Kışın beslenmenin 7 altın kuralı Kışın beslenmenin 7 altın kuralı
Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıkların sayısının Türkiye’de her geçen gün arttığını belirten Alper Cem Ünal, “Kronik hastalıklar erken ölümlere yol açtığı gibi kişilerin yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor” dedi. Aşırı tuz tüketiminin ve dengesiz beslenmenin kronik rahatsızlıklara davetiye çıkarttığını kaydeden Ünal, “Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür” dedi.
Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici yaklaşımların geliştirilmesinin zorunlu olduğunu da belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Alper Cem Ünal, “Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi kronik hastalıklardan korunmada güncel stratejilerden birini oluşturmaktadır. Toplumdaki bireylerin aşırı tuz tüketiminin de yer aldığı beslenme bilgi, tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirecek faaliyetler bu stratejiler kapsamındadır” dedi.
Yapılan bilimsel çalışmalarda Türkiye’deki tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı olduğunu ifade eden Ünal, “Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Ülkemizde her dört ölümlerden birisi yüksek tansiyon ile ilgilidir. Aşırı tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olarak ya da olmadan inmelerin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilmektedir. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. Genellikle besinler gereksinmeden daha fazla sodyum içerirler. Sofra tuzu, kabartma tozu ve yemek sodası sodyumun en iyi kaynaklarıdır. Tüketilen sodyumun büyük bir kısmı mutfak masasında yemeklere eklenen tuzdan değil, işlem görmüş besinlerden gelir” dedi.
Editör: TE Bilişim