Nisan-Haziran aralığında yüzde 25 değer kaybına uğrayan altın, 1968 yılından bu yana en kötü çeyreklik düşüşü görmüş oldu.
Altın özellikle Bernanke'nin yıl sonunda para musluklarının kısılabileceği yönündeki açıklamasının ardından sert düştü.
"Fiyat bin dolara inecek"
"Kriz kahini" olarak bilinen ünlü yatırımcı Nouriel Roubini, altını "barbarca bir kalıntı" olarak niteleyerek altın fiyatlarının 2015 itibariyle 1000 dolara gerileyeceğini iddia etti ve bunun için altı neden öne sürdü. İşte 6 neden:
1- Güvenli bir yatırım aracı değil: Altın ekonomik, finansal ve jeopolitik riskler arttığı zaman yükseliyor. Ancak bu onu güvenli bir yatırım aracı yapmak için yeterli değil. Altın 2008 ve 2009'daki kriz zamanlarında sert düşüşler yaşadı.
2- Dünyada enflasyon yükselmiyor: Altın, enflasyona karşı güvence sağladığı gerekçesiyle enflasyonun arttığı zamanlarda değer kazanıyor. Fakat merkez bankalarının piyasaya para pompalamasına karşın küresel enflasyon düşmeye devam ediyor.
3- Gelir getirmiyor: Altın hiçbir gelir getirmiyor. Hisse temettü getirir, tahvilde ise kupon var. Emlakta ise kira geliriniz olur. Küresel ekonominin toparlandığı şu günlerde 2009'dan bu yana hisselere karşı kötü performans sergileyen altına kimin ihtiyacı var?
4- Reel faiz yükseliyor: FED'in tahvil alım programını yavaşlatmasıyla birlikte reel faiz yükselişe hazırlanıyor. Altın almak için doğru zaman tam tersine reel faizin negatif olduğu dönemlerdir.
5- Devletler altın satabilir: Borç içindeki devletler, yatırımcıları hisse satın altın almaları için yönlendirmiyor. Bu hükümetlerin çoğu ellerindeki büyük altın rezervlerinin bir kısmını borçlarını ödemek için satabilirler.
6- ABD'li sağcıların altın sevgisi: ABD'deki siyasi muhafazakar kesim altını o kadar övdü ki, övgüler ters tepti. Bu aşırı sağcılara göre altın, devletin zenginlerin elindeki varlığı alma komplosuna karşı tek güvenli araç.
"Altın, bu yıl spekülatif olacak"
Bilal Doğan (Yeni Asır Gazetesi köşe yazarı)
Altın artık tümüyle spekülatörlerin elinde. Altının ocaklardan çıkarılması, rafine edilmesi, külçe haline getirilip satışa sunulmasının maliyeti en yüksek bin dolar. Dün, altın gün içinde ons olarak bin 192 dolar seviyesine kadar düşüp, bu noktadan itibaren alımlar gelrdi. Günün kapanışında da bin 215 dolarlar seviyesine kadar yükseldi. Bu noktadan itibaren çok ciddi anlamda spekülatörlerden, yatırımcılardan, fonlardan altına talep gelebilir. İyice dip olan bu noktalardan sonra, yeniden yavaş yavaş yükselmesi ile birlikte karı gören yatırımcı çıkacaktır. Bu da düşük seviyeden alıp küçük bir karla satılmasına yol açar. Bu nedenle de altın bu yıl spekülatif bir yatırım aracı olacak. Ancak bunun bir istisnası var. Dünyanın herhangi bir yerinde savaş ya da benzeri olaylar çıktığında, kağıt paraya güvenmeyen yatırımcılar altına yönelebilir. Bu da fiyatları beklentilerin üzerine istisnai bir şekilde çıkarabilir.
"Çeyrek ve yarım altın karaborsada"
Edip Çavuşoğlu (İTO Meclis Üyesi)
Altının bin 200 dolar olan ons fiyatı bin 150 dolara geriledi. Önümüzdeki günlerde altın fiyatları daha da aşağı inebilir. Ramazan Bayramı öncesi artan düğünlerden dolayı çeyrek ve yarım altına müthiş bir talep var. Darphane altın basıyor ama büyük toptancılar bunu elinde tutuyor. Bu nedenle çeyrek ve yarım altın karaborsaya düştü. Normal değerinin üzerinde bile almak istense altın yok. normalde 120 lira olan çeyrek altın fiyatı 135 liraya çıktı. Ancak ortada altın yok.
Editör: TE Bilişim