Ekonomik krizlerin kontrol edilebilmesi, harcamaların azaltılması seçenekleri arasında reklam harcamalarının kısılması yaygın bir uygulamadır.

Ekonomik krizlerin kontrol edilebilmesi, harcamaların azaltılması seçenekleri arasında reklam harcamalarının kısılması yaygın bir uygulamadır. Bununla birlikte, bu yaklaşımın uzun vadeli sonuçları ve alternatif yöntemlerin faydaları konusunda farklı görüşler ve öneriler bulunmaktadır. Bu günlük, kriz durumundaki reklam harcamalarının veya kısaltılmasıyla ilgili tartışmaların inceleneceği ve çeşitli araştırmaların hizmetlerine dayanarak bu teknolojinin çoğaltılması ve dağıtılması ele alınır.

Reklam Harcamalarını Kısmanın Avantajları

  1. Maliyet Tasarrufu: Ekonomik krizlerin nakit tasarrufunun korunması ve maliyetlerin depolanması önemlidir. Reklam harcamalarını kısmak, kısa süreli firmalara mali rahatlama sağlar. Bu, özellikle likiditenin hayatta kalması için küçük ve orta şartlar için kritik olabilir.
  2. Risk Azaltma: Krizin patlamasının harcamalarının serbest bırakılması, reklam kampanyalarının sürdürülmesi düşürülebilir. Bu durumda, yapılan reklam yatırımlarının geri dönüşü belirsiz hale gelir ve finansal riskler artar. Dolayısıyla reklam harcamalarını kısmak, bu getirileri en aza indirebilir.

Reklam Harcamalarını Artırmanın Avantajları

  1. Pazar Payını Artırma: Rakiplerin reklam harcamalarını kısması durumunda, bu fırsatı değerlendiren işletmelerin pazar getirilerini artırabilir. McGraw-Hill Research tarafından yapılan bir araştırma, 1981-1982 ekonomik durgunluğu sırasında reklam harcamalarını sürdüren veya artış kaybı, durgunluk sonrasında pazar ödemelerini artırdığını ve satışlarını önemli derecede yükselttiğini ortaya çıktı.
  2. Marka Gücünü Koruma: Krizlerin gerektirdiği güvenini ve sadakatini korumak zor olabilir. Ancak reklam harcamalarını arttırmak, marka bilinirliğini ve sadakatini sürdürmek mümkündür. Bu, özellikle kriz sonrasında hızlı bir toparlanma için önemlidir. Örneğin Procter & Gamble (P&G), 2008 yılında mali harcamalarda reklam bütçesini artırarak marka bilinirliğini ve pazar ödemesini korumayı başardı.
  3. Uzun Vadeli Yatırım: Krizde yapılan reklam harcamaları, kısa süreli geri dönüş sağlamasa bile, uzun süreli markanın güçlü bir şekilde birleştirilmesine izin verir. Bu strateji, krizin ardından artan talebin artmasıyla birlikte büyük avantajlar sunuyor.

Bilimsel Araştırmalar ve Bulgular

Çeşitli krizlerde, reklam harcamalarının uzun süreli olumlu sonuçlar doğurduğu görülmektedir. Örneğin, Dartmouth Üniversitesi'nden John Quelch ve Katherine Jocz tarafından yapılan bir çalışma, reklam harcamalarına krizlerde devam eden veya artıran firmaların, kriz sonrasında daha güçlü bir pazarın sağladığı gelir ve rekabet avantajı elde ettiği görülmüştür. 

Ayrıca Millward Brown tarafından yapılan bir araştırma, kriz durumunda reklam harcamalarını sürdüren markaların kitlelerin zihninde daha kalıcı olduğunu göstermiştir.

Biz Mavi Yeşil Ajans olarak içinde bulunduğumuz ekonomik şartlarda çalıştığımız firmalara neler yapmaları konusunda destek oluyoruz. Reklamların tamamen kaldırılması, sosyal medya hesaplarının pasif hale getirilmesi ya da içerik üretiminin durdurulması asla gerçek çözüm değildir. Daha planlı ve geleceğe dönük çalışmalar ile herkesin adeta kabuğuna çekildiği dönemde daha görünür olmak, marka gücünü korumak çok önemlidir.

Mavi Yeşil Ajans ile Değişime Hazır Olun…