Otel'de düzenlenen 'Türkiye Uluslararası Şeyl Petrol ve Gaz Konferansı'na katıldı. Yıldız, yaptığı konuşmada, Dünya'nın birincil enerji üretiminde hala petrol, doğalgaz ve kömür önceliğini koruğunu belirterek, 2050 yılına kadar hala primal enerji kaynağı olarak petrol ve doğalgazın en az yarı yarıya etkili olacağının tahmin edildiğini ifade etti. 2050 yılında Dünya'nın bütün enerji kaynağının yarısını petrol ve doğalgazdan karşılayacağını söyleyen Yıldız, "O zaman ülkeler özellikle ithal kaynaklarının önemli bir bölümü olan primal enerji kaynaklarını yerli kaynaklar haline getirmeyle alakalı çalışmalarını devam ettirecekler" dedi. Şeyl gazının Amerika Birleşik Devletleri'nde ihtiyaçların önemli bir bölümünü karşılıyor olmasının Dünya pazarlarında kendini hissettirmediğine işaret eden Yıldız, Fukuşima'yla beraber Uzak Doğu'nun (Sıvılaştırılmış Doğalgaz) LNG'yle alakalı taleplerinin artmış olmasının bu pazarın fiyatlarının düşmesine değil tam tersi yükselmesine sebep olduğunu dile getirdi. Yıldız, "ABD, Akdeniz piyasası, Kuzey Avrupa ve Uzak Doğu'daki LNG fiyatlarının makası daha da açıldı" şeklinde konuştu.
Bakan Yıldız, konferans sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'Silivri'deki Çayırlık-1 kuyusunda ekonomik değerde doğalgaz bulunduğunu' hatırlatması üzerine, Yıldız, "Biz gerek petrol ve gerek doğalgaz aramacılığıyla alakalı birçok alanda birçok faaliyetler yürütüyoruz. Yalnızca TPAO geçtiğimiz yıl içerisinde 54 kuyunun açılmasını hedeflemişti, 57'yle kapattık. Özel sektör de çalışmalarına bir yandan devam ediyor. Silivri'de yapılan çalışma tabii ki önemli ve değerli bir çalışma ama her zaman olduğu gibi genel ifadelerle söylüyorum; Ayakları yere basar ve gerçekçi politikalarla enerji sektörünü yönetmeye gayret ediyoruz. Ümitlerle kesinlikle oynamak istemeyiz" dedi. Bulunan doğalgazın henüz daha ekonomikliğinin ve fizibilitesinin bütün çalışmalarının tamamlanmadığını belirten Yıldız, bu gazın Türkiye'nin ihtiyacının karşılanıyormuşçasına değerlendirilmesinin doğru olmayacağını dile getirdi.

Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Diyelim ki Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 1'ini karşıladık, 'evet aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz' ama Türkiye'nin ihtiyacı için bizim çok daha fazla çalışıyor ve gayret ediyor olmamız lazım. Yaklaşık 45-46 milyar metreküp civarında Türkiye'nin yıllık tüketimi var ve bunun yüzde 97-97,5'uğunu yurtdışından karşılıyor. O yüzden bütün ihtiyacımızı karşılanıyor gibi bir haber yapmak hem bizim hem de basın adına doğru olmaz. Bu konuda daha ihtiyatlı daha muhafazakar açıklamalar yapmanın doğru olacağına inanıyorum. Bütün bu çalışmalar kuyu-kuyu, birim-birim, varil-varil' ne kadar olursa olsun Türkiye'nin ihtiyacı için gerekli olan yerli kaynaklardır. Gerek kamu gerekse özel sektör bu aramalarına devam edecektir. Şuna inanıyorum, gelişen ekonominin gelişen petrol ve doğalgaz piyasası olacak."

"YERLİ KAYNAKLARIMIZ BİZİM İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ"

Özel şirketlerin de açıklama yaparken biraz daha dikkatli olmaları gerektiğine işaret eden Yıldız, "Kendi şirketleri adına belki biraz daha önalmayla alakalı gayretleri olabilir ama gerçekçi olmamız lazım. Şirket için değerli bir büyüklük olabilir ama Türkiye'nin tamamı için böyle bir algıyı bu şekliyle yönetmenin daha doğru olacağına inanıyorum. Bizim için 10 varilde bulunsa bin varilde bulunsa bunların değerlendirilmesiyle ilgili desteklerimizi veriyoruz. Yerli kaynaklar bizim için değerli ve önemli, bunların birikimleri bize inşallah katkı koymuş olacak ama 'Türkiye'nin ihtiyacı böyle bir doğalgaz bulumuyla karşılandı' algısı yanlış olur" şeklinde konuştu.

2. NÜKLEER SANTRAL

Yıldız, Sinop'a yapılması planlanan 2. Nükleer Santral'le ilgili olarak, "Biz, normalde bunu nihayetlendiriyor ve kararlarımızda son noktaya geliyorduk ama karar vermeye yakın bir zamanda iki tane ülkenin rekabet adına ayrı ataklar yaptığına şahit olduk. Bu gelişme tabii ki Türkiye'nin menfaati adına olumlu bir gelişmedir" dedi.
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }