İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin dünkü oturumunda görüşülen ESHOT mali bütçesi, oy çokluğuyla kabul edildi. Kurumun 2015 yılı bütçesi 642 milyon 489 bin 356 TL olarak belirlendi. Meclis oturumunda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’de toplu ulaşımın diğer illerdeki gibi halk otobüslerine devredilmediğini, İzmirliyi ESHOT ve İZULAŞ’ın taşıdığını söyledi. Kentin büyümesiyle birlikte toplu ulaşımı kullanım sayısının arttığını altını çizen Başkan Kocaoğlu, “2013 yılında metro ve raylı sistemle taşınan yolcu sayısı 2’ye katlandı. Aktarma sistemine akaryakıttan tasarruf etmek için geçilmedi; önemli olan lastik tekerlekli taşıma sistemi süresinin kısaltılmasıydı. Bunda da başarılı olduk. İstanbul’da yolcunun sadece yüzde 10’u raylı sistemle taşınırken, İzmir’de bu rakam belediyenin kendi gücüyle yüzde 30’lara çıkartıldı. Aktarma sistemi geliştirilerek, eksikleri, hataları giderilerek devam edecektir” diye konuştu.
Elektrikli otobüs alınacak
ESHOT’ta aldıkları ilke kararıyla, zorunlu olmadıkça elektrikli otobüsten başka otobüs almayacaklarını ve bunun için altyapı çalışmalarına başladıklarını açıklayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir’deki kadar engelli dostu araç hiçbir kentte yoktur. Biz yönetime geldiğimizde, engelli kullanımına uygun araç sayısı 12 iken şu anda çoğunluğu engelli kullanımına uygun. Bir tane klimalı otobüs yoktu, bugün 1300 aracımız klimalı” dedi.
Toplu ulaşıma yeni yasa gerekiyor
Toplu ulaşım sisteminin kamu yararına yapıldığını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, yeni bir ulaşım yasasının çıkması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“ESHOT yaklaşık 350-400 milyon TL zarar etmektedir. Neden zarar etmektedir? Ücretsiz binenlerin, engellinin, yaşlıların parasını kim veriyor? ESHOT 2 liraya bilet sattığı zaman sistem kafa kafaya geliyor. Ama indirimler ve ücretsiz binişler eklendiğinde, biniş başına 95 kuruş düşüyor. Biz ciromuz kadar zarar ediyoruz ama elimizde olan bir şey değil. Milli Eğitim Bakanlığı öğrenciyi sübvanse etsin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı engellinin parasını versin. Sadece İzmir değil, Ankara ve İstanbul da bu durumda. Onlar da bu işi götüremiyor. Kanun’ taşı’ diyor, taşıyoruz. Taşınmasın demiyorum ama bunun bir kaynağının bulunması gerekiyor. Esas bizi dar boğaza sokan şey popülizm. Muhtaç kişileri elbette ücretsiz taşıyalım. Gerekirse de sırtımızda taşırız. Ama adamın 150 tane dairesi var, 65 yaşında diye otobüse kimlik gösterip bedava biniyor. Var mı böyle adalet? Bu para İzmir’in parası. Bu iş artık taşınmayacak bir yük haline geldi. Yeni bir ulaşım yasasının çıkması gerekiyor."
Editör: TE Bilişim