Sağlık-Yeniköy ve Ahmetli köyleri arasında bulunan Sinektepe Mevkindeki arazi, bölgenin en verimli arazisi olarak biliniyor. Cellat Gölü’nün bulunduğu 3 bin dönümlük alan, köylülerin her mevsim ürün aldığı bölgelerin başında geliyor.
Çeşitli kaynaklarda ilçenin ilk ve tek gölü olan Cellat Gölü'nün 1933 yılında Aydın’dan İzmir’e tren yoluyla giden Mustafa Kemal Atatürk’ün emri sonrasında kurutulduğu ve Gölün kurutulduğu 3 bin dönümlük bölgeden, Romanya’dan gelen Türk göçmenlere dağıtıldığı, 200 haneye toprak verildiği belirtiliyor.
GÖLÜN KURUTULMASI KAYITLARA GEÇTİ
Bu olay ile ilgili Atatürk Araştırma Merkezi kayıtlarında şu bilgilere yer veriliyor: Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri, halka ve halk sağlığına büyük önem vermişler ve halkı perişan eden sıtma hastalığı ile mücadele etmişlerdir. Cellat Gölü, İzmir’in Selçuk İlçesi yakınlarında olup geniş bir bataklık meydana getirmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1931 yılındaki İzmir ziyareti sırasında bataklığın kurutulması kararlaştırılmıştır. 1935 yılında başlayan bataklığın kurutulması işi 1940 yılında tamamlanmıştır. Kuşadası’ndan Cellat Gölü’ne kadar 46 km bir ana kanal ve buna bağlı yan kanallar açılarak, Cellat Gölü kurutulmuştur.
Gölün kurutulması ile elde edilen 1200 hektarlık arazinin bir kısmı topraksız köylülere, bir kısmı da göçmenlere dağıtılmıştır. Kurutulan araziye “Sağlık Ovası” ismi verilmiş ve burada Sağlık Köyü ve İstasyonu kurulmuştur. Cellat Gölü’nün 3,5 milyon lira harcanarak kurutulması, Türkiye Cumhuriyeti’nin halka ve halkın sorunlarına verdiği önemin bir göstergesidir."
KÖYÜN İSMİNİ ATATÜRK KOYDU
Sağlık Köyü civarındaki bataklık alanların kurutulması ile ilgili olarak Atatürk’e dayandırılan şöyle bir anekdot bulunuyor: Torbalı civarında yer alan Cellat Gölü’nün ve yakınındaki bataklıkların kurutulması için yürütülen çalışmalar tamamlanmış ve sıtma ile savaşta yörede önemli bir kazanım elde edilmiştir.
Bölgeye yönelik bir ziyareti sırasında da bu başarılar, Ulu Önder Atatürk’e gösterilmek istenir. Sağlık Tren İstasyonu’nda duran trenden Atatürk iner, kurutulan gölü inceler ve “Sağlık olsun” der. Bu araziye de daha sonradan kurulan köye de bu olayın hatırasına atfen “Sağlık” ismi verilir.
Editör: TE Bilişim