Cani baba gözaltında... Cani baba gözaltında...
Aliağa Bal Üreticileri Birliği ile Aliağa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği ‘Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ konulu bilgilendirme semineri gerçekleştirildi.

Aliağa Ticaret Odası'nda düzenlenen seminerde, Aliağa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde görevli Gıda Mühendisi Burhan Alhan, katılımcılara önemli bilgiler aktardı. Bal satıcılarının açıkta bal satışı yapamayacağını, yapanlar için ise cezai işlemler uygulanacağını belirten Alhan, “Düzenlenen seminer ile Aliağa Bal Üreticileri Birliği üyelerine Bal Tebliği ile ilgili ihtiyaç duydukları bilgileri aktardık.

Bu bilgiler ışığında arıcıların ürettiği balların tüketiciye nasıl ulaştırılmaları gerektiği ile ilgili detaylı bilgiler verdik” dedi. Seminer sonrasında gazetecilere konuşan Aliağa Bal Üreticileri Birliği Başkanı Bayram Karcı, Aliağa’da arıcılığın hızla geliştiğini ifade ederek, "Aliağa’da arıcılık ile ilgili bugüne kadar 11 kez kurs düzenledik. Bu kurslar sonucunda 425 kişiye arıcılık sertifikası verildi. Sertifika alan 175 kişi arıcılık faaliyetlerine başladı. 2008 yılında Aliağa’da bin 200 kilo olan bal üretimi bugün 13 bin 500 tona çıktı.

Sanayisi ile anılan Aliağa’nın bal üretimi ile de anılmasını istiyoruz. Yaptığımız üretim, satış ve pazarlama çalışmalarıyla bunu gerçekleştireceğimize inanıyorum. Aliağa’nın batısında ne kadar sanayi kuruluşu var ise doğusunu ve kuzeyini de bal ormanları ile kaplayacağız. Bu konuda Aliağa Belediyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü ile sürekli olarak görüşüyoruz. Bal Birliği olarak amacımız tüketiciye kaliteli bal satışı yapmak. Aliağa’da üretilen balı marka haline getirmek. Biz aidat birliği değil hizmet birliği olacağız. Birlik olarak üyelerimize gereken tüm desteği vereceğiz. 27 Mart 2015 tarihinde 18 kişi ile kurulan Aliağa Bal Üreticileri Birliği üye sayısı bugün 35 kişi ulaştı. 2016 yılı sonunda bu sayının 70 kişiye çıkacağını düşünüyoruz" dedi. 

Aliağa’da Çıtak bölgesinde kurmayı planladıkları bal ormanı projesini olumlu bir şekilde sonuçlandıramadıklarını da dile getiren Karcı, şöyle konuştu:

“Çıtak’da Bal Ormanı için belirlenen yerin yerleşim yerine yakın olmasından dolayı Bal Ormanının burada kurulmasından vaz geçildi.

Bal Ormanları yerleşim yerlerine en az 200 metre uzaklıkta olmalıdır. Yapılacak olan Bal Ormanının Şakran bölgesine kaydırılması için gerekli merciler ile görüşmelere başladık."

Editör: TE Bilişim