Arif Güran, mahkeme salonunda fenalaştı.. Arif Güran, mahkeme salonunda fenalaştı..
Capital ve Ekonomist dergilerinin önderliğinde Hafele, Garanti Mortgage ve Pakpen'in işbirliğiyle düzenlenen “Anadolu'da Konuta Yön Verenler” toplantılarının ikincisi, Adana'da, sanayi odasının da desteğiyle Hiltonsa'da gerçekleşti.Toplantıda konuşan Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, Türkiye, Amerika ve İngiltere'nin emlak sektörlerini karşılaştırarak, konut satın alma kararında kadının etkisinin yapılan araştırmalara göre Amerika'da yüzde 91, İngiltere'de yüzde 89,

Türkiye'de ise yüzde 100 olduğunu söyledi.
Banyo ve mutfak aksesuarları üretimi yapan Hafele'nin kadınların ilgi odağı olduğuna dikkat çeken Uytun, “Her ne kadar Türkiye'de maçoluk fikrinde olsak da Türkiye'de daha fazla bir oranla kadının karar verdiğini tespit ettik. Kadının beğenmediği bir evi ailenin almadığını gözlemledik” diye konuştu.Hafele'yi “Mutluluk satan bir marka” olarak tanımlayan Uytun, ürettikleri ürün ve aksesuarlarda, fark yaratma iddiasında olduklarını vurguladı.

Kadınların bir konutta en çok banyo ve mutfağa önem verdiğini ifade eden Uytun, şöyle konuştu:
“Bir kadın için temel kriter, ürünün farklı olmasının yanında şık olması. Şık olması da yetmiyor, stil ve renk uyumu olması gerekiyor. Ondan sonra konforlu olması ve onun ardından işlevsel olması. Bu sırayla karar veriyor kadın. Bu sırayla karar verince de övünebileceği, mutlu olabileceği bir banyo veya mutfak tercih etme sebebi.”Uytun, sosyal medya ve sahada yaptıkları araştırmaların da bu tespitlerle uyuştuğunu bildirdi. Kadın için konuttaki en önemli şeyin mutfak ve banyonun onda yarattığı his olduğunu ifade eden Uytun, kadın tüketicilerin erkek tüketicilerden 3 kat daha fazla markaya bağımlı olduğunu kaydeti.

Önümüzdeki 10 yıl içinde hızlı bir büyüme içinde olacak inşaat sektörünün önemli bir parçasını oluşturduklarını belirten Uytun, dünyaya bakıldığında durumun böyle olmadığını ve Türkiye'de doğmanın ciddi bir şans olduğunu vurguladı.Türkiye'nin geri kalan ülkelere göre ciddi bir ivmeyle büyüdüğünü kaydeden Hilmi Uytun, konut satışlarının dünyanın geri kalanından çok daha canlı olduğunu bildirdi. Uytun, Adana'nın da imar sorunlarına rağmen çok canlı bir konut satış döngüsüne sahip olduğunun altını çizdi. Uytun, “Türkiye'deki konut satışlarında son 4 senede kayda değer oranda artış gözlendi. Bu açıdan inşaat sektörünün geleceğinden umutluyuz. Son dönemde konsept projelerin öne çıkması sektörü olumlu etkilediği gibi bizim ürün yelpazemiz ve hizmet yöntemimizle bire bir uyum gösteriyor. Bu yüzden hem yeni hem de yenilenen konut projelerinde Hafele olarak çok tercih ediliyoruz” şeklinde konuştu.

Dünya çapında bir firma olan Hafele'nin 8 senedir Türkiye'de faaliyet gösterdiğini söyleyen İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, 81 kalite noktaları olduğunu ve 16 mağazaya ek olarak 5 mağazalarının daha hizmete gireceğini kaydetti. Uytun, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Kalite noktalarımız yeni iş ortaklarımız, ailemizin fertleri. Sadece Hafele ürünleri kullanarak mutfak ve banyo dekorasyonu yapmaktalar. Dünyada çok ilgi odağı bir iş modeli bu, dolayısıyla bin kişilik aileyle sektöre hizmet vermekteyiz. Dünyadaki tecrübemizi Türkiye'de kullanarak müteahhit iş ortaklarımızın işlerine katkıda bulunmaya çalışıyoruz.”
Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Kerem Ömer Orbay ise Anadolu'nun güneyinde gelişme merkezi olan Adana'nın gayrimenkul pazarında önemli bir potansiyel taşıdığını söyledi. Doğudan aldığı göçün etkisiyle hızla artan Adana nufusunun zengin tarım potansiyeli ve sanayi faaliyetleriyle yatırımcıları şehre davet ettiğini dile getiren Orbay, “Özellikle şehrin kuzey kesiminde konut imalatı hızla artıyor. Reidin'in verilerine göre 2013 yılında bölgede 20 bin 825 adet konut satışı gerçekleşmiş. Son 5 yılda Adana'daki satılık konut fiyatları, Türkiye ortalamasının üzerinde bir rakamla yüzde 55 artış göstermiş” dedi.

Adana Sanayi Odası Meclis Üyesi Orhan Murat Avcı da inşaat sektörünün ekonominin lokomotifi olduğuna dikkat çekti. Avcı, Türkiye'nin ciddi bir ivme kazandığı son 10 senede ekonomik büyümenin neredeyse iki katı oranda büyümenin inşaat sektöründe olduğunu kaydetti. Türkiye, 2013 yılında 4.4 puan büyürken inşaat sektörünün 8 puanla ekonomide başı çektiğini ifade eden Avcı, “Bizim için daha önemlisi sektör büyürken beraberinde 200 sektörü de beraberinde büyütmektir” ifadesini kullandı.Pakpen Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Tuza da kentsel dönüşümün ciddi fırsatlar yaratacağına değindi. Tuza, konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“Kullandığımız enerjinin büyük bir kısmını konutlarda kullanıyoruz. Büyük fırsatlar var önümüzde. Özellikle dayanıklı binalar ve yalıtımlı binalarla ülke ekonomisine çok ciddi katkılarda bulunulabileceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde inşaatlarda yapılacak olan yatırımların cari açığa da ciddi katkısı olacağını düşünüyoruz."

Kendisinin de mimar olduğunu vurgulayan Adana Büyükşehir Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise insanların konut alanında düşüncelerinin artık değiştiğini söyledi. Aldırmaz, insanların artık konut dendiği zaman sadece yatak odası, banyo değil otopark, çocuğunun oynayacağı alanlar, toplantı salonu gibi imkanlara sahip bir yaşam alanı istedikleri bildirdi. Şehir yönetimleri ve mimar - mühendis ilişkisine de değinen Aldırmaz, mimar ve mühendis meslek odalarına bağlı kişilerin belediye yönetimlerinde pek yer almadığından yakınarak, meslekten olan belli insanları meclis aritmetiğinde görmek istediğini sözlerine ekledi.Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş'in de katıldığı toplantıda, mortgage ve inşaat sektörünün önde gelen şirketleri bir araya geldi. Toplantı kapsamında ayrıca, Adana'nın önde gelen inşaat firma temsilcilerinin de katıldığı “Adana'da Konut Sektöründe Riskler ve Fırsatlar 2014” konulu bir panel ve ödül töreni düzenlendi.


Editör: TE Bilişim