Farklı kurumlara tabi hizmet sürelerini birleştirdikten sonra emekli olan Abdullah Kahraman (75), 13 bin liralık emekli ikramiyesi beklerken 'ikramiyeniz 10 kuruştur' cevabı aldı.
Kahraman, konuyu Anayasa Mahkemesi ve gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar götüreceğini söyledi.
İzmit’te ikamet eden Abdullah Kahraman, kamuda ve özel sektörde çalıştıktan sonra hizmet sürelerini birleştirmek suretiyle emekli oldu. Emekli Sandığı’na tabi olarak geçen hizmet süresi için ikramiye ödenmesi talebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurdu. Kahraman’ın hesaplamalarına göre kendisine 13 bin TL emeklilik ikramiyesi ödenmesi gerekiyordu. Ancak SGK’dan ikramiyesinin 10 kuruş olduğuna ilişkin bir cevap geldi. Bu durum karşısında Ankara 9. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Yargılama sonucunda mahkeme Kahraman’ı haklı buldu.
Mahkeme, dava konusu işlemi iptal ederek, “Davacının emekli aylığının bağlandığı tarihte yürürlükte bulunan katsayıların dikkate alınarak hesaplanacak ikramiyesi tutarının idareye başvuru tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davalı idarece, davacıya ödenmesine…” karar verdi. Ancak SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Dairesi Başkanlığı, mahkeme kararı sonucunda Kahraman’a ‘ikramiyede hata yok’ yazısı göndererek, hesaplanan 10 kuruşluk ikramiyenin doğru olduğunu bildirdi. Bu duruma tepki gösteren Abdullah Kahraman ise, “Mahkeme beni haklı gördü ancak yine de istediğim miktarı vermediler. Hakkımı alana kadar mücadelemi sürdüreceğim. Anayasa Mahkemesi’ne olmadı, İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağım.” dedi.