UNESCO tarafından 1985 yılında hem doğal ve hem de kültürel miras listesine alınan Kapadokya bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Uçhisar beldesinde, 'Kentsel Sit Alanı' içerisindeki peri bacaları arasında yükselen butik otel inşaatlarına tepki gösteren bir grup turizmci ve vatandaş, söz konusu inşaatların yapımıza izin veren Nevşehir il merkezindeki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu önünde toplandı. Kurulun kapısına, üzerinde "Kapadokyamıza Dokunmayın" yazan siyah bir çelenk bırakan grup, daha sonra açtıkları pankartlarla ve alkışlarla kurulu ve kurul üyelerini protesto etti.
Burada konuşan Uçhisar Tekeli Mahalle Muhtarı Nihat Serhat, mahallesinde bulunan doğa harikası peri bacaları arasında birbiri ardına sıralanan otel inşaatlarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Kapadokya'nın bir doğa harikası olduğunu ve UNESCO tarafından koruma altına alındığını ifade eden Serhat, "Bölgedeki tarihi ve kültürel varlıkları korumakla yükümlü bir kurul nasıl oluyor da bu güzel dokunun bozulmasına izin veriyor anlayamıyoruz. Bu duruma birilerinin biran önce dur demesi gerek. Yoksa gelecek nesillere aktaracak bir Kapadokya kalmayacak" dedi.
Kapadokya Rehberler Derneği (KARED) Başkan Yardımcısı Aslan Özcan da, "Kağıt üzerinde şu anda Uçhisar beldesinde peri bacaları arasında yapılan otel inşaatları yasal. Fakat böylesine çirkin projelerin, dokuyu bozan projelerin nasıl kabul edildiğini anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu konuyu önümüzdeki günlerde yasal mercilere de taşıyacağız. Aynı zamanda bu inşaatların durdurulması için bir de imza kampanyası başlattık. Topladığımız imzaları Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanı'na göndereceğiz" diye konuştu.
BÖLGEDE YAŞAYAN YABANCILAR VE SANATÇILAR DA TEPKİLİ
Eyleme katılan yabancı uyruklu vatandaşlar ise, "Buraya turistlerin gelmesinin en önemli nedeni doğal ve tarihi dokusu. Özellikle yabancılar buraya bunun için geliyor. Bu bölgenin bu özellikleriyle korunması gerekirken inşaatlara nasıl izin veriliyor anlamış değiliz. Bu konuda bizler de üzüntülüyüz ve bu yanlışın düzeltilmesini istiyoruz" diyerek görüşlerini belirtti.
Kapadokya bölgesinde çekilen ve özel bir televizyon kanalında yayınlanan Yer Gök Aşk dizisinin bazı oyuncuları da eyleme destek verirken, turizmciler ve vatandaşlarla birlikte Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu önüne gelen oyuncu Kanbolat Görkem Arslan, "Buradaki insanlar kendi geçmişlerine, doğalarına, tarihlerine sahip çıkıyorlar. Bu bence çok onurlu bir davranış. Bu insanların içerisinde, kendi evinde küçük bir tadilat yaptığı için, tarihi dokuya zarar verdiği gerekçesiyle cezaevlerinde yatanlar var. Bütün bunlar yaşanırken bir taraftan da bölgenin en güzide yerlerinden biri olan Uçhisar'da müthiş bir inşaat var. Bu nasıl bir çelişki? Bence bunun sorgulanması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Dursun, yaklaşık 10 yıl önce Göreme Açık Hava Müzesi girişinde, turistlerin müzeye girdiği alanın sürekli çamur olması nedeniyle buraya taş döşediğini ve bu sebepten dolayı 8 ay cezaevinde yattığını hatırlatarak, kendisi gibi bölgede çok sayıda insanın bulunduğunu vurguladı. Dursun, "Bu bölgede yüzlerce insan evine bahçe duvarı yapmak, izinsiz tadilat yapmak gibi suçlardan dolayı cezaevlerinde yattı. Bizler doğaya bu şekilde zarar vermedik. Eğer bölgede bir korumacılık varsa bu herkes için geçerli olsun" ifadelerini kullandı.
Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu önünde basın açıklaması yapan grup, daha sonra Uçhisar beldesindeki otel inşaatlarına gitti. Burada inşaat alanları içerisinde yine tepkilerini gösteren grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.