Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Erzincanımız havacılıkta sadece ülkemize değil, başka ülkelere de hizmet verecek” dedi.
Erzincan Havalimanı’nda düzenlenen açılış törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Vali Selman Yenigün, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, “Balkanlar’dan Orta Doğu’ya kadar olan bölgede benzeri olmayan yangın simülatörünün bugün açılışını yapmış olacağız. Bu yangın simülatörümüzün içinde 200’ün üzerinde senaryoyu barındıran havacılık kurtarma ve yangın söndürme eğitiminde kullanacağımız, bu bölgede bulunmayan, sadece ülkemizde değil, bu işle uğraşan personelimiz değil, ülke dışında da komşu ülkelerden de gelecek olan talepleri karşılamak üzere dizayn ettiğimiz bu sistemle bir Boing 737-800 uçağının birebir aynısını Erzincan’da yaptık. Bununla birlikte ülkemizde yangın söndürme ve kurtarma eğitimleri uçak kazalarına karşı bu eğitimleri daha geniş bir alanda görerek ve uygulayarak yapacaklardır. Bu tesislerin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Vali Yenigün’ün konuşmasının ardından kürsüye gelen Bakan Yıldırım, havayolunu halkın yolu haline getirdiklerini ifade ederek, “Hava limanlarının sayısını artırmakla iş bitmiyor, buralara uçak lazım, buralara pilot lazım, teknisyen lazım, yangın müdahale yapabilecek nitelikli insanlar lazım. Bunları yetiştirecek okullar lazım, üniversiteler lazım. Türkiye’nin birçok üniversitesinde havacılıkla ilgili bölümler açılıyor, meslek liseleri kuruldu. Hatta havacılıkla ilgili üniversiteler kuruldu. Erzincan’da Türkiye’nin en modern sivil havacılık yüksekokulu açıldı, Erzincan Üniversitesi bünyesinde. Böylece havacılık sektöründe 48 bin çalışan varken, şu anda 165 bine ulaştı. 48 binden 165 bine 2002 sonunda pilotlar iş bulmak için bakanlığın yolunu aşındırıyordu. Şimdi pilotlar yetmiyor. Avrupalı pilotlar şimdi sıraya girdi Türkiye’de çalışmak için. 700 tane pilota Türkiye’de iş verir hale geldik. Emniyet her şeyden önce gelir. Her işte ne yaparsanız yapın tedbir almazsanız hayatınızla oynarsınız. İnsanların hayatı ile ödersiniz. Hangi iş olursa olsun. Uçak hava taşımacılığı değil, karayolunda da aynı, demiryolunda da aynı” diye konuştu.
“HAVACILIK OTORİTELERİ TÜRKİYE’YE ŞAPKA ÇIKARDI”
Türkiye’de havacılığın havalandığının altını çizen Bakan Yıldırım, “Havayolu halkın yolu haline geldi. Bunu söylerken hamaset yapmıyorum. 2002 yılında Türkiye’de havaalanlarının çoğu kapanmış, 2001 krizi sonrası havaalanları da nasibini almış, açık olan havaalanına da ara sıra uçaklar uğrar hale gelmiş. Göreve geldiğimizde Sayın Başbakanımızın bana bir talimatı oldu; ‘Havayolunu halkın yolu yapacaksın’ dedi. Artık havayolu imtiyazlıların, zenginlerin değil her kesimden, işçisi, memuru, emeklisi her kesimden vatandaşın rahatlıkla seyahat edeceği konforlu, hızlı bir şekilde seyahat edeceği bir yol haline geldi. Bunun için arkadaşlarımla beraber hızlı bir şekilde çalışmaya başladık. Aradan geçen 10 yıl içerisinde Türkiye’de havacılığın kaydettiği mesafe o kadar çarpıcı, o kadar büyük bir seviyeye ulaştı ki, dünya havacılık otoriteleri Türkiye’deki bu gelişmeye şapka çakardı. Türkiye için 2015 yılında gösterilen yolcu sayısı 55 milyon. Dünyanın havacılık yetkilileri diyor ki Türkiye 2015 yılında olsa olsa havayolu ile 55 milyon yolcuya ancak hizmet verebilir. Biz başlarken sayı ne kadar? 34 milyon. Demek ki 55’e 21 milyon var. 15 yılda Türkiye için layık görmüşler sağolsunlar. Ben rakamlara baktım dedim ki, arkadaşlar bunlar ya Türkiye’yi bilmiyor ya da dayak yememişler. Havacılıktaki serbestleşme projesi ile bu beyefendilerin dediği rakamları biz 2005 yılında solladık. 55 milyon dediler, 60 milyona ulaştık. Onların tahminlerini on yıl öne aldık. Bununla da kalmadık, tahminleri altüst ettik. Türkiye’nin havayoluna açık 25 havalimanı bugün 49’a çıkmıştır” dedi.
“ERZİNCAN SADECE TÜRKİYE’YE DEĞİL, BAŞKA ÜLKELERE DE HİZMET EDECEK”
Eğitim merkezi hakkında da bilgiler veren Bakan Yıldırım, “Havacılıkta yeni bir hizmet yangın eğitimi. Yangın olmadan yangın olduğu zaman ne yapacağımızı uygulamalı olarak, kasten yangın çıkaracak, orada yangına nasıl müdahale edileceği, uçak içerisindeki insanların nasıl tahliye edileceği can kaybı olmadan, işte onun eğitimi burada verilecek. Bu merkezde verilecek. Bu sadece bu ülkede değil, bölgemizdeki bütün ülkelere yangınla mücadele personeli burada eğitilecek. Türkiye, havacılığın merkezi haline geliyor. Uçak bakımı, uçak yapımı, yangın simülasyon eğitimi, pilot eğitimi, uçuş okulları, üniversite eğitimi, teknik okullar ve her yönüyle Türkiye havacılıkta bir merkez haline geliyor. Bu tesis akın akın ülkenin her tarafından gelen yetişmiş personelin eğitimi ile beraber, aynı zamanda diğer ülkelerin havacılıkla ilgili personelinin de eğitilmesine hizmet verecek. Erzincanımız bu anlamda sadece ülkemize değil, başka ülkelere de hizmet verecek” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım ve beraberindekiler, eğitim merkezinin açılışını yaptı. Daha sonra simülasyon uçağının bulunduğu alana geçen davetliler, burada uçakta inceleme yaptılar. 27 çeşit yangın ve kurtarma eğitiminin verileceği simülasyon uçakta 800-1200 derece sıcaklığa ulaşan yangınlar çıkartılarak, yangınla mücadele ekiplerine uygulamalı eğitim veriliyor. Düzenlenen tatbikatta bir anda alevler arasında kalan simülasyon uçağına kısa sürede müdahale edildi. Uçak içerisinde bulunan cansız mankenler kurtarma ekipleri tarafından uçaktan çıkartılarak, ambulansa taşındı.
İzmir haber
Türkiyenin ilk uçak yangını eğitim merkezi açıldı
Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın dördüncü uçak yangınları ve ilk yardım eğitim merkezi Erzincan’da açıldı. 3 milyon euroya mal olan eğitim merkezinde kurulan Boing 737-800 tipi uçakta 27 ayrı yangına karşı eğitim verilecek.
Bunlar da ilginizi çekebilir