Tur Otobüsü şarampole yuvarlandı:7 ölü Tur Otobüsü şarampole yuvarlandı:7 ölü
1. Tarım Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı, Afyonkarahisar’da kapılarını açtı. Kentte birincisi düzenlenen fuara katılımda oldukça yoğun oldu. Yurt dışından 17, yurt içinden de 95 firmanın katıldığı fuara vatandaşların da ilgisi fazlaydı. Üç gün boyunca Fuar Alanı’nda açık olan Tarım Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı’nın açılışında konuşan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, fuara 11 ilden ve 17 tane de yurt dışından firmanın katılmış olmanın mutluluk verici olduğunu kaydetti. Fuarın çok iyi bir katılımcı ile ilk yılına başladığını belirten ATSO Başkanı Serteser, bu ilgiyi gördükten sonra Afyonkarahisar’da bu gibi fuarların kesinlikle açılması gerektiğine inandığını söyledi. Zafer Havaalanı’nın yapılmasının ardından Kütahya, Uşak ve Afyonkarahisar’ı da kapsayan bir fuarı Kütahya karayolu üzerine açmayı düşündüklerini aktaran Sertser, bu açılacak fuarın içerisinin boş kalmayacağına inandığını kaydetti.

ÜLKEMİZİ TARIM ÜLKESİ YAPMAK ZORUNDAYIZ
Türkiye’nin ihracatının yüzde 92’sinin şu anda sanayiden yapıldığını hatırlatan Serteser, tarım ürünlerinin ihracatının ise yüzde 8 olarak gerçekleştiğini anlatarak, şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’de ekilebilir, dikilebilir alanlara baktığımızda Avrupa’yı ve diğer ülkeleri kıyasladığımızda onlardan çok fazlayız. Ama tarımda çok geriyiz. Bunun daha çok ilerlemesi gerekiyor. Dünyada 11. sırada iken tarımda 7. sıraya yükseldik. Eskiden bu ihracat oranları tam tersi durumdaydı. Tarım ürünlerimiz çok fazlaydı. Sanayide de gelişeceğiz ama tarım ürünleri tarım aletleri konusuna da önem vermemiz gerektiğine inanıyorum. Çünkü biz aslında bir tarım ülkesiyiz. Bunu çok daha iyi değerlendirmemiz gerekir. Hükümetimiz tarafından çalışmalar var. Tarım çiftçimizin ve tarım sanayimizin de eksiklikleri var.”
Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Kurumu’nun (TKDK) verimli olarak kullanılamadığına dikkat çeken Serteser, buraya bilgi almak için gelenlerin sayısının az olduğunu söyledi. Serteser, “Çiftçimizin TKDK’dan yararlanmasını talep ediyorum. Lütfen fırsatları değerlendirin. Ülkemizi tarım ülkesi yapmak zorundayız. Sanayi zaten gelişiyor, teşvikler veriliyor ama tarımı hiç yamana atmamamız gerekiyor” dedi.

SULTANDAĞI KİRAZI İNGİLTERE KRALİÇESİNİN MASASINA GİDİYOR
Afyonkarahisar’daki tarım ürünleri arasındaki Sultandağı Kirazı’na dikkat çeken Serteser, şöyle konuştu: “Kirazın üretimi Türkiye’de 460 bin ton. Bunun 40 binini biz burada Afyonkarahisar’da üretiyoruz. Türkiye’nin kiraz ihracatı 60 bin ton. Bunun 3’te 1’ini Afyonkarahisar karşılıyor. Buraya güzel tesisler kurulsa bu ihracatı çok daha çok daha fazla artırılacağını düşünüyorum. Bu konuda Sultandağı Belediye Başkanımız çalışmalar yapıyor ancak kendi gücü yetmiyor. Bu konuda da kendisine destek sağlamamız gerektiğine inanıyorum. Çünkü bizim kirazımız İngiltere kraliçesinin sofrasına giden kiraz. Ama biz bunu çok iyi tanıtamıyoruz. Belki bizde de eksiklikler var ama hep birlikte birlik olursak bunları çok daha iyi tanıtacağımıza inanıyorum. Afyon’umuzu tarım ürünlerinde de küçümsememiz gerekiyor. Hakikaten önemli bir yerde.”

ESKİ HÜKÜMETLER TARIMI BİR DEVLET POLİTİKASI OLARAK ELE ALMADI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Danışmanı Kemal Sandık ise, tarım sektörünün sıkıntılarının herkesçe bilindiğini ancak tedbir almakta geçikme yaşandığına vurgu yaptı. TZOB olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini kaydeden Sandık, “Şimdiki hükümetten önceki hükümetler döneminde tarım sektörü, bir devlet politikası olarak ele alınmadı. Geçici, kamuoyunun tepkilerini geçiştirmeye yönelik çeşitli uygulamalar seviyesinde kaldı. Ama tarım, şimdi bir devlet politikası haline geldi. Bu konuda atılan adımları destekliyoruz. Çok daha iyi politikalar geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Afyonkarahisar’ın son yıllarda tarımsal alanda hem bitkisel hem de hayvansal üretim açısından çok önemli gelişmeler sergilediğini dile getiren Sandık, şöyle konuştu: “Hayvansal üretim açısından kendi memlekettim olan Kayseri ile rekabet halinde. Sucuğumuzu elimizden almaya çalışıyorsunuz, biz de vermemeye çalışıyoruz. İnşallah bizi geçersiniz. Çünkü her türlü tarımsal üretim bu ülkenin insanları ve dünya için çok önemli. Hayvancılıkta kaçak hayvan girişlerini mutlaka önlemesi gerekiyor. Mümkün olduğu kadar kendi milli politikamızı uygulamamız gerekiyor.”
Fuarın açılışı ise; Milletvekilleri Kemalettin Yılmaz, Ahmet Toptaş, Vali Vekili Akgün Corav, Belediye Başkan Vekili Mustafa Kumtepe, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İl Jandarma Komutanı Okçin Akşit, Tarım İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, ATSO Başkanı Serteser, TZOB Danışmanı Kemal Sandık, daire müdürleri ve işadamları tarafından yapıldı. Açılışın ardından ise protokol üyeleri stantları dolaşarak, bilgiler aldı.




Editör: TE Bilişim