Cani baba gözaltında... Cani baba gözaltında...
Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı (Bundesministerium für Arbeit und Soziales - BMAS) tarafından yürütülen bir sosyal proje çerçevesinde İzmir’e gelen Alman gençler, çeşitli iş kollarındaki uzman kuruluşlar bünyesinde mesleki eğitim alıyor. Gençlerin eğitim gördüğü kuruluşlardan biri de İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı. 4 haftalık süreçte parktaki personelden hayvan bakımı ve beslenmesi, barınakların temizliği gibi konularda uygulamalı eğitim alan Alman gençler, burada bulunmaktan fazlasıyla memnun. Kısa sürede Türkiye’ye uyum sağlayan ve Türkçe öğrenmeye başlayan gençler, İzmir Doğal Yaşam Parkı gibi çok özel bir yerde bulundukları için kendilerini şanslı hissettiklerini dile getiriyor. Hayvanlarla yakından ilgilenen ve verilen her türlü görevi yerine getiren 5 Alman genç, aradıkları mesleği bulduklarını söylüyor.

Türk kültürünü de öğreniyorlar
Maria Laibach, Lara Becker, Stefanie Henke, Anna Miller ve Tobias Herzberg’den oluşan Alman öğrenci grubu, İzmir Doğal Yaşam Parkı personeli ile kısa sürede kaynaştı. Radyoda duydukları ve çok beğendikleri bir Türk Halk Müziği eserinin sözlerini mesai arkadaşlarından yazılı olarak isteyen ve ezberleyen öğrenciler, mesleki eğitimin yanında Türk kültürünü de öğreniyor.
Stajyer gençlerin çalışmalarının ve gösterdikleri performansın memnuniyet verici olduğunu söyleyen İzmir Doğal Yaşam Parkı Müdürü Hakan Öztürk, Türkiye ile birlikte Avrupa Birliği ülkelerinin yer aldığı bir sosyal projeye destek vermekten mutluluk duyduklarını belirtti. 



Dezavantajlı gençlere meslek kazandırılıyor
Yüksek öğrenim görme olanağı bulunmayan dezavantajlı gençlerin ve genç yetişkinlerin Avrupa Birliği ülkelerinde mesleki deneyimler edinmesi ve böylelikle iş piyasasına yerleşme şanslarının arttırılmasını hedefleyen “öğrenci değişimi yoluyla uyum”  konulu program çerçevesinde Türkiye’ye gelen çok sayıda yabancı öğrenci bulunuyor. Bu amaçla ortaklarla birlikte gençlerin uluslararası değişimi AFS-fonuyla destekleniyor. Ortakların görevi, kendi ülkelerinde uygulamalı çalışma yerleri sunmak ve öğrenci değişimi organizasyonunda gerektiği yerlerde yardımcı olmak şeklinde tanımlanıyor. Koordinatörlüğünü Almanya Hessen Kültür Bakanlığı’nın yürüttüğü ve Polonya, Hollanda, Türkiye, Slovenya ve Avusturya ile İtalya’nın yer aldığı projenin ortaklarından biri de İzmir il Milli Eğitim Müdürlüğü.

Editör: TE Bilişim