Türkiye'de meme kanseri gençlerde daha sık görülüyor Türkiye'de meme kanseri gençlerde daha sık görülüyor
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nde görevli Op.Dr. İlker Tekin, pratik anlamda varisin en çok bacak toplardamarında görüldüğünü söyledi. Varisin damar çaplarına göre üç tipe ayrıldığını belirten Op.Dr. Tekin, “Bunları 1 milimetre çaplı ipliksi varisler, 2-4 milimetre çaplı varisler ve 5 milimetre-2 santimetre çapındaki geniş varisler olarak sıralayabiliriz” dedi.
“AİLESEL YATKINLIK ÖNEMLİ”
Kirli kanı kalbe geri taşıyan bu damarlarda kanın kalp yönünde ilerlemesini ve geri kaçmamasını sağlayan kapakçıklar bulunduğunun altını çizen Op.Dr. İlker Tekin, şöyle konuştu: “Özellikle ailesel yatkınlığı olan kişilerde mevcut aşırı şişmanlık, geçirilmiş damar iltihabı, gebelik, ayakta çalışılan bir meslek yapıyor olmak, kronik akciğer hastalığı, kronik kabızlık gibi durumlar kapaklarda yetmezliğe, dolayısıyla kanın bacaklarda geri kaçarak damar çapında genişleme ve varis oluşumuyla sonuçlanır.”

“ŞİKAYETLER, VARİSİN BÜYÜKLÜĞÜ VE SAYISIYLA ORANTILI DEĞİLDİR”
Varislerin; kadınlarda erkeklere göre 1,5 kat daha sık görüldüğünü belirten Op.Dr. Tekin, kadınların daha çok kalp damar cerrahisi polikliniklerine başvurusunun arttığını söyledi. Varis belirtilerinin hastalarda gece krampları, kaşıntı, bacaklarda şişlik, ayakta kalmayla ağrı sıkça görülen şikayetlerle başladığını anlatan Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu şikayetlerin varislerin büyüklüğü veya sayısıyla orantılı değildir. Bayanlarda bu şikayetler özellikle hamilelik ve adet dönemlerinde oluşan hormonal değişikliklerde ciddi derecede artış gösterir.”

“KASLARI GÜÇLENDİRMEK GEREKİYOR”
Varis rahatsızlığı olan kişilerin baldır kaslarını güçlendiren yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme gibi spor yapmalarını önerdiklerinin altını çizen Op.Dr. Tekin, sözlerine şöyle devam etti: “Ayakta uzun süre durulan meslek gruplarında çalışan kişilerin gün içinde fırsat buldukça ayaklarını uzatarak oturmaları veya yukarı kaldırarak dinlendirmeleri gerekiyor. Doktoru tarafından önerilen uygun basınç ve seviyedeki varis çorabı ayakta durulan saatlerde muhakkak giyilmeli.”

“KİLO ALMAMAYA DİKKAT!”
Op.Dr. Tekin, bu hastaların kabızlık veya öksürmeye neden olan hastalıklarını bir an önce tedavi ettirmeleri gerektiğini anlatan Tekin, aşırı sıcak teması dolayısıyla sıcak kum, kaplıca ve benzeri yerlerden uzak durmalarının yanı sıra topuklu ayakkabı ve dar pantolon giymemeleri konusunda da uyardı. Özellikle uyumadan önce bacakların çeşme suyunda yıkanması gece kramplarında azalma ve rahatlama sağlayacağını hatırlatan Op. Dr. Tekin, “Varis için özel bir beslenme tipi yok, ancak kilo alınmaması önerilir” dedi.

“VARİS ÇORABI TIBBİ TEDAVİNİN BAŞARISINI ARTIRIYOR”
Medical Park Antalya Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Okutan da, varis tedavisinde seçilecek yöntemde hastaya ait özellikler, hasta şikayeti, mevcut varisin tipi ve doppler ultrasonografi bulgularının belirleyici olduğunu söyledi.
Bu tedavi yöntemlerinin yüzeysel lazer, kapalı cerrahi ve açık cerrahi olarak sayılabildiğini anlatan Okutan, "Uygulanacak tıbbi tedavinin yanı sıra hastanın belirtilen günlük yaşama dair önerilere uyması ve varis çorabını düzenli kullanması tıbbi tedavinin başarısını artırır” dedi.
Editör: TE Bilişim