"İşyeri barajı aynen duruyor. Ben de işçi olmuş, işçi çalıştırmış insanım. İşçi ve işveren ilişkilerinde yaşanan bir süreç var. Dünyada kriz nedeniyle ekonominin dönüşmesi, rekabet ortamının korunması var. Ayrıca bizim kültürümüz çalışanın alın teri kurumadan hakkını verme üzerine kurulu. Çalışma barışının bozulmasından endişe etmeyin."
Bakan Çelik, iş kazalarının ve can kayıplarının önüne geçmek için iş sağlığı ve güvenliğinde getirmeyi planladıkları yenilikleri de EBSO yönetimi ile paylaştı. Türkiye'deki 1 milyon 425 bin işyerinden 1 milyon 210 bininin çalışan sayısının 1-9 arasında olduğunu, 180 bin işyerinde 49'a kadar işçi çalıştırıldığını, 28 bin işyerinde ise çalışan sayısının 50'yi aştığını bildiren Çelik, şunları söyledi:
"1 milyon 390 bin işyerinde bugün anladığımız anlamda iş sağlığı ve güvenliği kavramı yok. 9'a kadar işçi çalıştıran yerlerde iş sağlığı ve güvenliği uzmanının giderlerini devlet olarak biz üstleneceğiz. 10 ile 49 arasında işçi çalıştıran firmalar ortak iş sağlığı ve güvenliği merkezinden yararlanabilecek. Bu uzmanların tavan ücretlerini de belirliyoruz. İş sağlığı ve güvenliği firmaları iş kazalarında da sorumlu olacak, böylelikle sanayicinin üzerindeki mali ve vicdani riski de azaltacağız."
Faruk Çelik, EBSO'nun dikkat çektiği Kıdem Tazminatı Yasası'nın üzerinde çalıştıklarını, mart ayında bunu da çözeceklerini bildirdi.
Editör: TE Bilişim