Çocukların ebeveynlere her konuda güvenmeleri ve her türlü sorunlarını konuşabilmelerinin önemine dikkat çeken Güzel, ebeveynlerin bu konuya büyük önem vermelerini istedi. Çevredeki yabancı şahıslara karşı çocukların daha dikkatli olmaları ve fazla güvenmemeleri tarzında uyarılarak, eğitilmesi gerektiğine işaret eden Güzel, çocuklarının evden çıktıktan sonra nerelere gittiği, kimlerle oynadığını bilmelerinin onları korumada ebeveynlerce önemli olduğunu savundu.
"Çocukların cinsel tacize maruz kalmamalarının önlenmesi ancak onlara bu konuda öğüt verilmesi ve bazı prensiplerin kazandırılması ile mümkündür" diyen Güzel, şunları kaydetti: "Çocuklar düzenli olarak takip edilmeli, onlara dikkat edilmeli ve onlarla beraber olunmalı. Çocuklarla sürekli konuşarak bu tehlike hakkında onları uyarmanız sonucunda daha duyarlı olmalarını ve kendi kendilerini kontrol etmelerini sağlayabilirsiniz.
Tehlike her yerde bulunmaktadır. Okul yolunda, park yakınlarında, eve dönüşte, spor sahalarının yakınlarında, arkadaşlarının evine gelip giderken. Evdeki bakıcılar, hatta çok yakın akraba çocukları. Tehlikenin bulunabileceği yerler hakkında, çocuklarınızı, aydınlatın olabilecek şeyler hakkında onları bilgilendirin. Önce iyi ve kötü, milli ve ahlaki değerlere göre telkin edilmeli, öğretilmeli, mahremiyetin dini boyutları iyi öğretilmelidir.
Tehlike her yerde bulunmaktadır. Okul yolunda, park yakınlarında, eve dönüşte, spor sahalarının yakınlarında, arkadaşlarının evine gelip giderken. Evdeki bakıcılar, hatta çok yakın akraba çocukları. Tehlikenin bulunabileceği yerler hakkında, çocuklarınızı, aydınlatın olabilecek şeyler hakkında onları bilgilendirin. Önce iyi ve kötü, milli ve ahlaki değerlere göre telkin edilmeli, öğretilmeli, mahremiyetin dini boyutları iyi öğretilmelidir.
İyi davranışlar takdir edilmeli, kötü davranışları başkalarından misal verilerek bilgilendirilmeli. Hataları sebebiyle devamlı azarlanmamalı. Tanımadıkları şahıslardan para veya hediye almamaları, yabancı şahıslarla herhangi bir yere gitmemeleri, yardım talebinde bulunan yabancılara da yardım etmemeleri, kesinlikle yabancıların arabalarına binmemeli, evde yalnız kaldıklarında tanımadıkları kimseye kapı açmamaları, telefonda-internette, yabancı kimselere bilgi vermemeleri öğretilmelidir.
Issız parklar, yollar ve yerlerden uzak durmaları, toplu olarak oynayan çocuklardan ayrılmadan ve tek başına oynamamalı, kendilerinden büyük çocuklara da dikkat etmeleri, takip edildiklerini hissettiklerinde büyüklerinden yardım istemeleri ve bu durumlarda ıssız yerlere değil de kalabalığa doğru gitmeleri anlatılmalıdır. Tehlikede olduklarında bağırmaları kaçmaları ve kendilerini müdafaa etmeleri gerektiği, kendilerine zarar vermek isteyen şahıslara iyi bakıp onları teşhis etmeleri ve araçlarının plakasını almaları, kendilerine veya arkadaşlarına bir şey yapıldığında derhal ailelerine veya polise haber vermeleri hususlarında bilgilendirilmelidir."
“TÜRKİYE’DE ÇOCUK İSTİSMARININ YÜZDE 78 AİLE ÇEVRESİNDE OLUŞUYOR”
Türkiye’de çocuk istismarının yüzde 78’nin aile çevresinde oluştuğuna dikkat çeken Güzel, Türkiye’deki pek çok boşanmanın altında aile içi çocuk istismarcılığının yattığını, dolayısıyla bu durum ailelerde büyük travmalara yol açtığını söyledi. Mahkeme kayıtlarına göre son 15 yılda Türkiye’de 21 bin çocuğun tecavüze uğradığını dile getiren Güzel, "Tecavüzlerin sadece onda biri mahkemeye yansıyor. Çocukları korumak için sadece adli tedbirler değil onları bilinçlendirmekte şart. Araştırmalara göre çocukların en çok tacize uğradığı yaş aralığı 4-11. Bu dönemde onlara daha çok dikkat etmeniz gerekiyor" dedi.
Ebeveynlerin çocuk cinsel istismarlarına karşı dikkatli olmalarını ve çocuklara anormal davranışlar karşısında çocuğun ani bir refleks halinde kendisini korumasının öğretilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Güzel, şöyle konuştu: "4-7 yaş dönemi bu eğitim için çok önemli. ’Haya duygusu’ çocuğa kazandırılmalı, 5 yaşından sonra erkek ve kız çocukların odaları ayrılmalı mahrem yerleri kimselere göstermemeleri, anne-baba bile çocukların yanında elbiselerini değiştirmemeleri çocuğu üzerini çıkartırken ondan izin alınmalı. Çocukta ’bedenim bana aittir’ bilinci oluşturulmalı. Bedeninin kendinse ait olduğu hissini kazanamayan çocuk, çok rahatlıkla tacize uğruyor.
Çünkü herkesin bedeni üzerine bir şeyler yapabileceğini düşünüyor. Bu nedenle çocuğun altı değiştirilirken, çocuğa saygısızca ve hırçınca davranarak ve hatta zorla yatırarak altını değiştirmemeli ya da çocuğun üzerini çıkartırken ondan izin alınmalı. ’İstersen atletini çıkartayım, çok terlemişsin kızım’ şeklinde cümlelerle müsaade alınmalı. Çocuk başlangıçta kendisinden neden izin alındığını anlayamaz. Ama ilerleyen zaman içinde, kendisinden izni alınmadan bedenine yapılacak müdahaleleri hisseder ve bundan rahatsız olur. Severken bile onun rızasını gözetin çocuğunuzu severken bile ’seni öpebilir miyim?’ diye müsaade isteyin ki, bu bilinç oluşsun. Çocuğa herkesin izinsiz dokunması, öpmesi, mıncıklaması bedenini koruma refleksini kırıyor."
“EBEVEYNLER ÇOCUKLARININ MAHREMİYETİNE ÖZEN GÖSTERMELİ”
Güzel, araştırmalara göre, cinsel suiistimale uğrayan çocukların birçoğunun çırpınmanın ve o anda kaçmanın çözüm olmadığını düşündüğüne işaret ederek, "Çocuğunuzu yaka-paça eve sokmaya çalışmayın. Çocuğunuza, fiziken sizden güçsüz olduğunu asla hissettirmeyin. Mesela, itip kakmayın, zor kullanmayın. Sevgi gösterileri sırasında ise oyun oynamak için sizden kaçan çocuğa köşeye sıkıştırmayın. Siz onu sevdiğinizi düşünebilirsiniz ama çocuk bu sırada kendisinden büyük birinden kaçamayacağını hafızasına yazıyor. Araştırmalara göre, cinsel suiistimale uğrayan çocukların birçoğu çırpınmanın ve o anda kaçmanın çözüm olmadığını düşündüğü için kaçmayı denemiyor" ifadelerini kullandı.
Ebeveynlerin, çocuklarının mahremiyetine özen göstermelerini ve mahremiyet duygusunu öğretmenlerini isteyen Güzel, şunları söyledi: "4 yaşından itibaren çocuğunuzu ev içinde çırılçıplak dolaştırmayın. Giysilerini kendisinin giyip çıkartmasına izin verin. Kendisini başkalarının yanında çıplak göstermemeye alıştırın, böyle yetişen çocuk elbisesinin birileri tarafından çıkartılmasından ciddi rahatsızlık duyar. Çocuğunuzla birlikte banyo yapmayın. Bazı anne babalar, bebeklikten itibaren çocuklarıyla yıkanır. 4 yaşından itibaren buna son verin. Ona banyo yaptırırken de üzerinde mutlaka alt çamaşırının olmasına dikkat edin. 7 yaşından itibaren ise mutlaka ve mutlaka çocuğunuzun genital bölgesini başkalarının, eş, dost, akrabaların bakmamasına özen gösterin.
Çocuğunuzun tuvalet ihtiyacını giderirken yanında durmayın. Çocuğunuza 4 yaşında itibaren tuvalet ihtiyacının yalnız başına giderilmesi gereken bir durum olduğunu öğretin, yanında durmayın. Korktuğunu söylese bile onu ihtiyacını yalnız gidermesine alıştırın. Başkalarının yanında üst-baş değişimi yapmamayı temel davranış refleksinin kazandırılmasında çocuğun kıyafetlerini yalnız başına giyip çıkarması büyük önem taşıyor. 4 yaşındaki bir çocuk yalnız başına kıyafet giymekte zorlanabilir. Bu durumda anne ya da baba başka bir odada ona yardımcı olmalı. Asla salonda başkalarının yanında üst-baş değiştirilmemeli. Onun özel dünyasına saygıyla yaklaştığınızı hissettirin.
Anne babalar, çoğu zaman çocuklarının bir birey olduğunu unutuyor ve farkında olmadan ona kendi tekelinde bir mal muamelesi yapıyor. 7 yaşından sonra çocuğunuzun odasına izin almadan girmeyin. Mesela onu odasında üzerini giyerken gördüğünüzde, özel dünyasına saygıyla yaklaştığınızı hissettirin ve özür dileyip kapısını kapatın. Çocuk, odasının kendisine özel olduğunu anlamalı ve izin vermeden kimsenin giremeyeceğini bilmeli. Bedeninin mahremiyetini dikkat etmesini sağlayın."
Güzel, ebevenylerin internete de dikkat etmeleri uyarısında bulunarak, çocukları için internet erişimine şifre koymalarını ve sık sık bilgisayarı denetlemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.