Menopoz yaşı Türkiye'de 47 oldu Menopoz yaşı Türkiye'de 47 oldu
Özel Egepol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Baysefer, ağır kaldırma, trafik kazası, obezite ve öksürmenin ciddi bir rahatsızlık olan bel fıtığına yol açabileceğini belirtti. Baysefer, omurlar arasında bulunan disklerin baskı sonucu yırtılmasıyla içinden çıkan sıvının özelliğini yitirmesiyle ortaya çıkan bel fıtığının, ağrı, hissizlik, kuvvet duyu ve refleks kaybı, tuvaleti tutamama gibi belirtilerle kendini gösterdiğini kaydetti.

SERT ZEMİN ZARARLI
Bel fıtığı tedavisinin dört aşamada gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Alper Baysefer, “Birinci ve ikinci aşamada ilaç, kültür fizik ve istirahatle tedavi süreci başlıyor. Bel fıtığının ileri aşamaları olan 3 ve 4'üncü aşamalarda ise operasyon gerekiyor. Hastalarımız uygun tedavilerle kısa sürede günlük yaşama dönebiliyor” diye konuştu. Bel fıtığı konusunda halkın bazı yanlış bilgilere sahip olduğuna dikkat çeken Baysefer, “Bel fıtığı, sert zeminde, tahta veya yere serilen battaniye üzerinde uyumakla çözülemez. Aksine, bu tür uygulamalar, hastalığı daha ağrılı bir hale getirir” diye konuştu.

BEL FITIĞI OLMAMAK İÇİN ÖNERİLER
Bel fıtığı rahatsızlığı bulunan hastalara, kilo vermeleri ve egzersiz yapmalarını öneren Prof. Dr. Alper Baysefer, “Ağırlık kaldırırken dikkat edin ve fazla ağır yük kaldırmamaya çalışın. Öksürürken ve ıkınırken kendinizi çok zorlamayın. Yere eğilirken mutlaka dizlerinizi bükün. Ergonomik koltuklar ve yatakları tercih edin. Sandalyede otururken sırtınız dik konumda olsun. Uyurken mutlaka sırtüstü yatın. Yüzükoyun yatmaktan kaçının. Günlük egzersizlerle bel ve karın bölgesindeki kasları geliştirin” uyarılarında bulundu.
Editör: TE Bilişim